'Ü AK tarafından 25.01.2022`de yayımlanan karar olumlu-olumsuz çok ses getirdi.

Akademik yayınlarla ilgilenen ve takip eden değerli akademisyenlerimizin görüşleriyle yazı serimize devam ediyoruz:

Prof.Dr. Kürşat KARACABEY / Aydın Adnan Menderes Ü niversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi

`height=

'Bu kararın kafa karışıklığına neden olduğunu düşünüyorum. Doçentlik jürisinde yer alan üyeler bu belirsizlikler nedeni ile farklı kararlar vermekte ve aday madur olmaktadır.

Başvuru Temel alanlarında yer alan ve asıl problem olan Alan Endeksi dergiler olmasına rağmen bunlar ile ilgili bir açıklama bulunmamaktadır.

ESCI dergilerin durumu belirsizliğini devam ettirmeye devam ediyor.

'WEB of Science de Q1, Q2, Q3 sınıfında yer alan dergiler (Editöryal ve/veya basım süreçlerinde ücret talep eden veya etmeyen)' denilmektedir.

Bu alınan kararda dergi Q1,2,3 de yer alıyorsa para alabilir anlayışı genel bakış ile ters düşmektedir.

Çözüm yolu 'başvuru şartlarını düzenlemekten ve dergilerin impact faktör değerlerini kriter olarak belirlemekten geçmektedir.'

Prof.Dr. Yavuz Odabaşı / Anadolu Ü niversitesi/ Akademik Danışman

`height=

Karar hiç  yoktan iyi gibi görünüyor

Ancak, dikkat ederseniz, yasal sıkıntılar yaratmasın anlayışıyla tanım vermek yerine nelerin dışında kalanlar ile  bir çerçeve çizilmeye çalışılmış. Sorun da bu zaten.

Bu sınıflamalara girmeyen   ve kriterlere uyamıyan dergilerin hepsi 'avcı' mıdır? sorusu yanıtsız ve karşılıksız kalıyor. 

Örneğin yerel, bölgesel ve de yeni çıkmaya başlayan (üçyılı yeni dolduranlar da dahil) dergilerdeki çalışmaların hepsi de avcı mıdır?

Sonuçolarak, 'avcı yayın' lar hakkında çok açık  bir tanım gerekiyor. Yapılması oldukça zor, çünkü yasal olarak  suçlamalar   için ispat gerekiyor. 

Bir de sınıflamalar 'bilim  emperyalizmi' çerçevesinde ele alınabilir ve bir 'bilim aristokrasisi' oluşumunda düşünülebilir.

Ayrıca, 'açık erişim ' sorunu var ki tam bir zeka ürünü!. 

Sektörün  ve ilgili kesimlerin  kolayca erişimini amaçladığı  belirtilir.10 bin dolara kadar giden ücretler ödenir. Şimdi şu sorulara net yanıtları nereden  ulaşabileceğiz? Bu ücretleri ödeyenlerin  hızlı kabul görüp değerlendirilme oranları nedir?

Devlet üniversitelerindeki bu ödemelerin yoğunluğu ile, vakıf üniversitelerindeki yoğunluk durumu nasıl? 

Hangisi belirtilen   amaca çok daha fazla uymaya çalışıyor(!)'

Devam edecek;