Çukurova`nın bir adım öte ülkemizin medarı iftiharı Sunar Şirketler Grubu nun biyopolimer üreticisi Sunar NP, 'Yılın İnovasyon Başarı Ödülü'nü aldı. Mısır bazlı içerik üretiminde 4 yıllık tecrübe bir kez daha ödüllendirildi. 

Türkiye`nin tarıma dayalı sanayi ve gıda sektöründe yükselen değeri Sunar Grup, yarım asırlık tecrübesi, 900`den fazla çalışanı ve geniş ürün gamı ile 5 kıtada 100`den fazla ülkeye kendi markasıyla ihracat yapan bir şirketler topluluğu. 

Sunar Grup, sahip olduğu yüksek kapasitesi, geniş bilgi birikimi ve tecrübesi sayesinde Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika`nın en büyük tarıma dayalı sanayi grupları arasında yer alıyor.  Bu süreçte Sunar Grup şirketleri nezdinde pek çok başarı hikâyesi de yazılıyor. Grup şirketlerinden Sunar NP, Yılın İnovasyon Başarı Ödülü`nü Adana`ya götürürken, NÇS Tarım da 'Ü retime Gönül Verenler' ödülüne lâyık görüldü.

`height=
Sunar Şirketler Grubu CEO`su Hasan A. Özkan ödülünü Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi`den alırken

Yılın İnovasyon Başarı Ödülü

Sunar Şirketler Grubu nun biyopolimer üreticisi Sunar NP, 'Yılın İnovasyon Başarı Ödülü'nü aldı.

NÇS Tarım`ın yeni markası Türkiye`de ilk kez üretilen Akdeniz meyvesineği istilasını kontrol altına alma amacıyla hazırlanan kitle yakalama tuzağı olan CC FLY`a da 'Ü retime Gönül Verenler' başarı ödülü verildi.

Sunar NP`nin ödülünü Sunar Şirketler Grubu CEO`su Hasan Abdullah Özkan, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi`den alırken, CC-FLY`nin ödülünü NÇS Tarım Genel Müdürü Mehmet Nuri Çomu, Adana Milletvekili Ahmet Zenbilci`nin elinden aldı.

Tebrikler;

Mısır bazlı içerik üretiminde kırk yıllık deneyime sahip olan Türkiye nin ilk sertifikalı biyo-polimer üreticisi SUNAR Grubu, İttifak Gazetesi camiası nezdinde tebrik ediyoruz.

`height=
Bakan Prof. Dr. Vahit Kirişçi

Çukurova`nın Son Ağası` Nuri Çomu`ya rahmet;

SUNAR Grub`un kurucusu, Çukurova`nın Son Ağası` Nuri Çomu merhuma rahmeti vesile kılarak bölgede bu toprakların insanlarına evvelemirde çiftçi, yatırımcı, sanayici, iş adamı ve yönetici olarak hizmet eden Nuri Çomu`nun 49 yıl önce Sunar Çırçır ve Çeltik Fabrikalarıyla başlattığı çalışmaları un, yağ, nişasta, mısır ve yağ sanayii yatırımlarıyla taçlanarak adını ülkemizin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasına yazdırmayı başaran yolcuğuna hep birlikte göz atalım.

`height=
Hacı Nuri Çomu

1974-Sunar Çırçır ve Çeltik Fabrikaları

Miladi takvimin yaprakları 1974 yılını işaret ediyor; Türkiye sanayiinin duayen isimlerinden Nuri Çomu bu tarihte Sunar Çırçır ve Çeltik Fabrikalarını tesis ederken aynı zamanda yarım asırda hamle çapında müstakil bir başarı hikâyesine imza atan yerel bir sanayi hareketinden bölgesel kalkınma projelerine hizmet edecek olan Sunar Grup`un temellerini de atmış oldu.

1976-Sunar-Özlem

Sunar Çırçır ve Çeltik Fabrikalarının üretime girmesinin üzerinden henüz iki yıl geçmişken bu kez Anadolu`nun has coğrafyasından yeni bir yatırım filizlendi: Sunar-Özlem; Oldukça kısa bir süre içerisinde Sunar Grup`un en kıdemli şirketlerinden biri olan Sunar Özlem, böylelikle Çukurova`nın münbit topraklarından önce Türkiye`ye daha sonra da tüm dünyaya çiftçinin, üreticinin, yatırımcının gönül diliyle 'merhaba' dedi, merhaba!

1985-Sunar Mısır

Az önce, Sunar-Özlem için 'Sunar Grup`un en kıdemli şirketlerinden biri' demiştik; Şimdi karşımızda bu kez Türkiye`nin en kıdemli nişasta ve türevlerini üreten entegre tesisi Sunar Mısır var;

`height=
Merhum Nuri Çomu ve hayrülhalefi Hüseyin Nuri Çomu

1987-Hüseyin Nuri Çomu

Kurumsallaşma ve yetkinin tam vaktinde ehil aile bireylerine devredilmesi, aile şirketlerinin yarın`a taşınmasında iki mühim anahtar kavram; Nuri Çomu, Boğaziçi Ü niversitesi`nde İşletme tahsili gören oğlu Hüseyin Nuri Çomu`ya 1987 yılında şirketlerinin kapılarını ardına kadar açarken bu icraatıyla yönetimi tam zamanında ikinci kuşağa teslim etme basiretini de göstermiş oldu.

1990-Elita Gıda-İlk Adımlar

Nuri Çomu ve mahdumu Hüseyin Nuri Çomu, baba-oğul, Sunar Mısır Entegre Tesislerinin içerisine ayçiçek yağı üretim üniteleri ekleyerek kısa süre içerisinde adını İSO 500`e yazdıracak olan Elita Gıda`nın temellerini de attı.

1997-Sunar-Özlem Yem Tesisi

Sunar Grup, 1997 yılında Sunar-Özlem Yem Fabrikasını kurarak kısa süre içerisinde bölge hayvancılığının kaliteli yem ihtiyacının en önemli adresi oldu.

2006-NÇS Tarım ve Elita Gıda

Sunar Grup, 2006 yılına iki önemli yatırımla başladı: NÇS Tarım ve Elita Gıda...

NÇS Tarım

NÇS Tarım, 2006 yılında dünyanın en verimli ovalarından biri olan Çukurova`da, Sunar Grup`un kendi arazileri üzerinde kuruldu. İklimsel yapısı nedeniyle Kuzey Yarım Küre`de turfanda ürünleri elde eden bereketli topraklar üzerindeki NÇS Tarım, arz ettiğimiz tarihte yeni nesil sert ve yumuşak çekirdekli 87 bin sertifikalı meyve ağacıyla ülkemizin damak tadına hizmet üretmeye başladı.

Elita Gıda

Türkiye`de mısır yağını entegre olarak üretebilen tek tesis olarak adını Türk sanayiciliğinin esame defterine yazdıran Elita Gıda, aynı zamanda ayçiçek, soya ve kanola gibi yağlı tohumları işleyerek bitkisel sıvı yağ üretebilen sayılı entegre tesislerden biri olarak da üretim, istihdam, ihracat raporlarına girmeye başladı.

`height=
SUNAR Grup Kurucusu Nuri Çomu, Cumhurbaşkanımızdan TBMM Üstün Hizmet Ödülü nü alırken

2007-Ü stün Hizmet Ödülü

Sunar Grup, -birazdan- detaylıca değineceğimiz Nuri Çomu Vakfı`yla kurumsal kimliğine kavuşan sosyal sorumluluk hizmetlerini kuruluş tarihinden itibaren aksatmadan yerine getirmesiyle de kamuoyunun takdirini kazandı.

Sunar Grup, kurucusu Nuri Çomu nezdinde 33`üncü hizmet yılında, her bir uğrakta daha bir anlam, derinlik ve manevi zenginlik kazanmakta olan sosyal sorumluluk çalışmaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın elinden TBMM Ü stün Hizmet Ödülü`yle taltif edildi.

`height=
Yazarımız İbrahim Ethem Gören, Sunar Şirketler Grubu Şeref Başkanı Hüseyin Nuri Çomu ile Adana da

2008-Sunar Grup

Sunar Grup`un tüm şirketleri 2008 yılında Sunar Grup adı altında bir araya gelirken, aynı zamanda birlikten güçdoğar` deyimine müşahhas örneklik teşkil etti.

2010-Sunar Pazarlama

Grup, dış pazarlara kendi markası/şirketi olan Sunar Pazarlama`yla açılma kararıyla yaptığı hamlenin doğruluğu, kısa sürede tüm şirketlerin bilançolarında kendini gösterdi.

2010-Elita Gıda İSO 500`de

Türkiye`nin en modern entegre yağ tesislerinin sahibi Elita Gıda, kuruluşundan kısa bir süre sonra Türkiye`nin sanayi devi şirketlerini listeleyen İSO 500`e girmeyi başardı.

2011-İhracatta Bereket Yılı

Bir yıl gibi kısa süre önce Grup bünyesine dâhil edilen Sunar Pazarlama`nın ürettiği ilave katma değerle Sunar Grup, 60 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatta 100 milyon dolar barajını geçme başarısını gösterdi. Bu gurur SUNAR kadar tüm Türkiye`ye ait;

2012-Elita Gıda Yatırımları

Ü lkemizin sanayi devlerinden Elita Gıda, birbiri ardına yaptığı yatırımlarla rafinasyon kapasitesini üçkat artırarak Türkiye`nin en büyük üçbitkisel yağ üreticisinden biri oldu.

2013-Sortibol Tesisi

2013, Sunar Grup kadar Türk gıda sanayiciliği için de önemli bir gelişmeye sahne olarak Adana`da Türkiye`nin ilk ve tek sortibol üretim tesisi Sunar Mısır Entegre bünyesinde kurularak üretime start verildi.

2014-Sunar NP ve Kojenerasyon Tesisi
Sunar NP

Sunar NP, 2014 yılında Sunar Şirketler Grubu`na dahil edilerek kendi Ar-Ge çalışmaları neticesinde geliştirmiş olduğu GDO`suz biyobozunur/kompost TPS (Termoplastik Nişasta) ve biyopolimer üretimine başladı.

Kojenerasyon Tesisi

2014, aynı zamanda Sunar Grup için tüm şirketlerinin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla 7,7 MW kapasiteli Türkiye`nin en büyük lisanssız kojenerasyon tesisinin devreye alındığı yıl oldu.

2015-Maltitol Tesisi

Gıda sanayiciliğinde Türkiye`de, bir adım öte dünyada önemli yatırımlara imza atan Sunar Grup, 2015 yılı itibarıyla Türkiye`nin ilk ve tek maltitol üretim tesisini Sunar Mısır Entegre Tesisleri bünyesinde kurarak üretime başladı.

2016-Sürdürülebilir Ayçiçek Tarımı

Ü lkemizin ilk Sürdürülebilir Ayçiçek Ü retimi, Sunar Grup`un geliştirdiği 'Sözleşmeli Tarım' modeliyle Elita Gıda eliyle gerçekleştirildi.

`height=
SUNAR GRUP CEO su Hasan Abdullah Özkan

2017-Hasan Abdullah Özkan

1988 Adana doğumlu. Sunar Şirketler Grubu CEO`su Hasan Abdullah Özkan lisans tahsilini Maryland Ü niversitesi Makine Mühendisliği bölümünde tamamladı.

Global şirketlerde çeşitli pozisyonlarda görev alan Özkan, Sunar Şirketler Grubu`na (Elita Gıda, Sunar Mısır, Sunar Pazarlama, Sunar Özlem) 2017 yılında CEO olarak atandı.

Özken, yoğun iş temposuna rağmen MÜ SİAD (Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği), FOSFA (Federation of Oils, Seeds and, Fats Associations), BYSD (Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği), Adana Sanayi Odası Gıda  Sanayicileri Komitesi, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, TOBB İl GençGirişimci Kurulu, İlim Yayma Cemiyeti, Hayırlı İşler Yaptırma ve Yaşatma Derneği,   Adana Polis Hizmetleri Geliştirme ve Destekleme Derneği,  TKYD (Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği)  gibi STK`larda YK üyesi ve şirket temsilcisi olarak görev üstlendi. GÜ NYAĞDER (Güney ve Güneydoğu Anadolu Yağ Sanayicileri Derneği) Başkan Yardımcısı ve NİSAD (Nişasta Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu üyesi olan Özkan, GİFT (Gıda, İçecek ve Tarım Politikaları Araştırma Merkezi) Danışma Kurulu üyesidir.

`height=

2018-Hacı Nuri Çomu Vakfı

Hayatını, doğaya, insana, vatana ve İslam`a adayarak yaşayan hayırsever iş insanı merhum Hacı Nuri Çomu`nun adını taşıyan Vakıf, 2018 yılında kuruldu. Sunar Nuri Çomu Anadolu Lisesi, Hacı Nuri Çomu Camii, Sunar Nuri Çomu Camii, Hacı Emine Hüseyin Çomu Camii gibi kalıcı eserlerin yanı sıra eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda insanlığa hizmet etmeye devam Hacı Nuri Çomu Vakfı, Dürüstlük`, Tarafsızlık`, Bağımsızlık` ve Toplumsallık` başlıklarında belirlenen ilkelerle faaliyetlerine devam ediyor.

Türkiye`nin gelişimine başta eğitim ve sağlık olmak üzere birçok alanda destek veren Hacı Nuri Çomu Vakfı, gücünü kurucusu olduğu Sunar Şirketler Grubu`nun yenilikçi, ithal ikameci, ihracatçı, yüzlerce istihdam sağlayan şirketleriyle birlikte Çomu Ailesi fertlerinden alıyor.

Vakıf, günümüzde yapımına katkı sunduğu hayırlı işler ve sosyal sorumluluk projeleriyle birlikte binlerce öğrenciye burs veriyor. Kamu hastanelerine yardımlar ve cihaz bağışları yapıyor. Okullara cihaz bağışları, kütüphaneler, mescitler kuruyor. Kızılay ve AFAD gibi kurumlarla işbirliği yaparak doğal afetlere maruz kalan ve yardıma muhtaçailelere yardımlar yapıyor. Yurtiçi ve yurtdışında ihtiyaçsahiplerine gıdadan giyeceğe yardımlar gerçekleştiriyor. Vakıf Diyanet Vakfı ve İlim Yayma Cemiyeti gibi onlarca kamu yararına hizmet eden kuruluşla iş birliği yaparak yurtlar, konutlar, camiler ve sosyal donatılar yaptırıyor.

2018-Sunar Markası Turguality Marka Teşvik Programı`nda;

Yurtdışında bayrak taşıyıcılarımız arasında öncü isimlerden biri olan Sunar Grup markası 2018 yılında bir başarıyı daha gerçekleştirerek Turguality Marka Teşvik Programı`na dâhil edildi.

2018-Sunar Mısır Ar-Ge Merkezi

2018, Sunar Grup adına 'tarihî ' vasfını haiz başarılarla anılırken Sunar Mısır Ar-Ge Merkezi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı`nın onayıyla hizmete girdi.

2018-Kojeneraslyon Tesisi Kapasite Artışı

2014 yılında Sunar Grup şirketlerinin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla 7.7 MW kapasiteyle kurulan kojenerasyon tesisinin kapasitesi 2018 yılında 12,1 MW seviyesine yükseltilirken aynı zamanda trijenerasyon (üçlü çevrim) santraline dönüştürüldü.

2019-Güneş Enerjisi Panelleri

Sunar Grup 2019 yılında bölge sanayiinin en büyük güneş enerji panellerini devreye alarak çevre dostu yatırımlarına bir yenisini daha ekledi.

`height=
Mustafa Nuri Çomu-Sunar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı

2020-Mustafa Nuri Çomu

Aile şirketlerinde başarılarla geçen birinci ve ikinci kuşak dönemleri için kurulan olumlu cümleler, 'hadise' işin üçüncü kuşağa devrine gelince çoğu kez olumsuza döner. Şirketlerin kuşak geçişlerinde en fazla sıkıntı üçüncü kuşağa geçiş aşamasında yaşanır. Genelde ilk iki kuşak, üçüncü kuşağın yenilikçi vizyonuna ayak uyduramaz, değişim/gelişim/dönüşüm önerilerini göz ardı eder ve böylelikle -yine çoğu kez- şirketlerin hayat eğrisi tabir caizse yoğun bakıma girer!

Sunar Şirketler grubunda üçüncü kuşağa yetki devri, aile şirketlerine örneklik teşkil edecek tarzda Mustafa Nuri Çomu`nun Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine getirilmesiyle vakt-i merhununda gerçekleştirildiğini gözlemliyoruz.

Uluslararası danışmanlık şirketlerinde marka yönetimi, bilgi sistemleri, tedarik zinciri, kurumsal yönetim ve yönetişim projelerinde danışmanlık görevlerinde bulunan Mustafa Nuri Çomu, 2019 yılındaki Boğaziçi Ü niversitesi Endüstri Mühendisliği mezuniyetinin ardından Sunar Şirketler Grubu`nda önce Strateji ve İş Geliştirme Direktörü olarak göreve adım attı, 2020 yılında da Sunar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığına getirildi.

`height=

İbrahim Ethem Gцren-Yazı No: 467