Bu konuda farklı görüşler var ama bana göre en güçlüsü Rektörleri de YÖK Başkanı`nı da Sn. Erdoğan`ın atamasıdır. Çünkü, eşit pozisyondadırlar. Dolayısı ile 'YÖK Başkanı bir rektörü görevden almak ya da soruşturma açmak istese Sn. Cumhurbaşkanımızdan görüş/izin almak zorundadır' diye düşünüyoruz. 

Keşke, bu konularda YÖK Başkanı`na açık çek verilse;

Neden bu girişi yaptık.

Geçen haftalarda, özellikle yerel medyada olumsuz olarak yer alan 6 rektörün YÖK`e çağrıldığı ve istifalarının istendiği' bilgisi geldi. 

Bazı rektörlerin 'beni Erdoğan atadı, YÖK görevden alamaz, istifamı isteyemez' dedikleri ve üniversitelerine döndükleri yayıldı.

Rektörler istifalarını Yükseköğretim Kurulu na mı verirler? sorusu aklımıza takıldı. Bunlar net değil! Ü lkemizde, maalesef sadece basına sızan, geniş yankı uyandıran soruşturma konuları olunca görevden almalar yaşanıyor. 

Ayrıca, bu rektörlerin, eski 'Yeni YÖK' Bakanı zamanında atandığı, mülakatı yapan YÖK Y.K. Ü yelerinin aynı olduğu, dolayısı ile Başkanımız Erol Özvar`ın bu konuda 'yalnız olduğu', 'baskı kuramayacağı' konuşulmaya başlandı.

Önce şunu belirtelim ki, kuraldır: Bir kurum Başkanı 'başarısız veya görev değişimi' diye görevden alınıyorsa, o başarısızlıkta 'imza veren, uyarmayan Y.K. üyelerinin de' kabahati vardır. O kurul da, yeni Başkan ile değişmeli ve akademiye güven vermelidir. Ve, o kuruldaki isimlerden Başkan/Müdür/Dekan v.b. atanmamalıdır. Çünkü, idare bir ekip işidir.

Eski Başkan Prof. Dr. M. Yekta Saraç 'YÖK halısının altını tertemiz bırakıyorum, huzurluyum' diyerek Külliye`ye çıkmış, ama görülmüştür ki, Başkan Erol Özvar Hoca`ya '50d, denklik mağdurları, 7100 sy, yasa mağduru Y.Doç.Dr.lar, komik bir Dr.Öğr.Ü y. unvanı, Y.dil hırsız Doç. akademisyenler, jürileri ayarlanmış Doç. akademisyenler v.b.' bırakmıştır. Aynı YÖK Y.K. üyelerinin çözümü nasıl yapacakları merak konusudur. O nedenle, Sn. Cumhurbaşkanımızın, acilen Özvar Hoca`ya Y.K. üyelerini değiştirme yetkisi/teklifi vermesi sağlamalıdır.

Erol Özvar hocanın, Külliye`ye (4-8 Nisan 2022 arasında) gideceği haberi geldi ve akademi heyecanlandı, ama görüşmeden  sadece rektör atamaları çıktı.

Öğretmenler de, 7 Nisan 2022 akşamı Milli Eğitim camiasına verilen iftarda 'atama müjdesi' bekledi, ama o da gerçekleşmedi.

Hayırlısı diyelim;