`src=

9/ HDP her ittifak için arayış oldu. Ama, Ak Parti “çözüm sürecini bozmakla” suçladığı HDP’den bu defa uzak durdu. Sadece bir ekip göndererek nabız yokladı. HDP, önce bağımsız aday çıkaracağını ilan etti, sonra Sn Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olması ile, bu kararından vazgeçti. Sonra EMEP ile ortak ittifak arayışına gidildi, sonra ondan da vazgeçildi ve sadece MV seçimlerine girmeye karar verildi. Ancak, AYM’nin kapatma ve yasaklama kararına karşı, isim değiştirdi, Yeşil Sol Parti adı ile yasaklanması muhtemel MV arkasına isim yedeklemesi yapıldı. Yani, HDP resmen değilse bile kendi kendini kapatmış oldu. HDP'nin MV adaylığı listesinde öne çıkan isimler arasında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) mağduru akademisyenler, gazeteciler, sanatçılar, HDP bileşenlerinden temsilciler yer aldı.

10/ TİP, bu seçimde atak yapmış gözüktü, ama MV adayları hep “popüler isimlerden” oluştu. Türkiye İşçi Partisi 49 bölge ve 52 seçim çevresinde MV adaylarını belirledi. TİP Genel Başkanı Sn. Erkan Baş; 'Paramız yok, ilan veremiyoruz. Her partilimizin TİP logosunun yer aldığı tişörtler bastırmalarını rica ediyoruz.” dedi.

SONUÇ: 

CB Sistemi ile koalisyonlar bitecek dendi, aksine ortalık ittifaklarla doldu.

Farklı partilerin bir araya gelmesi ile, son yıllarda çok özlenen barış ve huzurun geri gelmesi, ötekileştirmenin ortadan kalkması sağlandı.

İlk defa adaylar arasında çok farklı geçişler yapıldı. Rahmetli Ecevit’in kurucusu olduğu Demokratik Sol Parti bile Ak Parti’yi destekleme kararı aldı.

Seçimin sonucunu tahmin etmek çok zor. Bu saatten sonra yapılan anketler sadece manipüle amaçlı olacaktır.

Ülkemizin birinci sorunu; ekonomi, geçim sıkıntısı, pahalılık, ev kira ve satış fiyatları…

2018 seçimlerinin sembolü “zillet” kelimesinin yanlış kullanımı ve “Naylon Poşetin” paralı olmasıydı... 

2023 seçimini de soğan-patates belirleyecek gibi... Sn Erdoğan (Millet soğan-patatesin pahalılığından şikayet ederken; 'Bu ülkede ne soğan, ne patates, ne salatalık derdi var, dert olan ne varsa biz onları çözdük zaten) ve Sn Numan Kurtulmuş'dan (Biz Togg diyoruz adamlar soğan diyor. Biz TCG Anadolu diyoruz, adamlar sarımsak diyor) sonra, Sn Nureddin Nebati' de yanlış söylemlere devam etti; “Onlar soğan cücüğüyle, biz nükleer santralin yakıtıyla uğraşacağız; bizim zihin dünyamız böyle çalışıyor, onların zihin dünyası da öyle” Oysa, millet; “soğan-patates yok demiyor, çok pahalı, alamıyoruz” diyor..

Tam ekonomik sorunların içindeyken 6 Şubat’ta meydana gelen Deprem ile bir yıkım daha yaşandı. Türk Milleti, zor durumda olmasına rağmen tırlarla depremzedelerin yardımına koştu. Önümüzdeki iki yıl depremzedelerin unutulmaması gereken bir dönem olmalıdır.

Hangi ittifak kazanırsa kazansın, çok zor bir dönem hepimizi bekliyor olacak…

4 ildeki 2023 tahminlerimizi de verelim; 

Antalya (17 MV)/ Ak Parti 5, CHP 7, İyi Parti 4, @MHP 0, HDP 1 

Tokat (5 MV)/ Ak Parti 2, CHP 3, MHP 0 veya Ak Parti 1, CHP 3, MHP 1 

Artvin (2 MV)/ Ak Parti 1, CHP 1 veya CHP 2

İstanbul 1.Bölge ( 35 MV ) Ak Parti 13, CHP 14, HDP 2, İyiP 5, MHP 1 

İstanbul 2.Bölge ( 28 MV ) Ak Parti 10, CHP 11, HDP 2, İyiP 4, MHP 1 

İstanbul 3.Bölge ( 35 MV ) Ak Parti 13, CHP 13, HDP 4, İyiP 4, MHP 1