Önce hatırlatalım

'Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Kamu-Sen`in  2547 sayılı Kanunun 50/d maddesi uyarınca görev yapan araştırma görevlilerinin 33/a maddesine geçirilmesi çalışmalarının yapılmasına ilişkin Başbakanlık İletişim Merkezi nezdinde yapmış olduğumuz başvuruya cevap (04/05/2016) vermiştir.
İlgili cevapta, Yükseköğretim Kurulu`nun 28.05.2015 tarihli Genel Kurul toplantısında, 33/a maddesi kapsamında istihdam edilecek araştırma görevlilerinin geçişlerine üniversitelerin yetkili kurullarının karar vermelerine, bu tercihlerini kadro ilanlarında belirtmelerine, bu geçişlere imkân tanıyan üniversitelerin öğretim üyesi planlamasına dikkat ederek adil, nesnel ve ölçülebilir kriterler ile bunu sağlamalarına, bu tercihlerini araştırma görevlisi ilanlarında karar verildiği belirtilmiştir. Bununla beraber, ilgili hususa ilişkin 2547 sayılı Kanunun 50/d maddesi uyarınca istihdam edilen araştırma görevlilerinin aynı Kanunun 33. maddesi kapsamında öngörülen geçişleri, onaylanan kriterler çerçevesinde ve üniversitelerin teklifi doğrultusunda Yürütme Kurulu`nca değerlendirildiği bildirilmiştir.
Araştırma görevlisi kadro ilanlarına başvuran adayların lisansüstü eğitimlerine müteakip ilişiklerinin kesileceğini bilerek ilgili başvuruları gerçekleştirdiği, araştırma görevlilerinin üniversitelerin ihtiyacı dikkate alınmadan bu kadrolara devam etmelerinin sağlanmasının öğretim üyesi yetiştirilmesine sekte vuracağı nihayet, Kurul ile üniversitelerin de büyük çoğunluğunun 50/d maddesinin uygulanmasının devam etmesinden yana olduğu belirtilmiştir.'

Yani, 50d`liler 33a olamaz; .

Ama 50d`liler bıkmadı, usanmadı, görüşmeler yaptı, tweetler attı ve sonunda TBMM`ye verilen bir kanun teklifi ile 50d`lilerin, 33a`ya geçirilmesi kabul edildi. Ancak, karar 50d`li sistemi ortadan kaldırırken 2018-2022 arasını kapsamadı. Ve, yine mağdur yarattı. Devlet adına ülkeyi yöneten makam sahiplerimiz nedense her alanda mağdur yaratmayı çok seviyorlar;

Bakınız, aynı sorun EYT`de de yaşandı. 20 yıllık sorun, 'seçim nedeniyle' çözülmeye çalışıldı, Çalışma Bakanı Sn. Vedat Bilgin 'şart-şurt yok. Prim şartı yok, Herkes yararlanacak' dedi.' Ama, çıkan yasa ile sınır konuldu, 1 milyon küsur kişi dışarda kaldı ve yine mağdurlar yaratıldı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yükseköğretim kurumlarında çalışan 50/d li araştırma görevlilerinin 33/a kapsamına alınmasına ilişkin usul ve esasları belirledi. (04.03.2023)

Yazıyı yayımlıyoruz

YÖK  YAZISI:

Bilindiği üzere, 9/2/2023 tarihli ve 32099 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 7437 sayılı Kanunun dördüncü maddesiyle 2547 sayılı Kanuna eklenen geçici 84 üncü maddesindeki 'Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte 50 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında istihdam edilenlerden tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık eğitimi yapmakta olanlar ve bu eğitimlerini tamamlamış olanlar hariç tezli yüksek lisans veya doktora/sanatta yeterlik eğitimine devam eden veya bu eğitimlerini tamamlamış araştırma görevlilerinin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde talep etmeleri ve 7315 sayılı Kanunun 3 üncü maddesindeki şartları taşımaları kaydıyla, kadrolarının bulunduğu üniversite tarafından 33 üncü maddenin (a) fıkrası kapsamında atamaları yapılır.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Yükseköğretim Kurulu yetkilidir.' hükümlerinin uygulanmasına yönelik olarak aşağıdaki usul ve esasların belirlenmesine Yükseköğretim Yürütme Kurulu nun 01/03/2023 tarihli toplantısında karar erilmiştir.

1- 2547 sayılı Kanunun 50 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamındaki araştırma görevlileri, 9 Ağustos 2023 tarihi mesai bitimine kadar aynı Kanunun 33 üncü maddesinin (a) fıkrası kapsamında atanmayı talep edebilecektir.

2- 2547 sayılı Kanunun 50 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında olup bu Kanunun 35 inci maddesi kapsamında geçici kadro tahsisi yapılan araştırma görevlilerinden aynı Kanunun 33 üncü maddesinin (a) fıkrası kapsamında atanmayı talep edenlerin atamalarının yapılması için kadro iadeleri Yükseköğretim Yürütme Kurulunca gerçekleştirilecektir.

3- 2547 sayılı Kanunun 35 inci maddesi kapsamında geçici kadro tahsisi yapılan araştırma görevlilerinin daha önce aynı Kanunun 50 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında geçirdikleri süreler için (1 Ocak 2018 tarihinden önceki süreler hariç) mecburi hizmet yüklenmeyecektir.

4- 2547 sayılı Kanunun 35 inci maddesi kapsamında geçici kadro tahsisi yapılanlardan aynı Kanunun 33 üncü maddesinin (a) fıkrası kapsamında atanmayı talep ederek kadroları iade edilenlerin lisansüstü eğitim yaptıkları yükseköğretim kurumuna yeniden 35 inci madde kapsamında geçici kadro tahsisi taleplerinin yükseköğretim kurumlarınca değerlendirildikten sonra karar verilmek üzere Yükseköğretim Kuruluna gönderilmesi gerekmektedir.