Akademik ilanlar üniversitelerin, en iyi akademisyeni bulmak için kullandıkları yoldur. Başvuracak kişinin ilanda yer alan 'ALES ve Yabancı Dil' şartı dışında, 'ÖZEL ŞARTLAR' başlığı altında yer alan kriterleri sağlıyor olması gerekmektedir. Kadroya konulan özel şartlar kesinlikle bir kişiyi/zümreyi tarif etmemelidir. Bu çok önemli bir kuraldır, ama sık sık delinmektedir. 

Basına düşen ilanların iptal edilmesi, ama yetkililere bir yaptırım yapılmaması, etik olmayan yöneticilere güven vermektedir. İlandaki ek koşulların kişiyi tanımlaması, yönetmeliklere aykırıdır.

Öğretim Ü yesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 7/3-a ve b maddelerinde 'Lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere (rektörlüğe bağlı bölümler dâhil) Akademik Rekabeti engelleyecek, Anayasanın eşitlik ilkesine ve 2547 sy.YÖK nuna aykırılık teşkil edecek, işlemin dava konusu olması durumunda mahkemelerce atama işlemi iptal edilecek,üniversitenin işleyişi üzerinde olumsuzluk etkiler yaratacak, kişiler açısından + mağduriyetler yaratacak, yönetime inancı kaybettirecek ve atama işleminde imzası olan yetkililere idari ve cezai sorumluluklar doğuracaktır.' Peki bugüne kadar böyle, bir işlem uygulanmış mıdır?

Pek fazla örneğini göremiyoruz;

Öğr.Gör. adaylarında 'en az  Tezli Yüksek Lisans' mezunu olmak  veya 'lisans mezunu' olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az beş yıl tecrübeli olmak Güzel Sanatlar Fakülteleri, Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri, Konservatuarlar ile ön lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak Öğr.Gör. adaylarında en az tezli yüksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrübeli olmak.' öğretim görevlisi olarak atanacak kişiler için özel şart olarak ifade edilmektedir.

Bu paragrafta bir tenakuz var,şöyle ki en az tezli..' , sonra veya 'lisans; .' deniyor. En az lisans mezunu olmak, (Tezli Y.lisans mezunları tercihtir) ve iki yıl; ' olmalıdır.

Başvurularda (Öğr.Gör./Arş.Gör.) adayın tecrübesinin 'Başvurduğu Alanda' olması, adayın başvuruda bulunduğu alan dışındaki deneyimlerinin değerlendirme dışında bırakılmasının zorunlu olduğudur. Bu yolla   Lisans Alanı Mezuniyeti öncelenmiştir. Hiçbir Yüksek Lisans ve Doktora/Sy. Programı lisansın yerini tutamaz..

Bir Prof. Kadrosu şartında ' Lisans, Yüksek Lisans, Doktora ve Doçentlik Belgelerinin noter onaylı suretlerini,' şartı yeterli değildir. 

Eksik olan Yönetmeliğe göre 'Alanında Lisans, Yüksek Lisans, Doktora ve Doçentlik Belgelerinin' olmalıdır.

Bir Ü niversitesi nin Öğr. Gör.  akademik derece şartları doğru, ama istenen yıl şartlarında birlik (2-3-4-10 yıl) sağlanmamış ve şahıs gözetir olmuştur.

Ü lkemizde akademik cambazlık nasıl yapılıyor? 

Ü niversiteler Arş.Gör ve Öğr.Gör ilanlarında -nedense- yönetmeliklere tam uyarak 'alanda lisans/Y.L./Dr. yapmayı' şart koşuyorlar. 

Ancak, Dr.Öğr.Ü y. veya Doç.lik ilanlarında  

1/Yönetmeliği delerek, 

2/Her Dr. yapanı alanda yapmış gibi göstererek,

3/Alanda Dr. şartı koşmayarak, 'alanda lisans mezuniyetini' ortadan kaldırmış oluyor. Ve, şartlara uygun denilerek, Konservatuar mezunu İletişim Doç. olabiliyor, ya da tersi...

Şimdi, düzelmesi ümidiyle akademik  ilanlardan örnekler verelim  

1/ Yanlış ilan

Doç./ Fen Edebiyat  Fakültesi / Tarih / Türkiye Cumhuriyeti Tarihi: 'Türkiye Cumhuriyeti siyasi veya 

Sosyo - ekonomik tarihi hakkında çalışmış olmak

Eksik olan Yönetmeliklere uygun değildir.  Çalışma ismi verilerek, yönetmeliklere göre akademik derece mezuniyeti (alanda lisans/Y.lisans/Dr./SY. mezuniyeti) istememiştir. Çalışma isimleri ile şahıs gözetir olunmuştur.

2/ Yanlış ilan  

Prof. / Tıp Fak. / Dahili Tıp Bilimleri / Kardiyoloji: 'Kardiyoloji alanında doçent unvanı almış olmak 

ve Kardiyak Aritmilerin Girişimsel Tedavisi üzerine yurt dışı deneyimine sahip olmak.

Eksik olan Yönetmeliklere uygun değildir.  Çalışma ismi verilerek, yönetmeliklere göre akademik derece mezuniyeti (alanda lisans/Y.lisans/Dr./SY. Mezuniyeti ) istememiştir. Sadece Doç. yeterli değildir.

3/ Eksik ilan

Dr.Öğr.Ü y./ Güzel Sanatlar Fakültesi / Sinema ve Televizyon: 'Doktorasını Radyo &ndash TV -  Sinema alanında tamamlamış olmak,; ..' yeterli değildir. 

Eksik olan Yönetmeliklere uygun değildir.  'Alanında lisans ve Y.lisans mezuniyeti' şartı konulmalıdır.

4/ Doğru ilan

Öğr. Gör. (Ders Verecek) / Eczane Hizmetleri 'Eczacılık veya Biyoloji lisans mezunu olmak ve Eczacılık, Kimya, Biyoloji veya Biyokimya alanların birinde tezli yüksek lisans yapmış olmak.'

5/ Yanlış ilan

Dr. Öğr. Ü y. /  Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı 'Doktorasını Biyokimya alanında yapmış olmak.' yeterli değildir. 

Eksik olan Yönetmeliklere uygun değildir.  'Alanında lisans ve Y.lisans mezuniyeti' şartı konulmalıdır.

6/ Doğru ilan

Dr. Öğr. Ü y. / Diş Hekimliği Fakültesi / Temel Tıp Bilimleri 'Tıp Fakültesi mezunu olmak. Uzmanlığını Biyokimya alanında almış olmak'

7/ Doğru ilan

Prof. / Güzel Sanatlar Fakültesi / Resim 'Alanında  lisans, Y.lisans ve Dr. mezunu olmak , Doç.liğini resim alanında almış olmak'

8/ Doğru  ilan

Doç. / Konservatuar / Temel Bilimler Bölümü ' TSM alanında lisans, Y.lisans, SY.mezunu olmak , bir çalgıyı iyi derecede çalabiliyor olmak,  kitap ve yayınları olmak; ' 

9/ Yanlış ilan

Dr.Öğr.Ü y.  / Konservatuar / Çalgı Eğitimi Bölümü ' Müzik alanında Dr. derecesini almış olmak,  bir çalgıyı iyi derecede çalabiliyor olmak,; ' 

Eksik olan Yönetmeliklere uygun değildir.  'Müzik alanında lisans ve Y.lisans mezuniyeti' şartı konulmalıdır.

10/ Yanlış ilan

Dr.Öğr.Ü y. / Eğitim Bil. / Temel Eğt. Sınıf Eğt. 'Pedagojik dil bilgisi, yabancı dil pedagojisi, Türkçe öğretimi ve yaklaşımları konularında çalışmalar yapmış olmak'

Eksik olan:Yönetmeliklere uygun değildir. Şartlara 'Alanında lisans ve Y.lisans mezuniyeti' eklenmelidir.