Merhaba değerli okuyucularımız. Bugünkü yazımızda Tarihi Kentler Birliği`nin (TKB) Anadolu coğrafyasında müzeleri özendirmek ve geliştirmek amacıyla düzenlediği 'Müze Özendirme Yarışması`nda El Sanatları ve Zanaat Müzeleri' kapsamında ödül kazanan Amasya Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi`ne teberrüken değineceğiz. 

Tarihi Kentler Birliği`nin (TKB) Kahramanmaraş ta, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi`nin ev sahipliğinde düzenlediği 2022 yılının ilk olağan toplantısı Müze Özendirme Yarışması`nın ödülleriyle taçlandı. Birliğin, Anadolu`da müzeleri özendirmek ve geliştirmek amacıyla düzenlediği yarışmaya 17 müze başvurdu. 15 kentin 17 müzeyle temsil edildiği yarışmada jüri özel ödülü, el sanatları ve zanaat, yaşam kültürü, kent kültürü, sanat ve edebiyat, milli mücadele ve doğa tarihi müzeleri bağlamında 7 kategoride ödüller takdim edildi. 

`height=
Amasya Belediyesi Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi

Anadolu`da örnek müzecilik uygulamaları

Günümüzde Anadolu`da örnek müzecilik uygulamalarına şahit olurken numune müzecilik anlayışı da takdir görüyor. Bu bağlamda Malatya Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi ile Bursa Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi`nin Jüri Özel Ödülünü kazandığı yarışmada El Sanatları ve Zanaat Müzeleri kategorisinde Amasya Belediyesi Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi Gölcük Belediyesi Hattat Ali Vasfi İzmidî Hüsn-i Hat Müzesi Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ahi Evran Esnaf ve Sanatkârlar Müzesi ve Odunpazarı Belediyesi Lületaşı Müzesi ödüle layık görüldü. 

Ayvalık Belediyesi Küçükköy Kent Müzesi`nin, Konak Belediyesi Kadın Müzesi`nin ve Soma Belediyesi Kültür Evi Müzesi`nin Yaşam Kültürü Müzeleri dalında ödül kazandığı yarışmada Kent Kültürü Müzeleri kategorisinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Atatürk Anı Müzesi ve Kozan Belediyesi Kozan Kent Müzesi ödül kazandı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi Kadıköy Belediyesi Barış Manço Müze Evi ile Odunpazarı Belediyesi Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi, Sanat ve Edebiyat Müzeleri alanında isimlerini ödül defterine yazdırdı.  

Şehzadeler Şehri`, İrfan Kenti` Amasya

Şehzadeler Şehri` Amasya başlı başına bir umman ilim, hikmet, kültür, sanat ve irfan diyarı;   Amasya, dünden bugüne bilinen binlerce yıllık tarihiyle mütemadiyen ilim ve irfan kenti olmayı başardı. Kadim şehrin ismi böylelikle sürekli ilimle, irfanla, sanatla, zanaatla, yetiştirdiği bilge âlimlerle, ulvî şahsiyetlerle ve Osmanlı Cihan Devleti`nin başına geçen kudretli şehzadeleriyle birlikte anıldı. Amasya`nın irfanı asırlar boyunca kentin üzerine manevi bir ruh olarak da yansıdı.

Selçuklu ve Osmanlı, Amasya`ya hizmet etti. Amasya, Türk Cihan Hâkimiyeti Mefkû resi tarihinde önemli bir yer edindi. Şehzadeler Amasya`da bir nevi staj yaparken saray da şehre yerleşti. Mikro ölçekte önce Edirne ve akabinde de İstanbul sarayı ve saray kültürü Amasya`ya taşındı.  17. yüzyılda Amasya`da 36 Medrese ile birlikte 7 Dârül-Kurrâ`da, 5 Dârül-Hadis`te ve 2 Dârül-Mesnevî `de ilim-irfan faaliyetleri yürütüldü. Böylelikle Amasya`nın mümbit coğrafyasında yetişen binlerce şahsiyet, edebiyattan sanata   astronomiden tıp ilimlerine kadar pek çok alanda öncü olarak isimlerini Anadolu tarihine yazdırdı.

Amasya Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi

Pek çok müzeye sahip Amasya, Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi ile Tarihi Kentler Birliği`nin müzecilik ödülünü kazandı. Müzeye katkıları sebkat edenleri huzurlarınızda hürmetle selâmlıyorum.

Mustafa Özel: Her organizasyonun temelinde derin bir fikir yer alır.

İktisat gurusu Mustafa Özel haklı. Her organizasyonun temelinde derin bir fikir yer alır. İnsanlar bir yola koyuldukları zaman bir ana fikir ve o ana fikir çerçevesinde bir ideale doğru yürümeye başlar.` Dolayısıyla Amasya Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi`nin arka planında da derin bir fikir ulvî bir ideal mevcut.  

2017 yılında dönemin Amasya Belediye Başkan Yardımcısı, değerli hizmet adamı Osman Akbaş, Kuveyt Türk Katılım Bankası`nın Genel Müdür Yardımcısı Aslan Demir, Hattat Mahmut Şahin ve duayen kitap tasarımcısı Yüksel Yücel ile birlikte Eyüp Sultan Camii`nde kıldığımız bir sabah namazının sonrasında Kuveyt Türk`ün Eyüp Sultan Şubesi`nde yaptığımız kahvaltılı toplantıda Amasya Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi`nin fikrî altyapısını tesis etmiştik. Bir yıl içerisinde hummalı bir şekilde amatör ruhla gerçekleştirilen profesyonel çalışmalarla müze ihlâs ve samimiyetle tesis edildi. 

`height=
KT Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aslan Demir ve yazarımız, KT Katılım Bankası Sanat Danışmanı İbrahim Ethem Gören

Miladi 1 Eylül 2018 hat sanatı tarihi için en önemli günlerden biridir.

1 Eylül 2018 tarihinde Amasya Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi nin açılışı gerçekleştirildi. Dolayısıyla 1 Eylül 2018 hat sanatı tarihi için en önemli günlerden biridir. 

Hamle çapında bir hizmet

Bu satırların yazarının da açılışına iştirak ettiği Amasya Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi`ni tek bir cümleyle ifade etmek gerekirse 'Hamle çapında bir hizmet' deriz. Müzeye emeği geçenleri tekrar tebrik ediyorum. TKB ödülünü kazanan Amasya`daki mezkû r müze, onlarca eseri bağışlayan sanatkârlar ve projenin müellifleri, dönemin Amasya Belediye Başkan Yardımcısı, kültür ve musiki üstadı Osman Akbaş ve hüsn-i hat hocası, kadim dostumuz Mahmut Şahin için sadaka-i cariye oldu. 

Şeyh Hamdullah`a selâm olsun.

Şeyh Hamdullah`a selâm olsun. Bilindiği üzere Şeyh Hamdullah, ismini İslâm yazı sanatı tarihine altın harflerle yazdırarak Osmanlı hat sanatı ekolünü tesis etti. Yine bilindiği üzere Sultan II. Beyazid`in hokkasını tuttuğu Şeyh Hamdullah`ın hattı okçuluğuyla, okçuluğu hattıyla müsabaka halinde olup Kıbletü`l-Küttâp ve Şeyhü`r-Râmiyân unvanları üstadların üstadı` Şeyh Hamdullah`ı tarif eder. 

`height=
Amasya Belediyesi Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi

Amasya Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi`ne mufassal bakış.

Amasya Belediyesi, Osmanlı hat sanatı ekolünün müessisi Şeyh Hamdullah adına tarihi kentte bir sanat müzesi kurarak bir taraftan Şeyh Hamdullah`a vefâ gösterdi, diğer taraftan da Amasya`da nesilleri kesilen hattatları bir adım öte hattatlık mesleğini tekrar Amasyalıların, ülkemizin gündemine taşıdı.

`height=
Osman Akbaş, Mahmut Şahin, Şifa Topbaş, Metin Hakverdioğlu

Osman Akbaş: İlk hedef Şeyh Hamdullah`ın tanıtılmasıdır.

Amasya`ya ödül getiren Şeyh Hamdullah Müzesi fikrinin öncülerinden, dönemin belediye başkan yardımcısı Osman Akbaş kendisiyle Kuveyt Türk Özel Bankacılık kültür-sanat portalı için yaptığımız bir hasbihalde Amasya Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi`nin gayelerini şu cümlelerle özetlemişti: 'Hiçşüphesiz ilk hedef Şeyh Hamdullah`ın tanıtılmasıdır. Ki başından beri bunun üzerinde durmaya çalışıyorum. Ancak bunun yanında Şeyh Hamdullah gibi bir üstadın yetiştiği şehirde hat sanatına yeniden ilgi ve alaka uyandırmak, hat sanatı adına bir hareketlilik kazandırmak da bizim için çok önemli bir amaç. Tabii ki biz belediyeyiz şehrin her yönünü düşünmek zorundayız. Amasya bir turizm şehri. Bu yöndeki iradesini ortaya koymuş bir şehir. İşte bir amacımız da şehrimize gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerimize geldiklerine değecek tematik bir müze kazandırmak ve bu yolla şehrimizin turizm rotası ve destinasyonuna yeni bir mekân kazandırmak da ayrı bir amacımız olarak zikredilmelidir.'

`height=
Hattat Mahmut Şahin ve Duayen Çini Ustası Ayşe Özkan

Dünya genelinde bir hattat adına açılan ilk müze.

Dünya genelinde bir hattat adına açılan ilk ve tek olma özelliğini haiz Şeyh Hamdullah Müzesi`nde birbirinden âlâ eserler sergileniyor. 

Müzede Mısır, Sümer, Hitit yazılarından başlayıp İslam yazısı ile taçlanan yazı medeniyetinin insanlık tarihi içinde gelişim süreci en güzel örneklerle gözler önüne seriliyor.

Burada ayrıca hat ile birlikte gelişen sanatlardan ebru, tezhip ve cilt sanatları, icra aşamalarıyla birlikte uygulamalı olarak tanıtılıyor.

Mekânda ayrıca Şeyh Hamdullah`ın yazmış olduğu Mushaf-ı Şeriflerden örnekler, günümüzde hat sanatına yönelik basılan kitaplar, hat sanatı malzemeleri, ebru sanatı malzemeleri ve cilt sanatı malzemeleri de sergileniyor.

Şeyh Hamdullah`ı takliden 200 levha

Müzede Şeyh Hamdullah`ı takliden 200 levha yer alıyor. Eserlerin büyük bölümünde Hattat Mahmut Şahin`in talebelerinin ketebeleri dikkat çekiyor. Hattat Mahmut Şahin`in İstanbul, Bursa, Kocaeli, Kütahya ve Eskişehir`deki talebeleri Şeyh Hamdullah`a örnek vefâ gösteriyor.

`height=
Amasya Belediyesi Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi

Hasan Çelebi`den Emre Özdemir`e Sevim (Şirikçi) Beyazıt`tan Serap Tepedelen`e;

Şeyh Hamdullah Yazı Müzesi`ni yazılarıyla şenlendiren hattatlarımızın isimleri tek tek zikretmek vakıa mutabık olacaktır: Hasan Çelebi, Mahmut Şahin, Abdullah Aydemir, Ahmet Demir, Ahmet Ercan, Ahmet Hüsrev Koyuncu, Ahmet Türk, Ali Özden, Ali Rıza Erbil, Arif Yücel, Ayşe Solak, Ayten Tiryaki, Aytuğ Talha Yıldız, Betül Utku, Beytinaz Kükrek, Cavit Yumuşak, Cumali Gündoğdu, Demir Ali Kurtulmuş, Deniz Kadıoğlu, Emre Özdemir, Erhan Bektaş, Esma Sorgun, Eyyüp Can Sarı, Fatma Yazıcı, Feride Ateştepe Altun, Gülay Keskin, Gülşen Bilbey, Hasan Hüseyin Ertunç, Hasan Yiğe, Hatice Bütün, Hatice Kaveloğlu, Hidayet Şen, Hüseyin Seyhan Fidan, İlhan Gök, İlyas Oral, İnci Şar, İslam Kaya, İsmail Öztürk, Kadriye Özkul, Kuddusi Doğan, Kübra Saral, Mahmut Ferhat Yılmaz, Mahmut Şahin, Mehmet Akif Vural, Mehmet Akif Dergüre, Mehmet Bayram, Mehmet Can Dernekli, Mehmet Hakan Özsaraç, Merve Kızılkaya, Mevhide Demir, Mustafa Erdoğan, Mustafa Ertuğrul, Nazan Bayraktar Türkmen, Nesibe Şule Eryılmaz, Nesrin Uzar, Niyazi Ü nal, Nurcan Öztürk, Nurşen Karahasanoğlu, Ömer Özgül, Ömer Ü nlüer, Pardis Farniya, Ramazan Taştan, Recep Minga, Reyyan Kurt, Sabriye Selçuk, Saliha Dağlıkaya, Selma Kırkıncıoğlu Akcan, Selman Kirit, Semra Güler, Sümeyye Anıl, Serap Hoşgör, Serap Tepedelen, Sevim Şirikçi, Şeyma Akyüz İslamoğlu, Şinasi Süleymanoğlu, Taliha Sonsaat, Talip Mert, Tenzile Boyalı Akman, Tuba Yıldırım Çelik, Zafer Günal. Zeynep Ebru Ersoy, Zeynep Kuşan, Şefika Ü lker.

`height=
Geleneksel sanhatlarımızn ustaları Amasya da müze açılışında

Abdullah Furat`tan Büşra Sayı`ya Mutlu Çatalkaya`dan Cahide Abanoz`a;

Amasya Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi nde her biri diğerinden âlâ keyfiyeti haiz, Abdullah Furat, Adem Tekin, Betül Koyuncu, Büşra Sayı, Cahide Abanoz, Elif Eylem, Fatma Altunbaş, Fikriye Şensoy Apaydın, Gülcan Yıldız, Havva Altunbaş, Hüseyin Sert, Melek Atlığ, Meral Oruç, Merve Koç, Murat Ü lker, Mutlu Çatalkaya, Nesrin Tokgöz, Neval Ölmez, Tülay Toğal, Tülin Suakar ve Yasemin Coşkun`un teknelerinden neş`et eden ebrular da ziyaretçilerini selâmlıyor.

 

Müzedeki yazıların etrafını gül bahçesine dönüştüren tezhip sanatkârlarımız Elif Aksu, Elif Birkan, Fatma Karaman, Fatma Tekin Yenipınar, Leyla Özdemir, Meliha Kantarcı, Rümeysa Aslan, Yasemin Eryiğit, Yasemin Güneysu, Yasemin Erenoğlu ve Özlem Ertuğrul`a da selâm olsun.

Rol model önemli.

Günümüz toplumunda en çok ihtiyaçduyulan ve arzu edilen hususlardan biri de yetişmekte olan nesillere rol model oluşturmak ve toplumda güzel örneklikleri çoğaltmak. Amasya`da TKB`nin ödülünü kazanan Şeyh Hamdullah Müzesi vesilesiyle cemiyete, bu toprakların insanlarına, Anadolu coğrafyasına ve dahi ictimai meselelere dair yazının naif diliyle kallavi bir söz söylenmiş, hokkalı bir cevap verilmiş oluyor

Hamle çapında bir hizmet.

Laf değil iş üretmek lazım. Ü stad Necip fazıl Kısakürek bu meyanda 'Laf var ki laftır, laf var ki iştir. İş var ki laftır. Bize iş kadrosunda laf, hamle çapında iş lazım' diyerek bir nevi asliyet ve terkip şuuru ortaya koymuştu. Amasya`daki müze de iş ve hizmet üretme sevdasındaki sanatkârlarımızın, hattatların, ebrucuların, tezhipçilerin kitap sanatları alanında mücadelelerini Amasya Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi örnekliğinde ortaya koymaya kâfidir.

Tebrikler;

Anadolu belediyelerimizi ve bahusus yöneticilerini ve dahi Amasya`yı ve dahi Osman Akbaş`ı, Mahmut Şahin`i, Aslan Demir`i, Yüksel Yücel`i ve Şeyh Hamdullah Müzesi`ne emekleri geçen sanatkârlarımızı İttifak gazetesi camiası nezdinde tebrik ediyoruz.