MEHMET POYRAZ/İttifakgazetesi.com

İstanbul’da yaşayana müşteri 3 günlük Adana ziyareti için Türk Hava Yolları (THY) linki üzerinden Budget’dan otomobil kiralama başvurusu yaptı ve başvurusu kabul edildi. Yollanan SMS’lerle işlemlerin teyit olduğu bilgisi de verildi. Ne var ki Adana Havalimanı’na ulaşan yolcu şirketin buradaki yetkili ofisinden kendilerinde böyle bir aracın olmadığını, kiralanan aracın normalde yurt dışında kiralandığını söyledi. Müşteri ısrar edince de findeks notunun düşük olduğunu söyleyen Budget yetkilileri bunda da ısrar ettiler.

Hayalden Hakikate Müstekim Akdoğan Resim Sergisi, Üsküdar'da resimseverleri bekliyor Hayalden Hakikate Müstekim Akdoğan Resim Sergisi, Üsküdar'da resimseverleri bekliyor

Konuyla ilgili şikayetini ve mağduriyetini İttifakgazetesi.com’a anlatan müşteri yaşadıklarını anlatırken Budget’ın kasıtlı olarak bunu yaptığını, aracı başka bir müşteriye vermek adına kendisine böyle söylediklerini ayrıca findeks notunda da herhangi bir sıkıntı olmadığını savundu.

Konuyu teyit için Budget’ın Adana Havalimanı ofisiyle yaptığımız görüşmede mağdur edilen müşterinin anlattıklarını firma doğrularken findeks notunun düşük olduğunu ısrarla belirttiler.

Mağdur edilen müşteri de hesaplarında problem olmadığını ısrarla söylerken akıllara şu soru da geliyor: “Madem findeks notu kiralanan aracın teslimatı sırasında sorun oluyor öncesinde neden bu sorgulanmıyor?”

Özellikle yanınıza aileniz ve yaşlı hastalar, çocuklar var ise durum daha da kötüleşiyor. İşte bu noktada müşterinin sinirden deliye dönmesi an meselesi.

Konuyla ilgili yaptığımız piyasa araştırmasında bu durumun kiralama sektöründe çok sık yaşandığı öğrenildi ve bu daha çok internet üzerinden özellikle yabancı siteler vasıtasıyla gerçekleşen siparişlerde meydana geliyor.  Buna göre yabancı sitelerden veya başka siteler üzerinden gelen müşteri çoğunlukla indirimli geliyor. İddiaya göre burada sıkıntı baş gösteriyor ve Budget’ın yerel temsilcisinin vicdanına kalıyor sizin önceden tercih ettiğiniz otomobile binme fırsatı.

HUKUKÇULAR: VATANDAŞ RESMİ YOLDAN HAKKINI ARAMALI

Sektördeki bu sorun aslında kangren olmuş durumda ve mağdur vatandaşlar genellikle resmi şikayet yerine işi Allah’a havale etmekle yetiniyor.  

Araç kiralama ve Budget findeks notu meselesini hukukçulara sorduk. Anlatılan şekilde sektörde çok yaşanıldığına dikkat çeken hukukçulara göre mağdur edilen vatandaşlar resmi şikayet hakkını kullansalar sorun çözülebilir.

Aracı önceden kiralayıp planlar yapıyorsunuz tam firmadan aracı teslim alacakken findeks notunuz düşük deniliyor ve o an belki de saat gecenin 3’dür.

İşte burada mağdur müşterinin vatandaşlık hakları devreye giriyor. Görüştüğümüz hukukçular bu şekilde mağdur edilen vatandaşların başta havalimanı yetkililerine olmak üzere Gözetim Genel Müdürlüğü ile Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) şikayette bulunabileceklerine vurgu yaptılar.

Kaynak: (MEHMET POYRAZ)