Suudi Arabistan ve müttefiklerinin 2015 te Yemen e başlattığı askeri müdahale son dönemlerin en büyük insani felaketlerinden birine yol açtı.    Saldırılarda 10 binin üzerinde insan katledilirken açlığın öldürdüğü çocuk sayısı 85 bini aştı. 22.2 milyon insanın yüzde 75 i insani yardıma muhtaçhale geldi.  BM ye göre akut beslenme sorunuyla karşı karşıya olan çocuk sayısı 400 bin. Husiler ile Suud-BAE destekli hükümet arasında yılın sonunda İsveçte yapılan görüşmelerde Hudeyde limanındaki savaş bir ateşkesle şimdilik durdu.

Kaşıkçı cinayetinin ardından Suudi Arabistan üzerinde baskılar artarken Yemen den çekilme gündemi öne çıktı. Bunda Amerikan Senatosu nun Suud liderliğindeki koalisyona desteğin kesilmesini öngören yasa tasarısı ve bazı Batılı ülkelerin silah satmama kararı etkili oldu. Yemen için kalıcı barıştan söz etmek için hala çok şey var.

İçsavaş sebebiyle Yemen de yarım milyondan fazla yerinden edilmiş insan açlık ve soğuk hava tehdidi ile mücadele ediyor. 530 bin kişi dağlık bölgelere sığınmış durumda.  Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ne İngiltere tarafından sunulan tasarı silahsız 75 gözlemciye Hudeyde kenti ve limanında altı ay boyunca ateşkesi denetleme yetkisi veriyor.

Tasarı BMGK nın geçen ay ateşkesi denetlemek için 30 günlüğüne gözlemci gönderilmesiyle ilgili tasarıya verdiği onayı genişletiyor. Geçen ay oy birliğiyle kabul edilen tasarıda sivillerden oluşacak BM heyetinin bölgede ateşkese uyulup uyulmadığını ve birbirleriyle savaşan güçlerin bölgeden çekilip çekilmediğini denetleyeceği belirtilmişti.

Yemen de yaklaşık dört yıldır devam eden içsavaşta Suudi Arabistan ın desteklediği merkezi hükümet ile İran destekli Şii Husi milisleri, Kızıldeniz kıyısında stratejik öneme sahip Hudeyde kentinde ateşkes için 13 Aralık ta İsveçte yapılan görüşmeler çerçevesinde varmıştı. Ateşkesin yürürlüğe girmesinin hemen ardından taraflar birbirlerini anlaşmayı ihlal etmekle suçlamıştı.Ateşkes kararının başarılı bir biçimde uygulanmasının, içsavaşta önemli bir dönüm noktası olacağı düşünülüyor. Hudeyde, Yemen içsavaşında stratejik öneme sahip bir liman kenti.

Yemen de kullanılan silahlar kimin?

Yemen de insanlık felaketine yol açan içsavaşta kullanılan silahlar nereden geliyor?

Araştırmacı Gazetecilik İçin Arap Muhabirler (ARIJ) Deutsche Welle`de yayınlanan videoda Yemen`de kullanılan silahların hangi ülkelerden geldiğini gözler önüne seriyor. Sonuç: Silahların büyük bölümü Avrupa şirketleri tarafından üretiliyor.

https://www.dw.com/tr/yemende-kullanılan-silahlar-kimin/av-46690718

Yemen deki savaşın bu kadar uzun sürmesinde Avrupa dan Yemen yönündeki silah akışının kesilmemesinin rolü çok büyük görüyoruz.  ARIJ ın hazırladığı doküman silahların büyük bölümünün Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden 'sirkülasyona' sokulduğunu gösteriyor. Silah gönderen ülkeler arasında İran ın da adı geçiyor. Ahmed Himmich bu silahların dört ya da beş ülkeden satın alınıp İran a gönderildiğini ve İran ın ithal ettiği insansız hava araçları ile hava araçları yakıtını Yemen e gönderdiğini Güvenlik Konseyi ne sunduğu raporda belirtmişti.

Suudiler Yemen de çocuk asker kullanmış

SOS Çocuk Köyü adlı çocuklara yardım kurumu, Suudi Arabistan ı Yemen deki cephelerde Sudanlı çocukları savaştırmakla suçluyor. Eğer bu iddia doğruysa durum çok vahim. Kurum Çarşamba günü yaptığı açıklamada halihazırda Yemen de şu ana kadar savaşan 2 bin Sudanlının hayatını kaybettiğini ve ölenlerin birçoğunun da çocuklar olduğunu duyurdu.  Açıklamada çocukların cephenin ön saflarına sürüldüğü de belirtildi.  Yardım kurumu çalışanlarının verdiği bilgiye göre, çocuklar, hükümetin emriyle Sudanlı paramiliter RSF (Rapid Sudanese Forces) grubu tarafından saflara kazandırılıyor ardından Suudi Arabistan tarafından Yemen de cepheye sürülüyor.

SOS Kinderdörfer yardım kurumunun Sudan temsilcisi Abdülrahman Mübarek yaptığı açıklamada, 'Cepheye gönderilen çocukların çoğu çok yoksul olan Darfur bölgesinden geliyor. Burada aileleri bu konuda ikna etmek daha kolay' ifadesini kullandı.  Mübarek ayrıca pek çok çocuk ve gencin RSF tarafından kaçırıldığını ve öncesinde de Sudan daki içsavaşta çatışmaya sokulduğunu söyledi. Yardım çalışanları, çocuk askerler kullanmanın bir savaş suçu olduğu uyarısında bulundu.