Bizim çocukluğumuzda bayram günlerinde ulusal gazeteler yayınlarına ara verirdi.

Sadece Bayram gazetesi çıkardı.

Gazeteciler Cemiyeti çıkarırdı Bayram Gazetesini; İstanbul, Ankara ve İzmir`de çıkan bu gazete tüm yurda dağıtılırdı.

Gazete çalışanları da bayramlarda tatil yapar, çoğunlukla işsiz ve emekli gazetecilerin oluşturduğu bir ekip de bayram gazetesini yayınlardı. Bu gazeteye usta yazarlar da bayramlık yazı yazardı.

1946`dan 1990`lara kadar devam eden bu gelenek, Zafer Mutlu`nun yönetimindeki Sabah Gazetesiyle birlikte değişti. Oysa ki, Sabah`ın bayramda da yayınlanma kararına kadar bu geleneğe tüm gazeteler katılıyordu.

Aslında gelenek Basın-İş Kanunu ile de hukuki bir yapıya oturmuştu. Kanunun 20 nci maddesine göre ulusal gazetelerin bayramda yayın yapması yasaktı;

Taa ki, 1992 ye kadar...

**********

DinçBilgin in sahibi olduğu Sabah bu geleneği bozdu...

O dönemdeki Genel Yayın Müdürü Zafer Mutlu, 'Bayram günlerinde ulusal gazetelerin yayınlanmaması tam bir saçmalık. Biz bayramlarda da yayınlanacağız' demişti...

Gerekçesi de belliydi Mutlu nun:

'Bu uygulama serbest piyasa ekonomisinin ruhuna aykırı; Okur, düşük kaliteli bayram gazetelerini almaya mecbur bırakılıyor' diyordu.

Bir yıl sonra herkes Sabah ı izledi...

Gazeteler bayramlarda da yayınlanmaya başladı...

**********

Anayasa Mahkemesi nin 21 Ocak 1993 te, dini bayramlarda Bayram Gazetesi dışında gazete çıkarılmasını yasaklayan yasa hükümlerini Anayasa ya aykırı bularak iptal etmesiyle, bayramda çıkmak isteyen gazetelerin önündeki hukuki engel de kalkmış oluyordu.

Bu duruma karşı itirazlar olduysa da sonuçalınamadı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti nin çıkarmakta olduğu Bayram Gazetesi de 1995 e kadar dayanabildi.

Ve o günden bugüne artık bayram gazetesi çıkmıyor.

**********

Birkaçdefa Bayram Gazetesi ni tekrar canlandırma girişimi olduysa da sonuçalınamadı.

Zafer Mutlu, bayram gazetesine kalitesiz ve yetersiz olduğu iddiasıyla karşı çıkmıştı. Lakin günümüzde de bayramda çıkan gazeteler kadrosunun çoğu izinli olduğu için ister istemez muhteva yönünden kalitesiz çıkmışlardır. Maalesef sayfalar stok haberler ve trafik kaza haberler ile doldurulmuştur.

Artık her Kurban Bayramı acemi kasabın parmağını kestiği haber geleneksel bayram haberi olarak okuyucaya sunuluyor. Sahibinin elinden kaçan boğayı da unutmamalıyız tabii ki...

**********

İttifak Gazetesi ne gelince...

Bizim Gazete uzun yıllar bayram gazetesi olarak çıktı. Biz isim değişikliğine giderek İttifak Gazetesi olarak yayın hayatına devam ediyoruz.

Biz geleneklere bağlı kalarak bu bayram çıkmıyoruz...

Bayramdan sonra haber ve yorumlarla birlikte olacağız...

Hepinizin bayramını kutlarım.

NOT

'Hayırla yad edilecek insanlar; ' başlıklı yazıda Hacı Nafiz Çelebi den bahsetmiştim. Hüseyin Nuri Çomu Beyefendi şu notu göndermiş:

'Muhterem Mehmet Şevket Eygi Ağabeyimizin sohbetinde bulunmak ve Osmanlı mutfağından ikram ettiğiniz ziyafet muhteşemdi. Hiçunutamayacağımız bir gece yaşadık. Değerli büyüğümüz Mehmed Şevket Eygi Ağabeyimize ve size teşekkür ve hürmetlerimi arz ederim. Vefa Çelebi Beybabamın ismi Mustafa Mücabi Nazif Çelebi dir.

Onu tanıyanlar Hacı Nazif Çelebi olarak bilirler, diğer isimler kullanılmazdı.

Ahmet Nafiz Çelebi ismi yanlıştır.'