'Love Bombing', bir ilişkinin ilk dönemlerinde birinin sevgisini kazanmak için ilgi, hediyeler, sevgi veya övgü sözleriyle birine bağlanmak için popüler bir etiket haline geldi. Başlangıçta size âşık olan biri tarafından ayaklarınızın yerden kesilmesi gibi gelebilir. Birkaçgün veya birkaçhafta sonra, bu ilgiyi gören kişi, genellikle kendini love bombing yapan kişinin güdüleri konusunda huzursuz ve kararsız hissetmeye başlar.

Bu durum hakkında artık pek çok makale var ve bireyler bu tür bir ilginin kötü niyetli bir manipülasyon işareti olabileceğinin farkındadır. Bu kesinlikle bir risktir, özellikle de love bombing yapan kişi bir narsist, hatta bir sosyopat ise. Narsist kişi, bireyi manipüle etmenin bir yolu olarak bu hediyeleri ve ilgisini kullanıyor olabilir. Sosyopatların, 1940'ların (Sun M. Moon) kült liderlerine dayanan örneklerle, bu stratejiyi silah haline getirme geçmişi vardır. Narsist, başkalarının duygularına pek aldırış etmeden kendi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelirken, sosyopat başkaları için neredeyse hiçempati duymaz.

Bu durum da haliyle insanların aklına ''love bombing'' mi yaşıyorum? karşımdaki gerçekten aşık mı? sorusunu akıllara getiriyor.

Aşk bombardımanının çabuk aşık olan ve duygularını ifade etmekten çekinmeyen bireylerden oluşması muhtemeldir. Erkeklerin kadınlara göre daha hızlı aşık olma ve bunu daha erken ifade etme eğiliminde  (Harrison & Shortall, 2010). Bu durum, duygularından emin oldukları ya da bu duygulara hazır olduklarının bir göstergesi değildir.

Aşk bombardımanına katkıda bulunabilecek tüm faktörler göz önüne alındığında, çeşitli koşullar ve düşüncelerin dikkate alınması önemlidir. Bu durumları daha iyi ayırt edebilmemiz adına bazı durumları adım adım denemekte fayda var.

Kişilerin nasıl bir ortamda büyüdüğü kendini ifade ediş tarzını etkiliyor. Sevdiği kişiye yaklaşımı da bu durumda değişiklik gösterebiliyor. Karşınızda size çok ilgili alakalı ya da sevgisini ifade eden kişiye aşk bombardımancısı etiketi yapıştırmak çok doğru bir hareket değildir. Belki bu bireyler, birbirlerine karşı sevgi ve takdir duygularının ifade edilmesini teşvik eden ailelerde büyümüş olabilirler. Dolayısıyla bu durum onlar için çok olağandır ve sizin huzursuz hissedeceğinizi düşünemezler. Onlara bu gibi bir durumda çok fazla ilginin alışık olduğunuz bir şey olmadığını söylemek güzel bir yol olacaktır. Eğer bu kişiler aşk bombardımancıları değilse, davranışı durdurabilmeleri ve ilişkinin gelişmesi için daha fazla zaman verebilmeleri olağan bir sonuç.

Bir başka neden olarak karşı taraf sadece uzun süredir yalnız olabilir ve bir ilişki için çok arzulu olabilir. Bu kişiler sizi sevmek için samimi bir kalbe sahip olabilir ve sizin de onları seveceğinizi umabilir. Yoğun ilgi düzeyleri, sizi yakın tutmanın ve ilişki henüz gelişirken sizi başkasına kaptırmamanın bir yolu olabilir. Belki karşı tarafın güvensiz bağlanması olabilir ve bu onlarda kaygı oluşturuyor olabilir. Bu tür bir durumda karşı tarafın niyetini iyi anlamak için size gösterilen ilgiden veya hediyelerden rahatsız olduğunuzu ifade etmek iyi bir çözüm olabilir. Bir bağlanma oluşturma isteğiniz konusunda dürüst olun ve ilişkinin istediğinizden daha hızlı ilerlediğini açıklamalısın. Rahat olduğunuz sınırları tartışın. Aşk bombardımanı devam ederse ve sınırlara uyulmazsa, muhtemelen en iyisi yolları ayırmaktır.

Diğer bir neden bu kişilerin ilişkiden gerçekten ne istediğine karar verirken sizi etrafta kalmaya ikna etmek için daha hesaplı bir girişimde bulunuyor olması olabilir. Bu güdü, kaçınan bir bağlanma stiliyle örtüşebilir, bu da bu kişilerin güvenli ve istikrarlı bir ilişki aradığı, ancak duygusal olarak savunmasız olmaktan çekindiği anlamına gelir. Bu noktada farkındalık olması çok önemli. Kaçınan bağlanma stilleri hakkında daha fazla şey öğrenmek bize yardımcı olabilir. Bu noktada ilişkiyi biraz yavaştan almak size iyi gelebilir ve beklentilerinizi azaltmanıza yardımcı olur. 

Manipülasyonda olduğunuzdan şüpheleniyorsanız... kelimelerin eylemlerle tutarlı olup olmadığına dikkat edin. Sizinle olan etkileşimleri genellikle karşılıklı mı? ('Sana o pahalı hediyeyi verdim ve şimdi bana borçlusun!'). Diğer arkadaşlarınıza veya ailenize çok az zaman ayırarak ona çok mu zamanayırmanız gerekiyor? İsteklerinden herhangi birini reddederseniz, bu dikkat aşamasını hemen değersizleştirme aşaması mı takip ediyor? (Sizinle iletişimi keserler veya size yönelik kızgın yorumlar yaparlar). Bunların hepsi samimiyetsiz sevginin alarmı.

Sebebin ne olduğunu çözemiyorsanız ve hala huzursuz hissediyorsanız, bir ruh sağlığı uzmanından destek isteyin. Sizin için sağlıklı olanı bazen çok yakından baktığınız için göremeyebilirsiniz.