Hâmiş: Bugün, tüllenen ufuklardan dünya semaını teşrif eden mübarek Ramazan-ı Şerif ayınızı tebrik eder, oruçikliminin hayırlara, bereketlere kapılar aralaması niyazıyla Kahramanmaraş depremlerinde hayatlarını kaybeden kardeşlerimize rahmet niyaz ediyorum. Cümlesinin ervâhına Fatihalar okuyalım. 

Ehl-i irfan ve ehl-i sanat bir münevver: Hattat Ali Haydar Çetintürk

Ali Haydar Çetintürk ehl-i irfan ve ehl-i sanat bir münevver. Klasik medrese tahsilinin üzerine ilahiyat eğitimi alan ve din, diyanet, hayat, hakikat ve sanat nâmına hocalarından öğrendiklerini hüvesi hüvesine milimi milimine talebelerine aktaran muhterem hocamızla medrese tahsiline, ilme, yazıya dair bir e-mülakat gerçekleştirdik. 

`src=

Ancak, “İlmin evveli soğandan acı, sonu ise baldan tatlıdır” sözünü dolu dolu yaşadığımı ifade etmek isterim. Eczümle maddiyatsız, sıkıntılı ve acı günlerimiz çok oldu. Fakat Hz. Hanne’nin henüz dünyaya getirmediği Hz. Meryem’i Beyt-i Makdis’e vakfettiği kıssasını Kur’ân-ı Kerîm’den okuduktan sonra kendimi ve ileride (inşallah) doğacak çocuklarımı İslami ilimlere vakfedince medrese tahsili bir o kadar daha keyifli ve kolay hale gelmeye başladı. 

İcâzet süreciniz nasıl gelişti?

Takriben 10 yıla yakın eğitim süresince doğu ve batı medreselerinden icazetli birçok hoca efendiden ders almak nasip oldu. Son olarak Molla Hüsrev’in Mirât isimli 769 sahifelik eserini hatmederek 23 Aralık 1989 yılında 9 arkadaşımla beraber 10 kişi olarak icazetimizi aldık. 

‘Klasik Medrese tahsili’ dendiğinde bu tarif ve tavsifin içine neler girer?

Klasik medrese tahsili dendiğinde bu tarifin içerisine Ulûm-i Arabiyye ve Ulûm-i Şeriyye girmektedir. 

Bu süreçte ibtidâî bir talebenin elinden icazetini alıncaya kadar hangi kitaplar geçer?

Sarf, Nahiv, Meânî, Beyan, Bedî, Mantık, Tefsir, Hadis, Fıkıh, Akâid, Tasavvuf, Usûl-i Hadis, Usûl-i Tefsir ve Usûl-i Fıkıh kitaplarının geçtiğini söyleyebiliriz.

Medrese tahsili gören talebelere hâfızlık eğitimi de veriyorsunuz. Tüm talebelere hâfızlık eğitimi veriliyor mu?

İbtidâî talebelerimizin ezberlemek zorunda olduğu sûreleri dinlerken hafızlığa elverişli olup olmadıklarını tespit edip, ona göre birçok yol çiziyoruz. Yani ezber kâbiliyeti olanı hafızlığa başlatıyoruz, olmayanları da Arapça’ya yönlendiriyoruz. 

Talebeleriniz umumiyetle ne kadar sürede hıfzını ikmâl ediyor?

Normal zekâlı bir talebe ortalama 1,5-2 yıl gibi bir zamanda hıfzını ikmâl ediyor. Ancak 1980’li yıllarda ben şahsen Allah’ın (cc) bir lütfu olarak 20 günde hafızlığını bitiren talebe gördüm. 

Eûzü besmele çekerek medresenize adım atan bir ilim evladının ‘elif-bâ’dan icâzet sürecine kadar kendisini bekleyen aşamaları özetlemenizi istirham ediyorum.

Medreseye adım atan bir talebe, o medresenin müderrisi olan hocanın evladı gibidir. Bir insan evladının nasıl olmasını istiyorsa talebesini o şekilde yetiştirir. Yani talebeye evvela ahlâklı insan olma şuurunu verir. Sonra gayesinin Allâhu Teâlâ’nın rızası olması gerektiği aşılanır. Yani hedef âlim olmak değildir. Rabbânî âlim olmaktır. Zira İblis çok büyük bir âlimdi ama Rabbânî değil, şeytani idi. Bu şuur talebeye verildikten sonra elif-bâile yolculuğa çıkılır. Kısa molalardan sonra Usûl-i Fıkıh menziline varılarak imtihan edilir ve icâzete hak kazanmış olur. 

Medreselerinizin fizîki imkânlarını ve kabul şartlarını da konuşalım…

Medresemizin fizîki imkânları gayet güzel olup, mecbûrî eğitimini bitiren çocukları kabul ediyoruz. Ancak okul eğitimine devam etmek isteyenleri hafta sonu bizzat görevli ile, araçlarımızla götürerek imtihanlara girmelerini sağlıyoruz. 

Antalya’dasınız. Şehir dışından talebeleriniz var mı? 

Adana, Ankara vs. gibi şehir dışından gelen talebelerimiz mevcuttur. 

Medrese tahsiline evlatları göndermek isteyen ailelere neler söylemek istersiniz?

Buhâri hadisinde şöyle geçer; “Âdemoğlu öldüğünde amel defteri kapanır ancak sadaka-i câriye, kendisinden faydalanılan ilim ve dua eden sâlih bir evlat müstesna.” Binaenâleyh evlatlarını medreseye veren ailelerin amel defterlerinin açık bırakılacağını belirtmek isterim. 

Talebelerin mezuniyet süreçleri nasıl şekilleniyor?

İcâzet almaya hak kazanmış talebeler, icâzet merasimi için hazırlanıyor ve kendilerine verilen görevleri icâzet merasiminde icra ettikten sonra hocaları tarafından icâzetleri kendilerine takdim edilip tebrik ediliyor ve bu merasim o talebenin hocalığa adım attığı adımın resmi îlânı oluyor. 

Mezuniyetlerinin ardından yetişmiş talebeleriniz ilimlerinin zekâtını nasıl ve nerelerde vermeye imkân buluyor?

Herhangi bir vakıf ve dernek bünyesinde hizmet ederek veya talebelerimize dışarıdan imam hatip diploması da olması hususunda da yardımcı olduğumuz için mescid ve camilerde tebliğ ve irşad yolu ile ilimlerinin zekâtını verme imkânı buluyorlar. 

`src=
Hattat Ali Haydar Çetintürk hocası Hattat Necmi Atik ile

Necmi Atik üstaddan hangi yazı nevilerinden mücâzsınız?

Kendisinden rika, nesih, sülüs ve dîvânî yazı dallarında icâzet almak nasip oldu. Yine Necmi hocamın delaleti ile nesih ve sülüs dalında ikinci icazetimi Ali Hüsrevoğlu hocamdan aldım. Şu anda Savaş Çevik hocamdan celî dîvânî ve ta’lik derslerine devam ediyorum. Binâenaleyh medreselerimizde Osmanlı geleneğini sürdürmeye devam ediyoruz.

`src=

  “O bizim muhles olan kullarımızdandır” buyurarak ihlâsın altına imzasını atmıştır. Ezcümle gaye Allah’ın (cc) rızasındadır. 

Son olarak okuyucularımıza mesajınızı almak isteriz.

Son olarak: Şâir ve hattat bir müderris olarak hüsn-i hatt çeşitlerini ifade ettiğim bir şiir ile mesaj vermek isterim.

HATT ÇEŞİTLERİ DER Kİ

Kufi idim yazılıp Mushaf oldum
Muhakkak, tevkî ile birlik saf oldum
Rika, ta’lik derken dîvânî oldum
En sonunda nesih yaptılar beni

Altın varak ile bir bir ezildim
Hakk ettiler mermerlere kazıldım
Sülüs oldum duvarlara yazıldım
En sonunda celî yaptılar beni

Ömrümü âharlı kâğıda serdim
Harfleri aşk ile kaleme verdim
Hattı mûsennâda kemâle erdim
En sonunda levhâyaptılar beni

Alâkanız için teşekkür ediyorum muhterem hocam.

Ben de teşekkür ederim. Hayırlı Ramazan’lar…

İbrahim Ethem Gören-Yazı No: 484