Ağustos ayının ilk haftasında medyada birbiri ardına yayınlanan reklam spotları vesilesiyle İslami Dayanışma Spor Federasyonu (ISSF) isimli bir müessesenin varlığından haberdar oldum. ISSF, 4 yılda bir 'İslami Dayanışma Oyunları!'nı düzenleyen bir kuruluş. Mezkû r müessese, misyonunu 'İslam İşbirliği Teşkilatı`na üye ülkeler arasında spor yoluyla dostluğu, kardeşliği, barışı, huzuru, yardımlaşmayı ve dayanışmayı sağlamaya katkıda bulunmak' şeklinde beyan ediyor.

`height=

ISSF, 'İslami Dayanışma Oyunları!'nın ilkini 2005 yılında Suudi Arabistan`ın Cidde kentinde düzenlerken İran`da yapılması planlanan ikinci organizasyon Basra Körfezi`nin adlandırılması konusunda çıkan anlaşmazlık nedeniyle iptal edilmiş. İran`ın, madalyaların üzerine İran Körfezi` ibaresini basmak istemesi ve buna bazı Arap ülkelerinin karşı çıkması üzerine oyunlar önce bir yıl ertelenmiş ancak sonrasında yapılamamış. ISSF`nin üçüncü organizasyonu 2013 yılında Endonezya`nın Palembang kentinde dördüncü oyunlar ise 2017 yılında Azerbaycan`ın Bakü kentinde düzenlenmiş.

Ağustos ayının ilk günlerinden itibaren ulusal medyada yoğun bir şekilde pazarlama iletişim çalışması yapılmakta olan 5. İslami Dayanışma Oyunları`na mekân olarak Konya seçilmiş. 9 Ağustos Salı günü startı verilen 'Oyunlar'a 56 ülkeden 4 binin üzerinde sporcunun katıldığını yine medyadan öğreniyoruz. 

`height=

'Gel, ne olursa olsun, yine gel!'

Hz. Mevlana`nın, 'Gel, ne olursa olsun, yine gel' çağrısına uyarak Konya`ya gelen sporcular, 24 branşta kerameti adından menkul 'İslami Dayanışma Oyunları'nda 24 branşta canhıraş bir şekilde rakiplerini geride bırakmak için madalya mücadelesi veriyor. 

 

18 Ağustos Perşembe gününe kadar 'hoşgörü' merkezi Konya`da 19`u spor branşı, biri geleneksel gösteri branşı, 4`ü de paralimpik spor branşı olmak üzere toplamda 24 spor branşında düzenlenen spor etkinliğine 56 İslam Ü lkesinin oyuncuları katılırken etkinliğe Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`nin davet edilmemiş olması dikkatleri üzerine çekiyor.  

Organizasyonun adı 'İslami!'

Organizasyonun adı 'İslami!' olsa da, oyunların resmi adında 'İslami' ibaresine yer verilse de yarışmalara katılan sporcular için Müslüman olma şartı aranmıyor.  ISSF`ye üye ülkeler, istedikleri sporcuları oyunlara gönderebiliyor. Adı 'İslami' olan büyükçe bir spor etkinliğinde İslam`ın vaz ettiği sınırların, hududullah`ın göz ardı edilmesi bu toprakların mütedeyyin insanlarının gönüllerini hû n ediyor. 

Hakk`ın hatırı âlî dir.

Hakk`ın hatırı âlidir. Malum olduğu üzere 'El-Hakk`u yâ lû ve lâ yû lâ aleyhi/Hakk`ın hatırı yücedir ve hiçbir hatıra feda edilemez.' Oyunlarında sporcuların kıyafetleriyle dinimizin tekliflerine gözlerini yuman 'İslami Dayanışma Spor Federasyonu' ivedilikle federasyonun içinde geçen İslami ibaresini kaldırmalı, ISSF`nın ruhuna uygun bir isimle yoluna devam etmelidir!

İslam, nizamın adıdır.

İslam nizamın adıdır, İslam hayat nizamıdır. Dolayısıyla İslam, Müslüman fertlerin hayatlarının hemen her alanına ilişkin tekliflerde bulunur. İslam oyunla, oyun İslam`la anılamaz. Oyun oyundur, oyunun İslamisi, gayri İslamisi olmaz. Malayani iş ve hizmet süreçlerine mukaddesat ve din mahreçli isimler verirseniz bir müddet sonra yapılıp edilen, ortaya konulan, örnek olarak vaz edilen gayrimeşru ameller kamuoyu nezdinde İslam`a mâl edilmeye başlanır. 

'İslami Dayanışma Oyunları!' kamuoyunun maşerî vicdanını yaraladı!

'İslami Dayanışma Oyunları!' kamuoyunun maşerî vicdanını yaraladı. Konya`da 6 gündür düzenlenmekte olan 'sözde' 'İslami Dayanışma Oyunları!' halkımızın, âlimlerimizin maşerî vicdanında derin yaralar açılmasına sebebiyet verdi. Kısa sürede akl-ı selim, tab-ı müstakim âvâz tebliğ vazifesini üstlendi.  Bu meyanda Medrese  limleri Vakfı Yönetim Kurulu dün (13.08.2022) bir basın açıklaması yaparak ISSF`nin isminin ivedilikle gözden geçirilmesini dile getirdi. 

Medrese  limleri Vakfı: Etkinliğin isminde 'İslam' ve 'Müslüman' kelimeleri asla bulunmamalıdır. 

'Bizler, Medrese  limleri Vakfı (MEDAV) olarak İslam âleminin bütün unsurları ile uhuvvet-i İmaniyye etrafında tanışmasından ve kaynaşmasından büyük mutluluk duyar ve destekleriz. Çeşitli fitnelerle ayrıştırılmak istenen İslam âleminin birlikte yaptığı tüm hayırlı faaliyetlerin birlik ve beraberlik ruhuna hizmet edeceğine ve rahmete vesile olacağına inanıyoruz. Bu anlamda Müslüman ülkelerin birlikte faaliyetler yürütmesi, dayanışma içinde olması son derece önemli ve anlamlıdır. 

`height=

Ancak 'İslami Dayanışma Oyunları' adı altında Konya`da yapılan sportif faaliyetler, İslam ahlâkı, İslam görgüsü ve edebine yakışmayan bir takım sporcu kıyafetleri yüzünden Müslüman halkımızda büyük bir hayal kırıklığı ve üzüntü meydana getirmiş, toplumsal infiale sebep olmuştur. Başlıktaki 'İslami' ibaresi haklı olarak İslami hassasiyete sahip olan milyonlarca insanımızın tepkisini çekmiştir. 

Bu organizasyonu icra eden yöneticilerimizin bu meşum vaziyeti bir an önce ortadan kaldırmasını ve bir daha tekrar edilmemesini umut ve talep ediyoruz. 

Böylesi bir etkinlik yapılacaksa Müslümana yakışan bir edayla ve İslam adabına uygun sporcu kıyafetleri ile yapılmalıdır. Bu şekilde yapılamadığı takdirde etkinliğin isminde 'İslam' ve 'Müslüman' kelimeleri asla bulunmamalıdır. Kamuoyuna Arz Ediyoruz.' 
'Medrese  limleri Vakfı Yönetim Kurulu' 

İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından düzenlenen ve bu yıl 5. si Konya da gerçekleştirilen İslami Dayanışma Oyunları na ilişkin Din Görevlileri Birliği Derneği de bir açıklamayla ilgili yetkililerin kulaklarını çınlattı! 

Din Görevlileri Birliği Derneği: Konya da gerçekleştirilen oyunlar İslam la taban tabana zıttır. 

'Hucurat Suresi`nde belirtildiği üzere 'müminler kardeştir' ve kardeşler arasında birlik, beraberlik, iş birliği ve dayanışma duygularının pekiştirilmesi son derece önemlidir. Bu anlamda ülkemizde İslam Birliği idealini merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan hocamız ve Milli Görüş hareketi ortaya koymuş, bu ideali D8 ile pratiğe taşımıştır. 

Dünya Müslümanlarının siyasette, ticarette, ekonomide, sporda, hayatın tüm alanlarında daha güçlü olabilmeleri açısından birlik, beraberlik ve dayanışma içinde 'vahdet üzere' hareket etmeleri ve bu amaçla çeşitli etkinlikler düzenlemeleri önemli ve gereklidir. Ancak bu etkinlikler yapılırken İslam ın emir ve yasakları gözetilmeli, İslâmî hükümler çiğnenmemelidir. İslam a aykırı eylem ve söylemlerin yer aldığı bir etkinliğe 'İslâmî ' ibaresinin eklenmesi en hafif tabiriyle dinin ve dini değerlerin istismarıdır. 

`height=

Öte yandan Kur an Müslümanlara 'iyilik ve takvada yardımlaşmayı, günahta ve düşmanlıkta yardımlaşmamalarını' emretmektedir. Bu çerçevede Müslümanlar İslam ın yasakladığı eylem ve söylemlerin yer aldığı, ılımlı İslam ve dinlerarası diyalog fikriyatına hizmet eden gayrı ciddi organizasyonlardan vazgeçerek ilim ve hikmetle birlik ve beraberliğe, vahdete, İslam birliğine yönelik ciddi adımlar atmalıdır.

Şunu da ifade etmeliyiz ki bu 'oyunların' Erbakan hocamızın ifadesi ile belde-i muhayyere olan, İslam Birliği idealinin ete kemiğe büründüğü ilim ve irfan beldesi Konya mızda gerçekleştirilmesi manidardır. Hem İslami hassasiyetlerle bağdaşmayan bu 'oyunları' hem de böylesine bir etkinlik için Konya nın seçilmesini  kabul etmemiz mümkün değildir. İslam ın inançesaslarına ve temel hükümlerine aykırı bir organizasyonun dünya Müslümanlarının birlik ve beraberliğine sunacağı hiçbir katkı ve hikmet bulunmamaktadır. 

Başına 'İslami' ibaresi getirilmek suretiyle hiçbir haram helâl olmayacağı gibi İslam ın ruhuyla bağdaşmayan bir organizasyonun başına 'İslâmî ' ibaresi getirilerek İslam a uygun hale getirilmesi de mümkün değildir. 

'İslâmî ' ifadesinin İslam a uygun, İslam a layık gibi anlamlara geldiği göz önünde bulundurulacak olursa Konya da gerçekleştirilen oyunlar İslam a uygun olmak bir yana İslam la taban tabana zıttır. 

Din Görevlileri Birliği Derneği (DİNBİRDER) olarak, akl-ı selim hiçbir Müslümanın Konya da gerçekleştirilen 'oyunları' 'İslâmî ' olarak isimlendirmeyeceği düşüncesinden hareketle  'İslami Dayanışma Oyunları' ifadesinin bir tercüme yanlışı olduğunu düşünmek istiyoruz. 

Bu gerçeklerden hareketle İslam İşbirliği Teşkilatı bir an önce müdahale ederek söz konusu organizasyonun İslami hükümler çerçevesinde gerçekleşmesini temin etmeli ya da 'oyunlara' İslâmî ibaresini eklemekten vazgeçmelidir.'  Din Görevlileri Birliği Derneği

Erhan Erken: Her durumda ilkeli davranmak gerekir.

Yazımı kaleme alığım esnada sosyal medya hesaplarıma göz attığımda yayıncı, yazar, girişimci Erhan Erken Ü stad`ın bir paylaşımı karşıma Çıktı. Konumuzla hüvesi hüvesine alakalı mezkû r paylaşımı irfanınıza arz ediyorum:  'Oportünizm Davranış ve kararlarını belirli ahlâk kurallarına ve bir düşünce sistemine göre değil, zamânın, halin gereğine ve şahsî çıkarlarına en uygun düşecek tarzda ayarlama anlamına gelen bir kavram. Hazır elbise gibi. Acaba çevremizdeki bazılarının davranışlarına uyuyor mu?

Bu tür olaylar birçok örnekte sürekli tekrar edince insan bir zamanlar çokça meşhur olan 'Ben Yoruldum Hayat' adlı şarkının sözlerini hatırlatıyor: Ben yoruldum hayat, gelme üstüme/Diz çöktüm dünyanın namert yüzüne/Gözümden gönlümden düşen düşene/Bu öksüz başıma gözdağı verme.

Her durumda ilkeli davranmak, ahlâkî kurallara uymak, menfaatimizi değil Hakk`ı üstün tutmaya çalışmak vaz geçilmez prensibimiz olmalı. Ancak o zaman duruşumuz, yaratılışımızın hakiki anlamına uygun olur.'

Hatadan dönmek fazilettir.

Bu açıklamaları ilim, irfan ehli hocalar susuyor imajını kırdığı için çok önemsiyorum. 'Hatadan dönmek fazilettir' fehvasınca İslam İşbirliği Teşkilatı`nın, 'İslami Dayanışma Spor Federasyonu'nun ve 'İslami Dayanışma Oyunları!'nın isimlerindeki İslami ibaresinin ivedilikle kaldıracağını ümit ve temenni ediyoruz. Bir takım organizasyon heyetleri çıkıp da 'Hıristiyan Dayanışma Oyunları'nı bir diğeri de 'Musevi Yardımlaşma Oyunları'nı tertip etse vakıa mutabık olur mu?

'İslam`ın oyunu olur mu?' mukadder sualinin cevabını değerli okuyucularımızın vermesini istirham ederek çalışmalarını önemsediğim bir yazar muallim`in konuya dair tesbitleriyle yazımıza nihayet verelim.

Aydın Başar: Ellerinizi İslam`ın üzerinden çekin!

'Yarı çıplak danslar, sporlar ve buna İslami demek nicedir! FETÖ`nün aklına bile böyle bir şey gelmedi. Kabul etmiyorum bu rezillikleri. Bunu icat edenler ellerini temiz İslam`ın üzerinden çeksinler. İslam kelimesi de Müslüman kelimesi de bu İslami olmayan işle birlikte anılmamalı. Tepkiler çok cılız. Allah inananların yanındadır. İnanıyorsanız üstünsünüz. Rabbimden niyazım o İslam kelimesinin mahşerde gözlerine yapışması.'