`height=

Asitane`den Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali geçti! İstanbul, 8-12 Kasım tarihleri arasında Türk coğrafyalarından kardeşlerini ağırladı: Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali sinemanın cihanşümul diliyle Türk illerinin, öznesinde birlik, beraberlik ve kardeşlik bulunan ulvî değerlerini insan olma ve insan kalma davasını İstanbul`dan tüm dünyaya haykırdı. 

Festival Düzenleme Kurumlarını T.C. Kültür Bakanlığı, T.C. Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile Uluslararası Sinema Derneği`nin üstlendiği Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali, Türk milletinin özünü oluşturan insani, vicdani ve kültürel değerlerin asırlar sonrasına dilden dile, gönülden gönle, kulaktan kulağa aktarılmasına vesile olan kutlu insan` Korkut Ata`nın pak ismine hasredilmiş. 

Festivalin amaçları bizatihi asliyet ve terkip şuuru yüklü;

Festivalin Türk dünyası sinemasının kültürel ve fikrî altyapısının sinema profesyonellerinin yanı sıra gençkuşakların ilgisine sunulması, Türk dünyasının kültürel kodlarını taşıyan sinema eserlerinin izleyiciyle buluşturulmasına öncülük etmesi kültür ve sanat alanında işbirliği imkânlarının artırılması ve sinema sanatı vasıtasıyla müşterek tarihi, kültürel ve toplumsal değerlerimizin güçlenmesine ve zenginleşmesine katkı sağlanmasını temin etmek gibi asliyet ve terkip şuuru yüklü amaçları var. 

Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali beş günlük bir sığınma sahnesi kadar  bu toprakların insanlarına kadim Türk coğrafyasının ortak geçmişini, tarihini, kültür ve medeniyet kodlarını, hâsılı büyük kardeşlik ruhunu, tevhid neş`esine yaslanan özlediğimiz Turan iklimini hatırlattı. Ve dahi Turan ikliminin her biri hakikate yaslanan masallarını ve gizemli kuşu turnaları;

Merhamet yüklü kanatlar;

Muhakkak ki bağrı yanık ozanlarımızın adına türkü yaktığı turna kuşu gönüllerin dilidir ve bir nevi habercisi, muştucusudur. Biiznillah uzakları merhamet yüklü kardeşlik kanatlarıyla birbirine yakınlaştıran, böylelikle mesafelerden azad olup birliği, beraberliği, beraberlik içinde yekvücut olmayı temsil eden Turna kuşunun festivalin simgesi olarak tercih edilmesi vakıa mutabık olmuş. 

`height=

Kültür Bakanı Ersoy: Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali bu anlamda bizim için büyük önem taşıyor.

Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy`un Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali`ne yönelik mülahazaları şöylece şekilleniyor: 'Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali, uzaklardaki bir çağrının bize yansıyan yanıdır. Unutmayalım diye turna kuşunun kanat çırpışlarında kendini hatırlatır. Bir olmaya davettir. Değerlerimize sahip çıkmanın, Türk Dünyası ile kültürel alanda buluşmanın, Türk milletleri adına yeni şeyler söylemenin zamanının çoktan geldiğinin habercisidir bu festival. Büyük devletler kuran konar göçer Türklerin kahramanlık hikâyelerini yaşatarak sonraki kuşaklara anlatan bir bilgedir Korkut Ata. Dün, bugün yaşayan ve gelecekte de yaşayacak bu yüce şahsiyetin adının bu festival vesilesiyle yeniden yaşatılıyor olması da ayrıca Türk Dünyası adına onur vericidir. Temel bir iletişim stratejisi olarak sinema hatırlatmak ve anlatmak misyonunu üstlenerek sürekli kendini yenilemektedir. Türk milletinin yüzyıllar önceki akli ve vicdani hassasiyetlerini günümüze kadar taşıyan Korkut Ata millî , ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen nesillerin mihmandarı olmuştur. Mazisini koruyan ve geliştiren ailesini, vatanını ve milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan nesillerin Korkut Ata gibi önderlerinin izinde yol yürümesi bizim haklı gururumuz olacaktır. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali bu anlamda bizim için büyük önem taşıyor.'

Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali`ni, Festivalin Yönetmeni, duayen sinemacı İhsan Kabil ile İttifak gazetesi okuyucuları için teşrih masasına yatırdık.

İbrahim Ethem Gören: İhsan Bey, öncelikle tebrik ediyorum. Ekibinizle birlikte bir sinema festivalini daha alnınızın akıyla tamamladınız. İstirham etsem Festivali genel olarak değerlendirir misiniz? 

İhsan Kabil: Tabi ki, memnuniyetle; İlk defa bu kadar geniş katılımlı bir festival düzenledik... Konuklarıyla,  filmleriyle, yarışma jürileriyle. Daha önce de bu temada pek çok festival düzenleme imkânımız olmuştu. Daha önce yaptığımız festivaller yarışmasızdı. Bu kez yarışma bölümleri vardı, ödüller vardı ve dahi Türk illerinden 100`ün üzerinde konuk geldi. 

Aynı zamanda program içinde yan etkinlikler, paneller de oldu: Sinemada Cengiz Aytmatov Uyarmaları Paneli. Bir de çalıştayımız oldu: Ve ismine Birinci Türk Dünyası Sinema Zirvesi dendi. Zirve toplandı. Ve buraya, Zirve`ye hem o ülkelerden bağımsız yapımcılar hem de devlet sinema kurumu başkanları, hem de kardeş Türk ülkelerinin kültür bakanlıklarının temsilcileri katıldı. Hâsılı yurtdışından ve yurt içinden yapımcıların, yönetmenlerin yer aldığı çok geniş katılımlı bir zirve oldu. Ve tabii belli, tarihi kararlar da alındı.

12 Kasımda aynı zamanda Türk Keneşi (Türk Konseyi) Liderler (Devlet Başkanları) Zirvesi toplandı.  

Evet, 12 Kasım Türk tarihi için de önemli bir gündü: Mezkû r toplantıda Türk Keneşi`nin resmi ismi Türk Devletleri Teşkilatı olarak tesmiye kılındı;

Evet, Türk Dünyası, Türk Devletleri Teşkilatlarına dönüştü, bu bağlamda kardeş ülkelerin kültür bakanları kültür bakanımızla protokol imzaladı. Sinema alanında da Türk Dünyası Sinema Birliği`nin protokolü imzalandı. Ortak fon kurulacak ve festivallerimizin âvâzı artık daha gür çıkacak. 

İnşaallah.

Bunun evveliyatı var İbrahim Ethem Bey.

Hikâyesi nasıldır?

Hikâyesi, daha doğrusu vakıası 2017 yılında düzenlenen II. Milli Kültür Şurası`na gider. Orada hatırlanacağı üzere Türk Cumhuriyetleri arasında ortak sinema fonu kurulması kararı kayıtlara geçmişti. Kültür Bakanımız ve Cumhurbaşkanımız II. Millî Kültür Şurası`nda alınan kararların takipçisi olacakları belirtmişlerdi. Dediklerini de yaptılar. Türk Dünyası Sinema Birliği`nin kurulması II. Milli Kültür Şurası`ndan sonra ortaya çıkan tarihi ve müşahhas bir kültür sanat hamlesidir. 

`height=

Festival için büyükçe bir paragraf açalım dilerseniz.

Tabii ki; Festivalde Kurmaca Film Yarışması, Belgesel Film Yarışması, Tarihi Panorama, Güncel İnsan Manzaraları, Cengiz Aytmatov Uyarlamaları, Turkuaz Belgesel Kuşağı ve Animasyon (uzun metraj) şeklinde olmak üzere karma jürilerimiz vardı. Sahasında uzman, nitelikli şahsiyetlerin, sanatçıların yer aldığı jürilerimiz seçmeleri yaptı.

Ödüllendirmeler Kurmaca Film Yarışması`nda En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo ve Jüri Özel Ödülüydü. Belgesel Film Yarışması`ndaysa Birincilik Ödülü, İkicilik Ödülü ve Ü çüncülük Ödülü verildi. Bunların yanında da her ülkenin sinema kurumlarına katkı veren sinema müesseselerine Türk Dünyası Sinemasına Katkı Ödülü verildi. Kazak Film, Özbek Film, Kırgız Film ve Azerbaycan Film başkanlarına ve ayrıca Türkiye`den TRT`ye ödül verildi. Bir de Cengiz Aytmatov Anısına Özel Ödül takdimi yapıldı. O da Aytmatov`un kızına ve oğluna verildi. 

Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali hedeflerine ne kadar ulaştı?

Şunu net olarak söylemek gerekir. Festivalde 13 ülkeden kurmaca, belgesel ve animasyon dallarında 42 film gösterime girdi. Ve bunlar dört ayrı sinema mekânında Atlas ve Emek, sinemalarıyla Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi`nde ve İstanbul Ü niversitesi İletişim Fakültesi`nde gösterildi. 

`height=

Katılım beklediğiniz gibi oldu mu? Sinema salonları ne kadar doldu?

Duyuruların belki gecikmesinden ötürü daha iyi bir katılım olabilirdi. Malum olduğu üzere festival boyunca girişler serbesti, herkese açıktı. Seyirci sayısı Festivalin ortasından itibaren artmaya başladı. 

İhsan Kabil: Kapanış muhteşem oldu.

Bununla birlikte kapanışı muhteşem oldu, görkemli oldu. Film festivalinin kapanış programı AKM`de 1.500 civarında bir iştirakle gerçekleşti. Sahne düzenlemesiyle, fragman ve sunumlarıyla, ödülleriyle ortak kültürümüzü yansıtan folklor gösterileriyle gerçekten dolu dolu geçen bir kapanış programı icra edildi. 

Türk dünyasının Festivale yönelik ilgisini nasıl telif ediyorsunuz? 

Zannediyorum bir anda ortaya çıkmış bir şey değil. Bunun arkasında çeyrek asra dayanan bir birikim ve tecrübe var. İlk defa 1995 yılında İstanbul Büyük Şehir Belediyesi`nin yeni yönetimi altında MSGÜ Sinema TV bölümünde öğretim üyesi olan Azeri yönetmen Prof. Tevfik İsmailov ile başladığımız Türk dünyası sineması programlarıyla temeller atıldı! Ve 1998 yılından başlayarak iki yılda bir olmak üzere düzenlediğimiz Türk Dünyası Sinema Günleri, özerk cumhuriyetlerden gelen konutların yönetmenlerin, senaristlerin, kurgucuların, kameramanların, sinema insanlarının ve dahi oyuncuların ve yapımcıların iştirakleriyle yine çok geniş katılımlarla üçkez düzenlendi. 2014 yılında da Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Uluslararası Turkuaz Sinema Günleri`ni düzenledik. Bu etkinlikte de Türkî cumhuriyetlerden filmler ve konuklar yer almıştı. 8 yıl sonra da 5. etkinliği, Korkut Ata Türk Dünyası Sinema Festivali`ni düzenledik. Tabii ki büyük bir kazanımdır. Coğrafyanın ortak kültür ve hafızası bakımından oldukça büyük bir kazanımdır.

Önümüzdeki yıllardaki hedefleriniz nelerdir?

Ve bundan sonrası; İnşaallah gelecek yıl Bursa Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında bir festival düzenleyeceğiz Bursa`da. Kültür Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, festivalin kapanış gecesi konuşmasında da buna değindi. Ondan sonra da festivalleri 2023`te Azerbaycan Şusa`da, 2024`te Özbekistan`da, 2025`te Kazakistan`da ve 2026`da da Kırgızistan`da olmak üzere 2026 yılına kadar programlar yapıldı. 

Şimdi, festivali aslında biz baştan şöyle planlamıştık: Sabit olarak her yıl İstanbul`a düzenlenmek üzere bir plan ortaya koymuştuk. Bunun istisnası o yıl Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilecek olan şehirdi. Şimdi, böyle oldu, bu plan değişti. 

Olanda hayır vardır. Son olarak okuyucularımıza nasıl bir mesaj iletmek istersiniz?

Türk dünyasının kültürü ve tabii genelde sineması bize çok yakın. Aynı unsurları, değerleri, ortak hâl ve duruşu sergilediğimiz, yabancılık çekmediğimiz Türkî cumhuriyetlerle bir şekilde, bir takım sosyo-politik sebeplerle birbirimizden uzak kalmışlığımız da bir gerçek. Bu gerçek tam anlamıyla aşina olmadığımız bir çerçeveyi oluşturur. Bunun giderilmesine yönelik bu boşluğun telafi edilmesi bağlamında sebatla, dirayetle, ferasetle, bu yolda yürümek ve ilerlemek gerekiyor. İnşallah bundan sonra bu adımlar, bu niyetler bu minvalde çoğalır, büyür. 

İlginiz için teşekkür ediyorum.

Ben de teşekkür ediyorum İbrahim Ethem Bey.

`height=

Korkut Ata Türk Dünyası film Festivali`ne genel bakış.

-8-12 Kasım 2021 İstanbul

-Atlas Sineması. Emek Sineması. Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi. İstanbul Ü niversitesi.

-13 ülkeden katılım. 42 film. İstanbul`da 4 merkezde film gösterimleri. 

Festival Bölümleri

Kurmaca film Yarışması/Feature Film Competition

Tutkunluk, Son Rapor, Mavzer, Ü stümde HiçGüneş Batmıyor, Necef Oğlan, Şambala, Dağınık Ölümler Arasında, Kazak Hanlığı Altın Taht.

Belgesel Film Yarışması/Documentary Film Competition

Kazanda Titreşen Ateş, Halkın Cesareti, Dilbilimci, Kayıpların Gölgesinde, İkizler, Yusuf Abdrahmanov, Miras, Dede Korkut, Bê la Bertô k`un İzinde. 

Tarihi Panorama/The Historical Panorama

Gömülmeyen Adam, Eksik Hatıralar, Dünürcülük, Sayakbay, Emanet.

Güncel İnsan Manzaraları/Contemporary Human Landscape

Karınca, Kömür, Vaha, Bağlılık Aslı, Renksiz Düşler, Molla. 

Cengiz Aytmatov Uyarlamaları/Chingiz Aitmatov Adaptations

Şambala, Kırmızı Elma, Erken Gelen Turnalar, Boranlı İstasyon, Elveda Gülsarı. 

Turkuaz Belgesel Kuşağı/Turquoise Documentary Zone

Osuohay: Hayat Dansı, Son Oturum, Yunus`un İzinde, Miras/Turan Geçmişimiz, Bırakın Çocuk Oynasın, Vatana Yol Açanlar Enver Musliddinov, Apanayevskaya Camii.

Animasyon/Animation

Küçük Tilki, Öksüz Kız, Kültegin.