Yıldız Holding, her yıl Ramazan-ı Şerif ayında bir gelenek haline getirdiği geleneksel İslam- Türk sanatları sergileri serisine bir yenisini daha ekledi: Konuşan Yazılar.

Her yıl Ramazan ayında geleneksel İslam-Türk sanatlarının en güzel örneklerini sanatseverlerle buluşturan Yıldız Holding, bu yıl da 11 ay`ın sultanı oruçayı`nı özel bir sergiyle selâmlıyor. 

`height=
Sergi kataloğu kapak görseli

Yıldız Holding`in Çamlıca`da tesis ettiği sanat galerisi` hüviyetini haiz yeni sergi salonunda sanatseverlerle buluşan 'Konuşan Yazılar'da Yıldız Holding İslam Eserleri Koleksiyonu`ndan 145 eser Ramazan-ı Şerif ayıyla birlikte tüm yıl boyunca ziyarete açık kalacak.

`height=

14 Nisan Perşembe günü Yıldız Holding`in mezkû r sanat galerisinde gerçekleştirilen serginin açılış programına katılarak intibalarımızı değerli okuyucularımızın irfanına arz ediyorum.

1944 yılına tarihlenen kuruluşundan bu yana kültürel ve sanatsal faaliyetlerle de bu toprakların insanlarına fayda sağlama mülahazasıyla hareket etmekte olan Yıldız Holding, İslam Eserleri Koleksiyonu`nda bulunan her biri diğerinden âlâ keyfiyeti haiz onlarca kalem güzelini 'Konuşan Yazılar' serlevhasıyla bir araya getirdi.  

4 Nisan`da kapılarını açan sergide Kadıasker Mustafa İzzet Efendi, Şefik Bey, Bakkal Arif Efendi, Hamid Aytaç, İbrahim Sükû ti, Yusuf Simî n Kalem, Ref et Efendi, Elmalılı Hamdi Yazır Efendi ve Necmeddin Efendi gibi meşhur hattatların imzasını taşıyan pek kıymetli hüsn-i hat eserleri sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. 

`height=

Ali Ü lker: Koleksiyonumuzdaki eserleri kalıcı bir sergide bir araya getiriyoruz.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ü lker,  Konuşan Yazılar sergisine dair mülahazalarını şu ifadeleriyle özetliyor: 'İster bir âyet-i kerî me, ister esmâ-i hüsnâ, Hadis-i Şerif ya da bir dua olsun, eserlerin her birinin bizlerle konuştuğuna, maneviyatımızı kuvvetlendirecek mesajlar verdiğine inanıyoruz. Bu sebeple bu sene sergimize 'Konuşan Yazılar-Yıldız Holding İslam Eserleri Koleksiyonu' adını verdik.

`height=
Yıldız Holding İcra Kurulu Başkanı Ali Ülker ve yazarımız İbrahim Ethem Gören

Geleneksel ve modern sanat eserlerini toplumun geniş kesimleriyle buluşturma düşüncesiyle bugüne kadar çok sayıda etkinlik gerçekleştirdik. Her sene Ramazan ayında birbirinden kıymetli geleneksel sanat eserlerini farklı temalarla ziyarete açıyor, manevi dünyamızı zenginleştiren hatları, hilyeleri, ebruları, tezhipleri ve daha pek çok çalışmayı geniş kitlelerle paylaşıyoruz. 

`height=

Hazreti Peygamber`den bugüne, yani 1400 yılı aşkın süredir, nesiller, devirler, iklimler, çağlar boyunca etkisini koruyan bu kıymetli mesajların daimî olduğuna ve sanatın da bu mesajları paylaşmak için en etkili yollardan birini oluşturduğuna inanıyoruz. Buradan hareketle, mutlulukla ifade etmek isterim ki Yıldız Holding Sanat Koleksiyonu`ndaki geleneksel İslam eserlerini yeni kurduğumuz sergi salonumuz aracılığıyla kalıcı olarak bir araya getiriyoruz.'

`height=

Hattat Mustafa Cemil Efe: Ü zerine mânâ sinmiş tüm yazılar konuşmaktadır.

Hattat Mustafa Cemil Efe`nin dilinden küratörlüğünü üstlendiği serginin mahiyetini dinleyelim: 'İki boyutlu bir mekânda çok boyutlu bir ufuk açan hüsn-i hat sanatı, bilindiği gibi bir yazı sanatıdır. Eşsiz harf birleştirmeleriyle sayısız istif (kompozisyon) imkânı sunmaktadır. Bu istifler, bir manaya hizmet ettikleri için izleyici ile eser arasında -yazı okunamasa bile- hissi olarak anlaşılabilen bir bağ kurar. Bu da aslında köklü mazimiz ve asıl manaya olan özlemimizle alakalıdır.

Bir yazının konuşması meselesi, her ne kadar ironik görünse de aslında hakikattir. Örneğin bir mekâna girdiğinizde sizi Besmele- i Şerif yazan bir eser karşılarsa istemsiz olarak besmeleyi dilinize getirirsiniz. Bu esnada yazı, sizin dilinizle konuşmaya başlamıştır. 'Şüphesiz ki Allah güzeldir, güzel olanı sever' yazılı bir esere baktığınızda sanatkârın bu manayı kâğıda aksettirmesi sebebiyle siz de hayatınızı güzelleştirmeye çalışırsınız ve yine yazı konuşmuş olur.

`height=
Hattat Mustafa Cemil Efe ve Murat Ülker

Ü zerine mana sinmiş tüm yazılar konuşmaktadır. Bir Hilye -i Şerif bize Peygamber Efendimizi anlatır. Bir sabır ayetiyle direnmeyi öğreniriz. 'Konuşan Yazılar' böyle bir sergi için seçilebilecek en doğru isimlerden birisidir. Bu noktada sergimizin ismini veren kıymetli Murat Ü lker Beyefendiye ayrıca teşekkür etmek isterim. Bu güzel Ramazan

Ayında sizleri Konuşan Yazılar`ı görmeye Yıldız Holding Sergi Salonu na bekliyoruz. Nice usta sanatkârın eserlerini seyretmeye ve onların hizmet ettikleri mana ile bizlere ne söylemeye çalıştıklarını anlamaya sizleri davet ediyoruz.'

'Konuşan Yazılar' serlevhasının mucidi Murat Ü lker

'Konuşan Yazılar' serlevhasının kâşifi Murat Ü lker`den başkası değil. Netice itibarıyla her koleksiyon keşif ürünüdür ve dahi koleksiyoner de cemiyet adına emanetçiliğini üstlendiği eserlerin kâşifi ve dahi hâdimidir. 

Sergi özelinde görüştüğümüz değerli iş insanı Murat Ü lker, 'Konuşan Harfler' ismi gönlünüze hangi mülahazalarla düştü?' şeklindeki sualimi cevaplamaya bir itiraz kaydıyla başladı. 'Öncelikle Konuşan Yazılar diyelim. &ndash Yazı, harflerden neş`et ettiği için böyle bir girişi murad etmiştim!-  'Elbette niye böyle bir isim icap etti?' diye sorabilirsiniz. 

Ben evvel emirde sanat eserlerini, hat eserlerini mücerret estetik durumlarına bakarak almam. Neye göre alırım? Mânâsına bakarım; Bakarım ki mânâsı bana ne anlatıyor! 

`height=
Yıldız Holding YK Üyesi Murat Ülker ve yazarımız İbrahim Ethem Gören

Murat Ü lker: Esas mesele yazının dillendirdiği mânâdır.

Söz konusu mânâ bana bir şey anlatıyorsa o eseri alırım. Bana bir şeyler söylüyorsa alır ve duvarıma asarım. Yazının, tezhibin güzelliği, az önce bahsettiğim estetik değer, pekâlâ kıymetli. Ama esas mesele yazının dillendirdiği mânâdır. Dolayısıyla bir yazının mânâsına bakar, ona göre alırım.

`height=

İbrahim Ethem Bey, bakınız, evimde şöyle bir uygulamam var. Her sabah işe giderken yazılara bakar, karşısında vakit geçirir, öyle çıkarım. Bazen 5-6 levhayı mânâlarını gözeterek alt alta, yan yana asar, bu eserleri temaşa ederim. O yazılara baktıkça levhalar bir nevi sizinle konuşur, tembihatta bulunur, makale gibi okursunuz, okudukça da istifade edersiniz. 

Evet, her sabah işe giderken yazılara bakıp okuyorum, okudukça istifade ediyorum. Bazen de yazıların evin içindeki yerlerini değiştiririm.

Ü lker: Sanat eserinin muhataplarını hayra sevk etmesi önemli;

Sanat eserlerinde müsbet çağrışım, müsbet motivasyon önemli, muhataplarını iyiliğe, güzelliğe, hayra sevk etmesi önemli...  Yazıları bunun için alır ve duvarlarıma asarım. Çünkü yazılar bir nevi konuşarak insana bazı hatırlatmalarda bulunur. Bu durum da haliyle sizin hoşunuza gider.  

`height=
Mahmud Celaleddin Efendi, celî sülüs zerendûd levha

'Yazılar, bir hikâye vâkıa anlatıyor; '

Değerli iş insanı Murat Ü lker`e 'Çamlıca daki yazılar lisân-ı halleriyle iş ve sosyal hayatın her kademesindeki bugünün insanına neler söylüyor?' şeklindeki sualimi şu cümlelerle cevapladı: 'Her birinin ayrı bir mânâsı var tabii ki; Yazılar bugünkü günde de, gelecekte de insanlara o anda ihtiyacı ne ise onu söylüyor. Bir hikâye, vâkıa anlatıyor. Bunlar mühim meseleler;

`height=

Bir şeyler söylemesi için sergi salonunda babalarla oğullarının yazılarını yan yana koyduk mesela. Gubârî yazıları da yan yana koyduk, aykırı şeyler çünkü. Ve tabii ki konuşan yazıların`  aralarına hilye-i şerifleri yerleştirdik. Bize tüm bu sözleri, nasihatleri, Hz. Peygamber (aleyhisselâm) ulaştırıyor. Bir nevi Efendimizin sözleri eşlik ediyor! Meseleye bu yönüyle bakmak önemli. 

Sergi salonunda pek çok yazı var. Evimde de pek kıymetli yazılar var. Hat sanatına bu yönüyle bakmak önemli. Böylelikle her gün başka, ihtiyaçduyduğunuz yeni bir mânâyı işitirsiniz.'  

`height=
Hafız Kemal Batanay ta lik-celî ta lik hilye

Ruhlarımıza fısıldanan ilâhî buyruklar;

Murat Ü lker`in bahsettiği mânâyı sergi salonunda doyasıya işittik. Nesihten sülüse ta`likten kufiye icâzeden celî dî vanî ye kadar onlarca levhada cismânî aletlerle icra edilen ruhânî mühendislik eserleri ruhlarımıza ötelerden, ötelerin ötesinden ilâhî buyrukları hâl lisanlarıyla fısıldadı. Netice itibarıyla hattatların yazdıkları genel anlamda Allah sözüdür, hadis-i şeriftir, esmâdır, müsemmadır, kibâr-ı kelâmdır, özlü sözdür; Başka bir şey, değildir. Bu meyanda âyet-i kerî meler muhataplarına hakikati, mutlak hakikati en açık keyfiyette söyler: 'Bu dünya hayatı sadece oyun ve oyalanmadan ibarettir.'

`height=
Celi sülüs levha. Hüsn-i Hat-Beşiktaşlı Nuri Efendi Tezhip-Özlem Gören

Bu satırların yazarı, Yıldız Holding`in sergi salonunda kendisini bir sürprizin beklediğini bilmiyordu tabii ki. Bilse zaten adı sürpriz olmazdı! Epey bir müddet temâşâ ettiğim Ankebû t Suresi`nin 64`üncü âyet-i celî sesinde ifade edilen, yazının dillendirdiği, konuştuğu mânânın ayrıca bir tefsire ihtiyacı yok.  Bu yazıyı 22 yıl önce eşim Özlem Gören bir koleksiyoner için tezhiplemişti. Gel zaman git zaman yazı el değiştirerek değerini bilecek bir koleksiyonun envanterindeki yerini almış.  

Türk Hat Sanatının mâhir üstadlarının resm-î geçidi!

Konuşan Yazılar sergisi için 'Türk Hat Sanatının mâhir üstadlarının resm-î geçidi' cümlesini kuracak olursak biiznillah hata etmiş olmayız.  

`height=
Abdullah Zühdi Efendi, sülüs-celî sülüs levha

Nitekim, söz konusu yazı ve mânâ geçidinin zerendû d tâklarına 'Hat sanatı İstanbul`da yazıldı' ibaresini ekleyen, bazılarının isimlerini buraya derçetme imkânı bulduğumuz usta hattatların âvâzı Çamlıca`da işitiliyor: Hâfız Osman, Mahmud Celâleddin Efendi, Sultan II. Mustafa, Mehmed Nû rî Sivasî , Hasan Sırrı Efendi, Hâfız Muhammed Surû rî , Mehmed Nakşî bin Abdullah, Abdülfettâh Efendi, Seyyid Muhammed Şekerzâde, Kadıasker Mustafa İzzet Efendi, Hâfız Osman Efendi (Tilmî z-i Laz Ömer), Yusuf Simin Kalem, Mehmed Fehmi Efendi, Fehmi Efendi, Mehmed Tâhir Efendi,  Bakkal  rif Efendi, Osman Şevkî Efendi, Yahyâ Hilmi Efendi, İbrahim Sükû tî Efendi, Çarşambalı  rif Bey, Şefik Bey, Abdullah Zühdî Efendi, Galatalı İzzet Efendi, Muhammed Sâdık el-Afgânî , Yesârî Mehmed Esad Efendi, Yesârizâde Mustafa İzzet Efendi, Hakkâk Hilmî Efendi, Mehmed Vasfî Efendi, Sultan Abdülmecid Han, Hasan Rıza, Reis`ül-Hattâtî n Hacı Kâmil Akdik, Küçük Hamdi Efendi (Elmalılı), Necmeddin Okyay, Hâmid Aytaç, Hâfız Kemal Batanay, Aziz Rıfâî Efendi, Beşiktaşlı Hacı Nuri Efendi (Nuri Korman), Mâcid Ayral, Şeref Akdik, Emin Barın ve İsmail Hakkı Altunbezer. 

Sanat etkinlikleri tesanüde kapı aralıyor.

Evvelemirde sanat etkinliklerinin, sergilerin tesanüdü artırıcı bir yönü var. Modern zamanlarda insanlar birbirlerini bu türden sosyal, kültürel organizasyonlar vesilesiyle görebiliyor. Bu cümleden olarak sergide Yıldız Holding`in İcra Kurulu Başkanı Ali Ü lker ile, müessesenin Yönetim Kurulu Ü yesi Murat Ü lker ile, holdingin Global Hukuk İşleri Başkanı-YK Ü yesi Av. İbrahim Taşkın ile, Erhan Erken üstad ile, Albayrak Grubu CEO`su Prof. Dr. Ömer Bolat ile, İZÜ Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Mustafa Büyükabacı ile, Prof. Dr. Cengiz Kallek ile, Dr. Mehmet Köse ile, Yıldız Holding genel müdürlerinden Ahmet İnce ve Tuğçe Altıntaş ile, Yıldız Holding İnsan ve İş Destekleme Başkanı Bahattin Aydın İle, Holding`in İdari işler Direktörü M. Akif Ersoy ile, İdari İşler Müdürü Engin Kaya ile, Sürdürülebilir ve Sponsorluk İletişim Müdürü Derya Danışmend ile kısa süreli de olsa hasbihal etme imkanımız oldu. Ayrıca, etkinliğin iftar bölümünde Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu ve MÜ SİAD Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Yetkin ile tanıştık. 

Konuşan Yazılar ziyaretçilerini bekliyor!

Türk Hat Sanatının dehâ isimlerinin nesih, sülüs, sülüs-nesih, celî sülüs,  celî sülüs-sülüs,  celî sülüs-zerendû d, sülüs-nesih-muhakkak, ta`lik, celî ta`lik, ta`lik-celî ta`lik, celî ta`lik zerendû d, celî ta`lik-gubârî , muhakkak-sülüs-nesih, celî sülüs-muhakkak-sülüs-nesih, celî sülüs-nesih-gubârî , celî sülüs-icâze ve celî dî vânî müsennâ yazı nevilerinde gönüllerinin dil olup meydana getirmeye muvaffak kılındığı 'Konuşan Yazılar'ı, Yıldız Holding`in Çamlıca`daki Genel Merkezi`ndeki galeride yıl boyunca 0216 524 25 00 numaralı telefondan randevu alınarak ziyaret etmenin mümkün olduğunu belirterek sergi haber-analizimize nihayet verelim. 

`height=

YARIN: AHÎ LİK KÜ LTÜ RÜ NÜ N TEMELİNİ OLUŞTURAN HADİS-İ ŞERİFLER