İlk söz: Çıkamıyor!

Durum tespiti: O zaman diğer müzisyenlere nasıl sahip çıkacak?

Cevap: Olduğu kadar: Önce 3 ay 1000 TL, sonra Bir ay 3000 TL

Neden konuya böyle girdik? 

Çünkü, artık Bakanlığın 'turizme ağırlık vermesinden, kendi sanatçısına destek olmamasından, uzak durmasından, yapılan teklifleri dikkate almamasından, TRT`nin uyguladığı sistemi uygulamamasından, özlük haklarını iyileştirmemesinden' usanıldı!..

Torunlarına müzik, çalgı dersi aldıran, seçimlerde müzikten en iyi şekilde yararlanmaya çalışan, 2002`de yola çıkarken 'Beraber ıslandık biz bu yollarda' şarkısını dillere pelesenk eden Sn. Cumhurbaşkanımız,CB Hükümet Sistemi ile  o kadar çok yük aldı ki, Devlet Sanatçıları unutuldu.

Eski Türkiye`de de böyleydi, ama çok dile getirilen, her şeyin farklı olacağı söylenen Yeni Türkiye`de de 'sanatçılar' açısından olumlu bir gelişme olmadı.

Yaklaşık 10 yıldır yetkililere gönderilen başvurularla, köşe yazılarıyla, e-posta yolu ile, konuşulan  platformlarla bir konunun çözümü isteniyor; Gelen cevaplarda 'konu gündeme geldiğinde değerlendirilecektir v.b.' yuvarlak cümleler bulunuyor.

Konuyu son kez yazalım:

TİP Sözleşmeli kadro karşılığı çalışan Devlet Sanatçıları Kültür Bakanlığı`nda (3500), Devlet Konservatuarlarında (400) olmak üzere 4000 civarındadır. (Geçen aylarda yeni alınan kadrolarla biraz artmıştır)

TRT Kurumu,10 yıl önce 'sanatçıların özlük haklarını' iyileştirdiği halde, Kültür ve Turizm Bakanlığı hep ayak sürümüştür. 

Konu, aylar önce gündeme gelince Sn. Cumhurbaşkanımız başka bakanlıklarda da benzer nitelikli personel var, toptan düzeltin` dedi ama, düzelen bir şey olmadı;

Bakanlık yine kulak üstüne yattı.

Bakanlık Devlet Sanatçıları ve 9 Ü niversite Devlet  Konservatuvar Sanatçı Öğretim Elemanları  

'İkramiyelerin maaşa katılmasını', 

Ve

' 3600 olan ek göstergenin 6400`e yükseltilmesini' (TRT Sanatçıları gibi) bekliyor. 

ÇÖZÜ M ne getiriyor?

Maliye Bakanlığı`nın burada bir zararı yok, çünkü Bakanlık zaten maaşı ve ikramiyeleri ödüyor. Ancak, emeklilikte ikramiyeler 'maaşa katılmadığı' için emekli maaşları 'düşük' oluyor.  Sanatçılar '6400 ek gösterge' ile emekliliklerinde, torunlarıyla 'biraz daha yüksek emekli maaşı' ile daha huzurlu bir hayat istiyorlar. Bu da Maliye`ye ağır bir yük getirmiyor. 

Yine ikramiyeler maaşa katılmayınca, Devlet Konservatuvarlarında da yılda 2 defa (Haziran-Aralık) verilen  teşvik ikramiyeleri listeleri 7 makam imzasını dolaştığı için, 4-5 ay gecikme ile ödeniyor ve sanatçılar mağdur oluyor. 

Ayrıca, bu iki madde uygulamaya geçildiğinde, korolar/orkestralardan emeklilik hızlanacağı ve kadroların  gençleşeceği göz ardı ediliyor;

İkramiyelerin maaşa katılmasıyla, ikramiyelerin geçalınması ve mağduriyet sorunu da kalmayacaktır. Konservatuar sanatçıları (400) Ocak 2021 teşvik ikramiyesini, Mayıs başında aldılar, bakalım Haziran 2021 teşvikini ne zaman alacaklar.. Yıllardır 4-5 ay gecikme yaşanıyor, ama kimsenin umurunda değil. Diyoruz ya, yeni Türkiye`de çözüm olmadı;

Sn. Cumhurbaşkanımız, Sn. Maliye Bakanımız, Sn. Kültür ve Turizm Bakanımız

'Lütfen söyler misiniz, bu yazıda konu edinilen istekte bir SAKINCA ve YANLIŞ var mı?'

Ve, 'bunu hayata geçirmek çok zor mu?'

Sanat ve sanatçı dostu olan Sn. Cumhurbaşkanımızdan,  yıllardır sürüncemede bırakılan bu konunun KHK ile düzeltilmesi veya yönetmelik değişikliğine gidilmesi için gerekli emirlerini bekliyoruz.

Sanat her yerdedir;