Bir müminin en önemli işlerinden birisi de namaz saatlerini takip etmektir. Sabah namazının sevabının daha fazla olduğunu bilen mümin uykusunun en güzel yerinde, uykusunu bölerek uyanır ve sabah namazını eda eder. Zaman, sabah namazı saatini vurduğu sıralarda kışlalardaki askerler de ayağa kalkmaya başlarlar. Nöbetçi çavuşlar ve koğuşçular 'Koğuş kalk' sesleriyle koğuşları çınlatırlar. Saat altı olduğunda bütün koğuşlar ayaktadır. Askerler yarım saat içerisinde yataklarını toplama, tıraş olma, botlarını boyama gibi şahsi işlerini yaparlar.

 

Bundan sonra askerliğin en önemli olaylarından birisi başlar. Bu da 'Mıntıka Temizliğidir' Mıntıka temizliği bir bölükteki askerlerin içve dış mekânları temizlemesidir. Bu işte her askerin mutlaka görev alanı vardır. Bölünen mıntıkaların sorumluluğu çavuşlara verilmiştir. Çavuşlarda askerlere sorumlu oldukları mıntıka bölgesinin temizliğini yaptırarak bir şekilde denetim sağlanmaktadır. Komutanlar resmi görevine gelene kadar askerler görev alanlarını mutlaka temizlemek zorundadır. Zaten temizlediği yeri kirleten de daha çok kendisi veya başka arkadaşlarıdır.

 

Mıntıka sorumlularının çoğu kısa dönem askerliğini yapan üniversite mezunu çavuşlardır. Mıntıka sorumluları için en önemli problem, mıntıkasındaki askerleri zamanında toplayamamaktır. Bunda, askerlerin gına geldikleri bu işten ısrarla kaçmak istemeleri de etkili olmaktadır. Böyle olunca, mıntıka yapmak çoğu zaman mıntıka sorumlularına düşmektedir. Öyle anlar olur ki, bütün çavuşlar yani mıntıka sorumluları mıntıka alanlarında süpürge, kürek ve poşetlerle ilginçve komik görüntüler sergilerken asıl mıntıkayı yapması gereken askerler ortalıkta görülmemektedir. Ta ki, sabah içtiması olana kadar;

 

Askerlik daha çok da şekilcilikten ibaret olduğundan dolayı, göz boyamak veya gerçekten öyle düşündüğü için birçok subay-astsubay mıntıka temizliğine özel önem vermektedir. Şekilcilik derken kastettiğimiz askeri bakış açısına göre her şeyin, yerin ve herkesin düzenli, temiz, disiplinli ve itaatkâr olmasıdır. Mıntıkalar da somut yerler olduğundan dolayı devamlı göz önündedirler. Hafta sonu tatillerinde çarşıya çıkma izinleri iptal edilen birçok askerin iptal sebebi de mıntıkalarını iyi temizlememeleri ya da çeşitli nedenlerle mıntıka temizliği saatlerinde görev alanlarına gelmemeleridir.

Dolayısıyla askeriye için mıntıka temizliği çok önemlidir.

 

Rütbeliler mıntıkaya siviller gibi bakmazlar. Hepsinde âdete düzen ve temizlik tutkusu bulunduğundan dolayı mutlaka eksik ya da pürüz bulabilirler. Çünkü bu konuda çok dikkatlidirler. Mesela Tümen Komutanı ya da Kurmay Başkanı her hangi bir yerin temizliğinde eksiklikler bulsun. Alt rütbede bulunan komutanlar dâhil herkes mıntıka alanlarına dağılır. Yapılmış olan mıntıka temizliği bir daha yapılabilir.

 

Mıntıka temizliği yaparken, askerler pet şişelerden, sigara paketi ve izmaritine kadar akla hayale gelmeyen birçok şeyi temizlerler. En çok ta sonbaharla birlikte ağaçlardan dökülen yapraklar askeri meşgul eder. Çok yoğun olan ve her an dökülen yaprakları temizlemek için askerler devamlı çaba sarf ederler. Asker yaprağı temizledikten hemen sonra yine yaprak dökülmekte ve yine temizlik devam etmektedir. Böylece askerin yaprakla dansı sabahtan akşama değin sürebilmektedir.

 

Kışlada sadece dış mıntıka yoktur. Binaların, koğuşların, tuvaletlerin, odaların, yemekhanenin vs. akla hayale gelen, gözle gördüğümüz her şeyin temizliği de yapılmaktadır. Komutanların verdikleri öneminden dolayı birçok sabah içtimasında mıntıka eksiklikleri en önemli gündemi oluşturmaktadır.

 

Temel mantığı temizlik olan &ndash ki askeriyenin de çok önem verdiği &ndash mıntıka kışın kar temizlemeye dönüşür. Binaların önü, yollar... karı temizlenecek önemli birer alandır. Bu bakımdan çoğu zaman mıntıka temizliği askerler için ızdıraba ve işkenceye de dönüşebilmektedir.

 

Aslında belediyelerin caddeleri süpürmek için kullandığı temizlik araçlarından pekâlâ kışlalara da satın alınabilir. Öyle ki 2000 askerin bir saatte yaptığı işi tek başına bu araçlar yapabilirler. Daha da ileri gidersek, 6000 kişilik bir kışlada iki tane mıntıka temizleme aracının alınması demek en az 3000 askerin mıntıkasının olmaması ya da mıntıkanın yarı yarıya azalması demektir. Bu araçlar bütün kışladaki yol ve bina önlerini 1,5- 2 saatte temizleyebilirler.

 

Mıntıka temizliğinin olumlu tarafları da var elbet. Öncelikli iyi tarafı her yerin temiz olmasıdır. Mıntıka temizlikleri adeta : 'Temizlik imandan gelir' hadisinin en iyi uygulandığı durumdur. Diğeri ise kürek ve süpürgelerle temizlik yapan askerler bir nevi hafif sabah sporu yapmaktadırlar. Böylece sabahın mahmurluğunda vücut açılmakta yavaş yavaş dinçleşmektedir.