Muharrem ayı, tarih boyunca insanlık için dönüm noktaları sayılabilecek önemli olayların yer aldığı bir aydır. Muharrem ayı bu sene 20 Ağustos Perşembe Hicri Yılbaşı ile başladı.

Allahü teâlâ, birçok duaları Aşû re günü kabul etmiştir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Aşure günü Nuh aleyhisselamın gemisi, Cudi dağına indirildi. O gün Nuh ve yanındakiler, Allahü teâlâya şükür için oruçlu idiler. Hayvanlar da hiçbirşey yememişti. Allahü teâlâ denizi, beni İsrail için, aşure günü yardı. Yine Aşure günü Allahü teâlâ Adem aleyhisselamın ve Yunus aleyhisselamın kavminin tevbesini kabul etti. İbrahim aleyhisselam da o gün doğdu.) [Taberani]

Muharrem ayı, içerisinde müstesna günlerden biri olan aşure gününü de barındırır. Aşure, muharrem ayının onuncu günüdür. İsmini Arapça on manasına gelen 'aşera' kelimesinden almıştır. Dilimizde, bugün pişirilip dağıtılan tatlıya ad olarak 'aşure' şeklinde telaffuzu yaygındır. Tarihte bugün, insanlık ve İslam tarihi açısından önem taşıyan bazı olaylar meydana gelmiştir. Rivayetlere göre Hz. İbrahim aşure günü dünyaya gelmiş, Hz. Musa ve kavmi Firavun un zulmünden bugünde kurtulmuş, Hz. Nuh un gemisi Cû di dağına aşure günü oturmuştur; Bu özellikleri bakımından aşure bir sevinç, mutluluk ve kutlama günüdür. Nitekim Hz. Aişe den nakledilen bir rivayette, cahiliye döneminde Kureyşlilerin aşure gününü kutladıklarından Kâbe nin örtüsünü değiştirip oruçtuttuklarından bahsedilmektedir. (Müsned, VI, 244.)..

Peygamberimiz Muharrem ayının 9&ndash 10. veya 10&ndash 11. günlerinde oruçtutmayı tavsiye etmiştir. Ancak Muharrem ayının sadece 10. gününü oruçlu geçirmek mekruhtur.

Yalnızca Aşure günü oruçtutulması Yahudilere benzeme endişesi ile mekruh görülmüş, Muharrem ayının 10. günü ile birlikte 9. veya 11. günününü de oruçlu geçirmek tavsiye edilmiştir. Peygamberimiz (s.a.s.) Muharrem ayının sadece 10. günü oruçtutmamıştır (Tirmizî , 'Savm', 50) ve 'Muharremin 9. ve 10. günü oruçtutunuz. Yahudilere muhalefet ediniz' buyurmuştur.

Hz. Muhammed (S.A.V) Muharrem ayı orucuyla ilgili şöyle buyurmuştur

'Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur; ' (Müslim, 'Sıyâm', 202)

'Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah tan umarım.' (Tirmizî , 'Savm', 48)

Hazreti Aişe (r.ah) İslâm öncesinde, Mekke halkının oruçtutmakta olduğu aşure gününde peygamberimizin de oruçtuttuğunu bildirmekte... Allah Rasulü Medine ye hicret ettikten sonra da bu orucu tutmuş ve müminlere de onuncu günü ile birlikte, bir gün öncesi veya sonrası ile oruçlu olmalarını tavsiye etmiş... (Ahmed b. Hanbel, VI, 244)

* Muharrem ayı ve Aşû re günü oruçtutmak sünnettir.

* Sıla-i rahim yapmalı. Yani salih akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşitli yardım ile gönüllerini almalı.

* Sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Hadis-i şerifte, (Aşû re günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir a)

* Çok selam vermeli. Hadis-i şerifte, (Aşû re günü on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir a)

* Çoluk çocuğunu sevindirmeli! Hadis-i şerifte, (Aşû re günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur) buyuruldu. (Beyhekî )

* Gusletmeli. Hadis-i şerifte, (Aşû re günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir a) [Bu sevaplar, itikadı düzgün olan, namaz kılan ve haramlardan kaçan mümin içindir. Bunlara riayet etmeyen kimse, Aşure günü, bir değil, defalarca gusletse, günahları affolmaz.]

* İlim öğrenmeli! Hadis-i şerifte, (Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allahü teâlâyı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer) buyuruldu. Bu gece ilim olarak, ehl-i sünnete uygun bir kitap, okumalıdır. Ayrıca Kur an-ı kerim okumalı, kazası olan kaza namazı kılmalı. (Şir a)

Hicri yılbaşınızı tebrik ediyorum. Muharrem Ayı`nın salgın virüsten kurtulmamıza vesile olmasını diliyorum.

Kalın sağlıcakla;