28 yıldır, Türk  Müziği`ne hizmet eden, 'İstanbul Türk Müziği Dernek ve Vakıfları Dayanışma Konseyi' (MÜ ZDAK)   20 Haziran 2021  Pazar günü, Saat 13.00-17.00 arasında Müzik Öğretmenleri`nin ve Müzik Akademisyenleri`nin katılımı

'Müzik Eğitimi Programlarının Uygulanmasında Ortaya Çıkan Sorunlar ve Çözümleri Paneli' düzenlemiştir. İlk söz: Müzik, Genel Eğitimin Olmazsa Olmazıdır. 

  Belirlenen 'ortak görüşleri' sunmaya çalışacağız:

1/ Müzik öğretmenlerimizin il dışı tayinlerinde okullar açılmıyor ve  'çakılı kadro' olarak müzik alanını var etmeye çalışıyorlar.... Kadro, il değiştirme, özlük haklarında pozitif bir yaklaşım beklenmektedir.

2/ Sınıflarımızda genellikle şu  araç  ve  gereçler  bulunur   Öğretmen masası ve sandalyesi, sıralar, dolap, çöp kutusu, yazı tahtası, Atatürk resmi, İstiklal Marşı ve Atatürk ün Gençliğe Hitabesi levhaları vardır.

Eğitim öğretimde  kullanılan araç  ve  gereçlerin   amacı da 'bireyin duyu organına hitap ederek görsel ve işitsel  araçları öğretim  ortamına taşıyarak,  öğretim  etkinliğini artırmaktır.  Araç  gereçlerin seçimini  öğretim  hedefleri,  öğretim  yöntemi,  öğretim  ortamı, öğrenci özellikleri, öğretmenlerin tutumları, davranışları etkiler.

3/ Mьzik araз-gereзleri (donanım: piyano, org, melodika, bağlama, akıllı tahta, ud, davul, blok flüt, Orff çalgıları, ses düzeni, hoparlör v.b.) mьzik  derslerinin niteliğini de arttırmaktadır. Müzik öğretmenlerinin sürekli sınıf değiştirmesinden vazgeçilmelidir.   Okulda, 'özel bir müzik odası/dersliği' ve derslerde kullanılacak araç-gereçler hazır olmalıdır. Müzik odaları alt katlarda, 'nemli, havasız, penceresiz' değil, tam tersi olmalıdır. Bugün maalesef birçok okulumuz kötü vaziyettedir.

4/ Müzik eğitimi derslerinde, (30 dk.)  öğrencilere çalgı öğretmek imkansızdır. Özellikle akort sorunu olan çalgılarda bu mümkün değildir. Türkiye Cumhuriyetinizin kurulduğu yıllardaki programlarda 'müzik-spor derslerine azami önem verilirken, bu dersleri veremeyenlerin sınıfı geçmeleri imkansızken', teknolojinin ve imkanların arttığı günümüzde, haftada bir ders hayal kırıklığıdır. Bu dersler mutlaka iki saate çıkarılmalıdır.

5/ Okul Müdürü`ne, veliye ve öğrenciye müziğin bir 'eğlence aracı' olmadığı, bir 'sanat olduğu' ve toplum bilimlerin 'odak noktasında' olduğu anlatılmalıdır. Müziğin, insanlara disiplin, heyecan, sosyalleşme, dikkatlilik, düzen, hayal gücü, zamanında karar verme, yanlış yapmama v.b. çok fazla değer kattığı, yapılacak eğitimde anlatılmalıdır.

6/ Müzik öğretmenlerinin müzik eğitiminde, çocukların seviyesine ve zamana ayak uydurmak için, 'teknolojiyi etkin olarak' kullanabilmeleridir. Teknoloji ile yapılacak çalışmalar çocukların ilgisini çekmeye yarayacaktır.

7/ Deniyor ki 'öğrencinin müzik dersine olan aidiyet duygusu`  geliştirilmelidir. Tarama ile  yetenekli  öğrenciler tespit edilmeli`, özel ilgi gösterilmelidir.' Önce çocuklar şarkı söylemeyiş bilmiyorlar. 40 kişilik sınıfta homojen bir yapı oluyor.Nasıl olacak? Haftada bir ders olduğu için öğrenciye çalgı aldırılamıyor`, sınıflar kalabalık olduğu için tek tek ilgilenilemiyor ki!..Kurs etkinlikleri de, son yönetmelikle yasaklandı. Çocuklara ancak, şarkı-türkü okumayı-dinlemeyi öğretebilme imkanı kalıyor.

Devam edecek; .