`height=

Beykent Ü niversitesi GSF Grafik Tasarımı Bölüm Başkanı Prof.Dr. Emre Tandırlı ile sanat-kültür alanı sohbetimize devam ediyoruz..

AY: 'Müzik ve Güzel Sanatlar Ü niversitesi  Rektör atamasında Kriz mi var?' başlıklı makalem çok ilgi çekti. 5 ay geçti ve başvuran adaylar 2018 KHK`sına göre düştü.  MGU`da neler oluyor?

TANDIRLI: 19 Ekim 2021 Salı günü Ankara Yüksek Öğretim Kurulu Binasında YÖK Başkan V. Prof.Dr.  Rahmi Er`in başkanlığını yürüttüğü 'mülakat jürisi' karşısında kendimi ve projelerimi tüm içtenliğim ve mesleğe olan tutkum ile tanıtmış, sorulara net açık ve doğru yanıtlar vererek, aldığım bilgilere göre  11 aday arasında Sn. Cumhurbaşkanımıza gönderilen  ilk listede yer almıştım. Yani, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde imza için gönderilen ve mevcut rektörün de olduğu 3 (üç) kişilik aday listesindeki tek ressam akademisyen olmuştum. 

AY: Neden rektörlüğe aday oldunuz?

TANDIRLI: Adaylık tanıtım çalışmaları kapsamında. 2`nci dönem rektör adayı oldum, Akademik temsilciliğine aday olduğu Ü niversitenin 'bilim sanat ve eğitimde Ulusal güç, küresel ses olmalı' ifadesini kullanmaktayım.. 

Gelelim Projelere: En öncelikli sorun Müzik ve Güzel Sanatlar adını tamamlayacak ola sizin (Dr.Göktan Ay) deyiminizle 'işlevsizleştirilmiş' olmaktan kurtarılması gereken bir Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesinin kurulması, müfredat ve kadro anlamında tam teşekküllü bir nitelikle zenginleştirilmesi olacaktır. Bu fakülte çatısı altında, Geleneksel Sanat Disiplinleri olan Resim, Heykel, Seramik, Geleneksel Türk El Sanatları Bölümlerinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra, söz konusu Fakülte üst başlığındaki Tasarım kelimesinin altını dolduracak olan Grafik Tasarım, Görsel İletişim Tasarımı, Endüstri Ü rünleri Tasarımı, Moda ve Tekstil Tasarımı, Sahne ve Dekor Tasarımı, Takı Tasarımı, Sinema Televizyon ve Yeni Medya Tasarımı gibi bölümlerin de hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bu minvalde geçmişin zengin mirasında vakıf, çağı yakalamış ve ileriye taşıyacak bir yapılanmanın acilen ele alınmasına ihtiyaçduyulmaktadır. 

Bir diğer projem Uluslararasılaşmakla ilişkili olarak kampüse entegre edilecek bir Kongre Merkezi, Sanat Galerisi, ayrıca akademik etkinlikleri teşvik ve destek organizasyonu, öğretim elemanı değişim programı (Erasmus+), Ü niversite bünyesinde ve haricinde çeşitli bilimsel ve sanatlar yarışma organizasyonları, sürekli eğitim merkezi, bir kısım kuramsal dersler için kurulacak uzaktan eğitim merkezi' sayılabilir.

`height=

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Ü niversitesi başkentimizin merkezinde konulanmış klasik batı mimarisinin ihtişamlı ve etkileyici ambiyansı ile bir kent üniversitesi olmanın yanında evrensel nitelikte yaratıcı, eleştirel ve analitik düşünceyi benimseyen, yeniliklere açık bir vizyona sahip bir dünya sanat üniversitesidir. Başkentimize ve hatta ülkemize değer katan varlığı ile bilim, sanat ve eğitimde başı çeken bir güç, benimsediği ilkeleri ile küresel ölçekte ses getiren bir akıl ve bilgi sarayıdır. Küresel rekabet ortamında mesleki yetkinlik ve uzmanlıkların şekilleneceği, aynı zamanda geleceğin daha da güçlü Türkiye`sinin nice başarılara imza atacak olan bireylerinin yetişeceği bir bilim yuvasıdır. Bu anlamda kurulacak olan bir kongre merkezi kurumun ulusal ve uluslararası bilimsel etkinlikler bakımından nice zenginlikler katacak. Tanınırlığını bilimsel ve sanatsal geliştiriciliği, sürdürülebilir ve ölçülebilir özellikleri ile artırmada etkili olacaktır.  

AY: Hep vurguladığınız sanat galerisinin ne yararı olacak?

TANDIRLI: Lisansüstü Enstitülerin eşgüdümü ile yürütülecek etkinlikler kapsamında 'dünya ölçeğinde ses getirecek' nice kalıcı bilimsel çalışma insanlığı aydınlık bir gelecek sunacaktır. Şehir içinde ve de kampüse entegre kurulacak bir Sanat Galerisinde Güzel Sanatlar ve Tasarım alanlarını kapsayan etkinlikler gerçekleştirilebilecektir. Bu eserler sergileyip satışa sunabilecek, satışlardan elde edilen gelirin % 30`u katalog, davetiye, vb. sergi organizasyon giderleri için kullanılmak üzere Ü niversite döner sermayesine aktarılacaktır. Öte yandan hem dünya standartlarından profesyonel sanat galerisi yönetimi, hem de sanat ve tasarım ürünlerini üreten öğrencilerimiz için sektöre hazırlık bakımlarından eşsiz deneyimler kazanılmış olacak.   

Devam edecek;