Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Balıkesir Kent Konseyi geleneksel Türk sanatlarının gelişimine ve tanıtımına katkı sağlamak, sanat bilincini yaygınlaştırarak üretimini desteklemek amacıyla “Sanatın On Hali-III” serlevhalı Geleneksel Türk Sanatları Yarışmasını düzenliyor.

Geleneksel sanatlarımızdan Hüsn-i Hat, Tezhip, Minyatür, Çini ve Serbest Tasarım (Birinci Kategori) ile Geleneksel Keçe Yapımı, Balıkesir Pullusu, Gönen İğne Oyası, Sındırgı Yağcıbedir Halısı ve Balıkesir Aba Dokuması (Kinci Kategori) sanat ve zanaat dallarında çalışan tüm sanatçıların katılımına açık olan yarışmada eserlerin son teslim tarihi 1 Ekim 2023.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Kent Konseyi ile birlikte son yıllarda düzenlediği geleneksel sanatlar/zanaatlar alanlarındaki yarışmalarla da adından söz ettiriyor.

“Sanatın On Hali” yarışmaları eser kabulünden ödül törenine ve yarışma kitaplarına kadar alanında uzman, konusuna hâkim, profesyonel ve ciddi bir ekip tarafından yürütülüyor.

Başkan Yılmaz: Geleneksel sanatlarımızı ekonomiyi büyütecek bir değer olarak telakki etmeliyiz.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın Sanatın On Hali yarışmalarına yönelik mütalaalarını şu cümlelerle özetlemek mümkün: “Tüm medeniyetler hakikat algıları ve dünyayı kavrama biçimleri doğrultusunda insanlığa bir bakış açısı sunmuştur. Bu bakış açısı, sanattan siyasete; mimariden ticarete; eğitimden hukuka kadar her alanda kendini göstermektedir.

Medeniyeti anlamanın yollarından biri de onun kendini dünyaya ifade etmek için sunduğu sanatları anlamaktan geçer. Geleneksel sanatlar, insanoğlunun var oluşundan bugüne üretim ve gelişiminin en somut ürünüdür. Geleneksel Türk Sanatları Anadolu’nun binlerce yıllık tarihinden gelen çeşitli uygarlıkların kültür mirasıyla öz değerlerinin ve günlük yaşayış biçimlerinin sentezidir. Bu sentez yüzyıllar boyunca zaman süzgecinden geçip üsluplaşarak varlığını sürdürmüştür.

Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz

Balıkesir, verimli toprakları ve uygun iklim koşulları gibi özellikleriyle tarih boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu zengin tarihi ve kültürel mirası halkın, ortaya çıkarmış olduğu ürünlere de yansımıştır. Bu mirası ve medeniyeti dünyaya anlatabilmek için atmamız gereken en önemli adım, kendi sanatlarımızı tanımak ve yeniden üretmenin yollarını bulmaktır. Geleneksel Türk Sanatları'nın yalnızca seyirlik metalar olarak kalmasından ziyade onları ekonomiyi büyütecek yeni bir değer olarak görmeliyiz.

Geleneksel formların geleceğe taşınmasında yeni nesle sevdirilmesinde özgün ve çağdaş tasarım uygulamaları ile yerel ürünlerin markalaşması amacıyla atölyelerin kurulmasına öncülük edilmesi, kadın istihdamına katkı sağlanması ayrıca Türk sanatının dünyada tanıtılması önem arz etmektedir. Bu bilinç ve kavrayışla Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak somut olmayan kültürel mirasımızın gelecek nesillere aktarılması amacıyla şehir sanatının yansıması olan “Sanatın On Hali” Geleneksel Türk Sanatları Yarışması'nı düzenlediğimizi ifade etmek isterim. Geride bıraktığımız 2021 yılında birincisini 2022 yılında ikincisini düzenlediğimiz “Sanatın On Hali-Geleneksel Türk Sanatları” yarışmamıza ülkenin birçok bölgesinden katılım sağlanarak kadim şehrimiz geleneksel sanatları alanında özgün fikirlerin ve katma değeri yüksek eserlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

2021-2022 yıllarında duyduğumuz heyecanla özgün ve kreatif bir yaklaşımla hazırlanan eserlerin 2023 yılında da aynı heyecanla hazırlanmasını ve şehir sanatına katkı sağlamasını arzu ediyoruz. Yarışmamızın ve yarışma çerçevesi içinde gerçekleşecek olan etkinliklerimizin Geleneksel Türk Sanatlarımızın tanıtılmasına ve gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyorum. Şimdiden emeğini gönülden sunacak bütün sanatçılarımıza, seçici kurullarımıza ve bilim insanlarımıza teşekkür edip saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”

Yarışmanın Yürütme Kurulu, sanatkârlar ve işinin ehli profesyonellerden müteşekkil.

Yarışmanın Yürütme Kurulu, alanlarında uzman sanatkâr ve işinin ehli profesyonellerden müteşekkil: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Faruk Taşkale,  Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) GSF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Narlı, BAÜN İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aytekin Özel, Prof. Dr. Abdullah Soykan, Prof. Dr. Süheyla Sarıtaş, Prof. Dr. Elif Çimen, TEV Balıkesir Şube Yürütme Kurulu Başkanı Jale Bayraktar, Balıkesir Otizmli Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Fatma Tabanlı, Balıkesir Kent Konseyi Başkanı Mürsel Sabancı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ahmet İnan, Balıkesir Kent Konseyi Genel Sekreteri M. Mürşid Canbulat, Balıkesir Kent Konseyi Genel Koordinatörü Nursel Süzaner Kılıç, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Yaygın Eğitim Şube Müdürü Seda Kaplan, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Şehir Araştırmaları, Ekonomi ve Teknoloji Geliştirme Şube Müdürlüğü Personeli Gizem Çolpan, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürlüğü Personeli Beyza Çakır.

Balıkesir’de birkaç yıldır “Sanatın 10 Hali”nden neş’et eden sanat/estetik sinerjisinin hücre hücre tüm Anadolu coğrafyasına sirayet etmesini temenni ederek Balıkesir Kent Konseyi Başkanı Mürsel Sabancı’nın etkinliğe dair âvâzına kulak verelim:

“Tarih boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan Anadolu’muz sahip olduğu somut olmayan kültürel miras varlıklarımız açısından son derece zengin bir birikime sahiptir. Çeşitli uygarlıkların binlerce yıllık tarihten gelen kültürel mirasları, günlük yaşayışları, gelenek ve görenekleri ile yaşam koşullarının ihtiyaca dönüştürdüğü ürünler, Geleneksel Türk Sanatımızın temel yapı taşlarını oluşturmaktadır.

Geleneksel Türk Sanatları noktasında oldukça zengin olan Balıkesir’de bu değerlerin tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılması son derece önemlidir. Bu konuda Balıkesir Kent Konseyi ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle gerçekleşen çeşitli yarışmalar, şehir külliyatına kazandırdığımız yayınlar ile önemli mesafeler aldık. Şundan her zaman emin olduk; sahip olduğumuz tarihi mirası ve medeniyetimizi dünyaya anlatmanın en iyi yolu sanatı önemsemek ve yeniden üretmenin yollarını bulmaktır. Şehrimizin ve ülkemizin kültür, sanat hayatına katkı sağlayacağına inandığımız “Sanatın On Hali III– Geleneksel Türk Sanatları” yarışmamıza, farklı şehirlerden katılarak özgün fikirleriyle değer üreten sanatçılarımıza teşekkür ediyorum.

Millî ve mânevî değerlerimize, kültüre, sanata, yaşama dair tüm değerlere verdiği kıymetle şehrimize anlam katan bu yarışmayı düzenleme imkânı sunan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz’a, Balıkesir Kent Konseyi’nin kıymetli üyelerine, değerli akademisyenlerimize, seçici jüri üyelerine, çalışma arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum.“

Yazımızı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Faruk Taşkale’nin yarışma özelindeki mesajıyla nihayete erdirelim: 

“Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Kent Konseyi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan “Sanatın On Hali III Geleneksel Türk Sanatları Yarışması” güçlü ve özverili bir ekiple gerçekleştirilen muhteşem organizasyonu, her biri kendi dallarında ülkenin değerli sanatkâr hocalarından oluşan seçici kurulu ile geleneksel sanatlarımızın gelişip, gelecek nesillere aktarılmasına, genç sanatkârların desteklenip motive edilmesine ve güzide kentimiz Balıkesir’in tanıtılıp önemli bir sanat merkezi haline gelmesine büyük katkı sağlamaktadır. 

Bu yıl Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100.  yıldönümü olması nedeniyle etkinlik ayrı bir önem taşımaktadır. Bu yıl yarışmada ödül miktarı ve ödül dağıtımında önemli bir artış vardır. Ayrıca yarışmaya ilaveten yapılacak atölye çalışmaları ve sergiler de etkinliğin bir sanat festivali tadında geçmesine neden olacaktır. Son derece titiz ve adilane bir şekilde yapılan değerlendirme sonucunda eserler ilk üç derece, mansiyon, üç sergileme, üç özel ödül olarak değerlendirilecektir. Ayrıca geleneksel sanatlarımıza hizmet etmiş ve önemli katkıda bulunmuş bir sanatçımıza ustaya saygı özel ödülü verilecektir.

Geleneksel sanatların farklı dallarına da yer vermek amacıyla zaman zaman sanat dalları arasında düzenleme yapılmaktadır. ‘’Sanatın On Hali III’’ yarışması bu sene de iki kategori ve on dalda düzenlenmiştir.

Birinci grup:  Hüsn-i Hat, Tezhip, Minyatür, Çini

Serbest Tasarım gibi görsel sanatları ihtiva etmektedir.

İkinci grup: Geleneksel Keçe Yapımı, Balıkesir Sındırgı Yağcıbedir Halısı, Balıkesir Pullusu, Gönen İğne Oyası, Balıkesir Aba Dokuması gibi Balıkesir yöresine ait sanatları içermektedir.

Ayrıca Ekim ayı sonunda yapılacak ödül töreni ve sergide, yarışmada dereceye giren eserlerin ve yarışmada yer alan dallar ile ilgili özlü makalelerin yer aldığı katalog da sanatseverlere sunulacaktır.

Sanat yöneticiler, kurumlar ve sanatseverler tarafından desteklendiği ve itibar gördüğü zaman gelişir ve yaygınlaşır. Bu mühim, ses getiren ve adı geçen sanatlarımızın gelişimine büyük katkısı olan etkinliği son derece ciddi bir organizasyonla destekledikleri için Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a, Balıkesir Kent Konseyi Başkanı Mürsel Sabancı’ya, Balıkesir Kent Konseyi Genel Sekreteri Mürşit Canbulat’a ve yarışma süreci boyunca sürekli iletişimde olduğumuz Balıkesir Kent Konseyi Genel Koordinatörü Nursel Süzaner Kılıç’a, kıymetli değerlendirme kuruluna, yarışmaya eser gönderen ve atölye çalışmalarını yürüten sanatçılara, etkinliğin kusursuz tamamlanması için canla başla gece gündüz demeden çalışan profesyonel ekibe ve bizi yalnız bırakmayan, etkinliği ilgi ve sevgiyle takip eden Balıkesir halkına şükranlarımı sunuyorum.”

İbrahim Ethem Gören-Yazı No: 516