Değerli okuyucularımız,

Şekeri kontrol altında tutabilmenin yolu uygun beslenme programını tatbik etmekten geçmektedir. Şeker seviyesindeki dalgalanmaları düzenlemek için düşük glisemik indeksli gıdaların tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Glisemik indeks, kan şekerini doğrudan etkileyen bir değerdir. Şekeri düşürmek ve yemeklere lezzet katmak için, sağlıklı yağlar ve bitki çeşitleri de kullanılabilir.

Kan şekerini sabit tutmak ya da yavaş yükselmesini sağlamak maksadıyla tavsiye edilen gıdalar, zayıflamaya da yardımcı olmakta ve fazla kiloların neticesi olan kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon riskini de azaltmaktadır. Kan şekerini kontrol altında tutmak için en uygun beslenme programı bir uzman yardımıyla belirlenmelidir.

Şekeri düşüren gıdalardan bazıları:

Keten Tohumu: Yüksek oranda lif ve sağlıklı yağ asidi barındıran keten tohumu, şekeri düşürmek için kullanılan tesirli gıdalardan biridir. Keten tohumu, aynı zamanda vücudun üretemediği pmhe-3 ve Omega-6 yağ asitlerini içermektedir.

Badem: Protein ve sağlıklı yağ açısından oldukça zengin olan badem, metabolizmayı kuvvetlendirdiği gibi insülin direnci kontrolüne de destek olmaktadır. Her gün 10-15 adet badem tüketilmesi şeker hastalığı riskini azaltmaktadır.

Tarçın: Kötü kolesterolün düşürülmesinde etkili olan tarçın, insülin etkisini taklit ettiğinden kan şekerinin düzenlenmesine katkıda bulunur. Her gün düzenli şekilde yarım çay kaşığı tarçın tüketildiğinde, kan şekeri düzeyini %20 civarında düşürmektedir. (Kan sulandırıcı ilaçkullananların tarçın tüketmeye başlamadan önce doktorlarına başvurmaları tavsiye edilmektedir.)

Tatlı Patates: Kan şekerini sabit tutan gıdalar arasında olan tatlı patates, düşük glisemik indeksine sahiptir. Yendiğinde kan şekerini yavaşça yükseltmekte, uzun bir müddet aynı seviyede kalmasını sağlayarak kişide açlık hissine engel olmaktadır.

Limon ve elma sirkesi: Limon ve elma sirkesi yüksek karbonhidratlı yemeklerle yendiğinde o yemeklerin glisemik indekslerinin düşmesine sebep olur ve kan şekerinin aşırı şekilde yükselmesine engel olur.

Glisemik indeksi düşük gıdalar:

Gıdaların tüketiminden sonra kan şekerini ne kadar hızlı yükselttiğini gösteren değer listesine glisemik indeks denmektedir. Düşük değere sahip besinler kan şekerini daha yavaş yükseltir ve kilo vermeye yardımcı olur. Düşük glisemik indeksli besinlere örnek vermek gerekirse

Az yağlı yoğurt, soya sütü, az yağlı süt, müsli, kepek, çavdar, buğday, bezelye, havuç, patlıcan, brokoli, karnabahar, lahana, mantar, domates, biber, marul, yeşil fasulye, soğan, kiraz, erik, greyfurt, şeftali, kuru kayısı, elma ve armut.

Glisemik indeksi yüksek gıdalar:

Burada adı geçen besinler hızlıca yükselttiğinden şeker problemi olanlara tavsiye edilmemektedir. Bunlar Beyaz ekmek, baget, kabak, karpuz, kavun, patates kızartması, beyaz pirinçve dondurma.

***

Şeker hastaları akupunktur tedavisi olabilir mi?

İstisnasız bütün şeker hastaları akupunktur tedavisi olabilir. Toplumun yaklaşık %5-7`sini etkileyen ve tıpta diyabet, halk arasında ise şeker hastalığı denilen rahatsızlık gerçekten ciddi sonuçlara yol açar. Şeker hastalığı, pankreasın ürettiği insülin azlığı, yetersizliği veya etkisizliğinden kaynaklanır.

Tip 1 ve Tip 2 olarak ikiye ayrılır. İnsülin olmayınca, besinlerle alınan şeker ve diğer besinlere ihtiyaçduyulduğunda hücrelere giremez.

Böylelikle hücreler şeker sıkıntısı çekerken, kanda şeker yükselir, normal değerlerin üstüne çıkar (Tabii bu sistem çok komplike bir anlatımı gerektiriyor.)

Kanda şekerin çok artması vücuttaki tüm hücreleri tahrip etmeye yeter. Çünkü kanda şekerin artması 'zehir' etkisi gibidir. Bu zehirlenme bizim bildiğimiz manada ani değildir ama yavaş yavaş da olsa tahribatın olduğu kesindir. Diğer bir ifade ile bu tahribat ağır ağır fakat muhakkak olur.

Tahribatın yavaş olmasının iyi yanı tedaviye zaman kazandırması bakımından önemlidir. Kötü yanı ise bu rahatsızlığa duçar olanlar, meydana gelecek zararı önemsemez. Vurdumduymazca davranırlar.

Oysa şeker hastalığı sinsi ve azimli bir düşman gibidir. Vücudu içten içe ve sessizce tahrip eder, çürütür. Bu çürüme hem yaşam kalitesini hem ömrü etkilemektedir.

Şeker hastalığının tahrip etmediği, organ yok gibidir. En büyük tahribat da kanda yüksek şeker olması sebebiyle damarlarda olur.

Erişkin kişilerde görme kaybının en önemli sebeplerinden biri şeker hastalığıdır.

İleri derecede bir şeker hastalığı nelere yol açar?

&bull Katarakta sebep olur,

&bull Glokom dediğimiz göz tansiyonuna sebep olur,

&bull Böbrek yetmezliğine sebep olur,

&bull Koroner kalp hastalığına sebep olabilir,

&bull Felce sebep olabilir,

&bull Kangrene sebep olabilir,

&bull Cinsel işlev bozukluklarına sebep olabilir,

&bull Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına sebep olabilir,

&bull Bazı cilt hastalıklarına sebep olabilir,

&bull Sistit, karaciğer ve safrakesesi iltihabına sebep olabilir,

&bull Damlar sertliğine sebep olur,

&bull Sinir bozukluklarına sebep olabilir,

&bull Beyin fonksiyonlarına sebep olabilir,

&bull Diş etlerine olumsuz etki edebilir, diş çürümesine sebep olabilir.

Şeker hastalığı sebebiyle vücutta hemen tüm organları ve sistemleri olumsuz etkilenen bir hasta, değişik rahatsızlıkları için değişik ilaçlar kullanmak zorunda kalabilir.

Ancak tedavi sürecinde kullandığı ilaçlar yan etki olarak, diğer organları olumsuz etkilemektedir.

Diğer bir deyimle şeker hastasının bir rahatsızlığı için kullandığı ilaçdiğer bir organa dokunmaktadır. Bu tür bir hastanın akupunktur tedavisi olması niçin önemlidir?

Akupunktur tedavisi olan bir şeker hastası, örneğin sindirim sistemi rahatladığında mide ve sindirim sistemi için alacağı ilacı kullanmamış olacaktır. Bu bir artı değerdir. Böbrek fonksiyonlarında düzelme olsa, bu hususta ilaçalmayacaktır bu bir artı değerdir. Kandaki oksijenin artması gerçekleşse bu bir artı değerdir. Damar sertliğini ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi artı değerdir.

Dolayısıyla bir şeker hastası akupunktur tedavisiyle destek aldığında örneğin on ilaçkullanacaksa beş ilaç, beş ilaçkullanacaksa üçilaçkullanmış olacaktır. Bu oran hastanın yaşam kalitesini yükseltecektir.

Bu o kadar önemli bir durum mudur? Evet. Örneğin bir yeri ağrıdığında bile dayanılmaz acılarla kıvranan bir kimseyi düşünün. Dört beş çeşit rahatsızlıktan mustarip. Hepsi için ayrı ayrı ilaçkullanacak. Hepsinin ayrıca yan tesiri var. Ama bu kimse akupunktur tedavisi oluyor. Dört beş rahatsızlıktan belki ikisi belki üçü ilaçkullanmayacak derecede iyileşiyor. Bu hasta için bu iyileşme önemsiz görülebilir mi?

Sağlıklı, hayırlı uzun ömür dileklerimizle;