Talebehane, üniversite öğrencilerine okullarına yakın, temiz ve nezih bir ortamda tahsil görecekleri barınma mekânları sağlamak amacıyla kurulmuş hamiyetperver bir dernek. Önümüzdeki öğretim yılında üçüncü hizmet yılına girecek olan Talebehane Derneği`nin Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Göktaş ile müesseselerinin hizmetleri üzerine sohbet ettik.

`height=
Talebehane Derneği`nin Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Göktaş.

Gökhan Bey, Talebehane nedir?

Talebehane, üniversite öğrencilerinin barınma sorunlarına en net çözümü bulan sivil toplum kuruluşudur. Akademik gelişime odaklı, çağın tüm gereksinimlerini donanabilen, medeniyetimizin değerlerine bağlı gençler yetişebilmesi amacıyla üniversiteden mezun gençarkadaşlar olarak kardeşlerimize yardımcı olmak istiyoruz. Ü niversite hem öğrenciler hem de aileler açısından zorlu bir süreç. Bu süreçte aklımızdaki soru ve sorunların en temelinde barınma ihtiyacı yer alıyor. 'Nerede kalacağım, nasıl bir ortamda barınma ihtiyacımı gidereceğim, güvenli bir ortam mı, ulaşımı nasıl' gibi sorular oldukça önemli bir hal alıyor. Açıkçası bu durum, üniversiteyi kazanıp farklı bir şehre gitmiş her öğrenci için psikolojik olarak zorlayıcı etkenlerden bir tanesi. Hele ki, barınmak için karar verdiğiniz yurt, ev vb. yer istediğiniz gibi çıkmazsa, o seneyi çöpe atmanız kuvvetle muhtemel. Biz istiyoruz ki, üniversiteyi kazanan kardeşlerimiz bu gibi sıkıntılar yaşamadan tüm motivasyonları ile derslerine ve gelişimlerine odaklanabilsinler. İşte tam da bu yüzden, üniversite öğrencileri için 2017 yılından bu yana Talebehane var.

Derneğinizin misyon ve vizyonunu öğrenmek isteriz?

Ü niversite, gençler için hayatlarının geri kalanının nasıl şekilleneceğini belirlediği bir dönüm noktası. Biz dernek olarak tam bu dönüm noktasında kardeşlerimizin yanında olmak, birikmiş olan tecrübeyi gönüllülerimizle kendilerine aktarmak istiyor ve bunu bir toplumsal sorumluluk olarak görüyoruz. Gençkardeşlerimiz için ideal koşullarda barınma imkânı sağlamanın yanı sıra çağın gereksinimlerine uygun akademik, sosyal ve kültürel gelişimin alt yapısını hazırlamak temel amacımız. Bu amaçlar doğrultusunda gençkardeşlerimize çeşitli alanlarda burslar hazırlayarak, gelişimlerine destek oluyoruz. Evlerimizde konaklayan gençlerimizi, okudukları alanlarda kariyer yapmış gönüllü arkadaşlarımızla buluşturuyor ve üniversite hayatlarında kendilerine mentörlük yapmalarını sağlıyoruz.

Böyle bir hizmeti nasıl kurguladınız?

Ü niversite hayatında barınma ihtiyacı her sene çok ciddi bir kriz. Halen devlet yurtlarını, vakıf yurtlarını ve özel yurtların kapasitelerini bir araya getirdiğimizde dahi üniversiteyi kazanıp farklı bir kente okumak için göçeden gençsayısının yarısını bile bulmuyor. Sosyal çevremizden dolayı da dernek gönüllüsü olup bu işe gönül veren her arkadaşımıza da her akademik dönem başında bu ihtiyaçlara çözüm bulmak için sıklıkla talepler geliyordu. Aslında her birimizin bireysel olarak yaptığı çalışmalar, karınca misali ayni ve nakdi desteklerle, bize ulaşan öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamaya gayret ediyorduk. Fakat geldiğimiz noktada madem bu kadar yoğun talep ve ihtiyaçvar, 'Haydi Bismillah' diyerek 2017 yılında derneğimizi kurarak bu çalışmaları bir çatı ve kurumsal kimlik altında yürütmeye başladık.

Kriterleriniz neler? Talebehane`de kim/kimler kalabilir?

Öğrenciler için en temel kriterimiz başarı. Çünkü bir öğrencinin asli görevi derslerinde başarılı olup hem ailesine hem de vatanına milletine hayırlı işler üreten birey olmak. Bunun da en başlıca göstergesi, akademik başarısı. Biz, evlerimizi kurgularken bir öğrencinin en rahat barınabileceği ve ders çalışabileceği ortamı hazırlamak için azami gayret gösterdik. Gençlerin de bu rahat ortamda barınmaları için derslerinde azami düzeyde başarılı olmalarını bekliyoruz. Ü niversiteyi yeni kazanmış ve üniversite de ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora yapan gençlerimize derneğimizin kapıları her zamana açık. Derneğimiz hakkında daha detaylı bilgi almak ve başvuru yapmak isteyen kardeşlerimiz, derneğimizin www.talebehane.org.tr web sitesini ziyaret edebilirler.

Evinize gelecek öğrenciler nasıl bir ortam bulacak?

Belki bir baba ocağı değiliz, evlerimizde anne eli değmiş yemekler de hazırlanmıyor olabilir ama bu sıcak ortama en yakın haneleri oluşturmak için mücadele ediyoruz. Bir öğrencinin barınma ve ders çalışması için ortaya konulmuş en modern ve en rahat ortam olduğumuz konusunda iddialıyız.

Evinizde kalan öğrencilerden neler bekliyorsunuz?​

Başarı, en net kriterimiz. Olmazsa olmazımız ise değer katmak. Öğrencilerimiz mezun olduklarında, diploma sahibi oldukları alanlarda yalnızca para kazanan bireyler olsunlar istemiyoruz. Bizim neden yeni Mimar Sinan`larımız, neden Piri Reis`lerimiz, Hazerfen`lerimiz, Farabi`lerimiz, Mehmet Akif, Necip Fazıl`larımız olmasın? İstiyoruz ki, gençlerimiz okudukları bölümlerde dünya ile yarışsınlar, hatta dünyayı yönlendirmeye haiz bilgeliğe sahip olsunlar. Günün sonunda, edindikleri bilgi birikimler ve tecrübelerle kendilerine ve toplumuna değer katacak çalışmalar yapsınlar.

Öğrencilerle birlikte ne/neler yapıyorsunuz? Okuma ve gezi programlarınızdan söz eder misiniz?

Öğrencilerimizle birlikte yılda iki kez motivasyon kampı yapıyoruz. Bu kamplarda, gençlerin sınav streslerini atmaları ve evler arasındaki arkadaşlıkların pekişmesini amaçlıyoruz. Evlerde kalan arkadaşlarımızın bölümleriyle uyumlu, kendilerine mentörlük yapabilecek gönüllülerimizle buluşacakları ortamlar hazırlıyoruz. Bu sene itibariyle medeniyetimize başkentlik yapmış şehirlerimize ziyaretler gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Öğrencilerimizin okudukları alanlarda yaz aylarında staj yapabilecekleri kurumlar ile işbirlikleri geliştirmeyi hedefliyoruz.

Şu anda hangi illerde hizmet üretiyorsunuz?​

Talebehane, ilk kurulduğu yıl İstanbul ve Ankara`da öğrencilere destek olmaya çalıştı. 2017 yılında 13 ev ile başlayan bu hikâye, şu an 73 eve ulaşmış durumda. 2019-2020 eğitim öğretim yılında İstanbul, Ankara, İzmir ve Konya`da üniversiteli kardeşlerimize hizmet üretmeyi planlıyoruz.

Başarıyı gördüğümüz her yerde varız

İstanbul özelinde hangi üniversite bölgelerinde evleriniz var?

Öğrenci evlerimizin ağırlığı Anadolu Yakası`nda Ü sküdar ve civarında, Avrupa Yakası`nda ise Fatih ve civarında. Fakat biz başarıyı gördüğümüz her yerde varız. Gençkardeşlerimiz bize başvuru yaptıklarında ve başarılı olduklarını gördüğümüzde destek olmaya hazırız şu anda da Tuzla`dan Avcılar`a kadar genişlemiş durumdayız.

Öğrencilere burs imkânı da temin ediyor musunuz?

Evlerimizde kalan öğrencilerimize çeşitli burslardan faydalanmaları için bu sene itibariyle ev içerisinde burs ilanlarına çıkacağız. Akademik kariyer hedefi olan, okudukları bölümlerde staj veya kurs gibi imkânlara başvurmak isteyen kardeşlerimiz için burs programları oluşturmayı hedefliyoruz.

`height=

Talebehane sosyal üniversitenin zeminidir

Talebehane evinde kalarak üniversiteyi bitiren bir gencimiz, mezun olduğunda hangi sosyal donanımlara sahip olacak? Biz bu çağın Hazerfen`lerini, Mimar Sinan`larını, Fatih Sultan Mehmet`lerini arıyor ve onlara gönüllü olarak destek olmak istiyoruz. Talebehane`yi arkadaşlarımız için sadece barınılacak bir adres olarak değil, sosyal üniversitelerinin zemini olarak kurgulamaya çalışıyoruz. Bir Mimar Sinan çıkıyor, asırlara hizmet ediyor. İnşa ettiği yapıtlar, nesillerden nesillere kullanılıyor. Tüketen nesillerin yerini üreten ve değer katan nesillere bıraksın istiyoruz. Talebehane, ulu bir çınar olsun, gölgesinde yetişenler dünyaya örnek olsun diyoruz.

Sizin ilave etmek istediğiniz hususlar nelerdir?​

Şunu özellikle vurgulamak isterim gençlerin milli değerlerine bağlı, ahlaki ve manevi yönü kuvvetli bireyler olarak hayata atılmaları, onların yarınını biçimlendirecek en önemli kıstas. Geçmişin tecrübesini, bugünün birikimiyle harmanlayabilen, birleştirici bir rol üstlenen gençler emin olun hayata bir adam daha önde başlayacaklar.

Bu yıl üniversiteyi kazanan öğrencilere nasıl bir mesaj iletmek istersiniz?​

Başarılarının ve azimlerinin karşılığını alarak üniversiteye yerleşen, kariyer hedeflerine bir adım daha yaklaşan öğrenci kardeşlerimi gönülden tebrik ediyorum. Ü niversiteler, gençlerimizi akademik olduğu kadar sosyal yönden de ayağa kaldıracak fırsatlarla dolu. Ü niversite hayatı, hem mesleki bilginin tahsil edileceği hem yabancı dilin geliştirebileceği hem de yeni insanların tanınabileceği bir dünya. Gençkardeşlerime ilgi alanlarına giren üniversite kulüpleri, kurslar, spor, bilim, kültür-sanat etkinlikleri gibi aktivitelerde yer almalarını, sivil toplum çalışmalarına gönüllü olmalarını, kendilerini akademik olduğu kadar sosyal yönden de hayata hazırlamalarını tavsiye ediyorum. Son olarak size de derneğimizi daha yakından tanıtma fırsatı verdiğiniz için ayrıca teşekkür ediyorum.

`height=
Talebehane Derneği Kurucularından Melih Ecertaş ile Yazarımız İbrahim Ethem Gören.

Var olunuz. İttifak gazetesi olarak şahsınızda tüm kurucu hamiyetperver arkadaşlarınıza, gönüllülelirinize ve mentörlerinize teşekkürü borçbiliyoruz.