`height=

 

Sevgili okuyucularım, 9 Aralık Pazar günü İstanbul da bağımsız özel çalışan fizyoterapistler ile Türkiye Fizyoterapistler Derneği (TFD) Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri bir araya geldi...
Her biri özel sektöre yön vermiş, vizyoner çalışmalar yapmış fizyoterapistler ile TFD yönetimi olarak Boğaziçi Mezunları Derneğinde istişare toplantısı yapıldı. TFD Başkanı, değerli hocamız Prof. Dr. Tülin Düğer`in başkanlığında, TFD yeni yönetiminin düzenlediği programda, fizyoterapi mesleğinin Türkiye`de bugüne kadar çözülememiş sorunları, çalışma usul ve esasları, mesleki standartları ve daha birçok konu masaya yatırıldı. Amaçları ve sonuçları açısından oldukça verimli bir toplantı oldu.
Toplantıda TFD Başkanı ve yöneticileri, fizyoterapistlerin bağımsız işyeri açabilmek için bir yerlerden resmi olmayan belge, sertifika, kurslar almalarının ve bunun sonucunda şirket kurup belediyelere başvuru yaparak sağlıklı yaşam merkezleri, pilates salonları vs. adı altında çalışma yapmalarının mesleğimize faydadan çok zarar verdiğine dikkat çektiler. Bu şekilde açılan hiçbir yerin yasal boyutta bir geçerliliği olmadığı gibi bu yerlerin de hiçbir standartlarının olmadığı belirtildi.

`height=
Fizyoterapistin adı yok!
Ü stelik bu yerlerde çalışan meslektaşlarımız, hafta sonu aldıkları gayri resmi kurslar neticesinde kendilerini antrenör, pilates uzmanı, yaşam koçu, egzersiz uzmanı, eğitimci, alternatif tıp uzmanı, hacamatçı, sülükçü, kuru iğne terapisti vs. olarak adlandırır iken maalesef 'fizyoterapist' kimliği ile resmi bir iş yeri açamıyor olmalarının acı bir ironi olduğuna vurgu yapıldı.

Tabii ki bu toplantıdaki amaçmeslektaşlarımızın bu alanlara yönelmelerini eleştirmek değil. Bu sorunu, resmi makamlarca yapılması gereken düzenlemelerin olmaması ortaya çıkarmaktadır. Meslektaşlarımız mecburiyetten bu tip çözümlere yönelmekteler. Oysa çok basit bir düzenleme ile fizyoterapistler kendi alanlarında bağımsız işyeri açıp çalışabileceklerdir. Ü stelik Sağlık Bakanlığına bağlı il ve ilçe sağlık müdürlüklerinden ruhsatlandırılarak...
TFD, Fizyoterapi hizmetleri olarak açılacak özel klinikler için aynen tabipler, diş hekimleri ve eczacılar birliği gibi kendi alanımızda belirli kriterler ortaya koyacak. TFD bu konuda standartlar belirleyecek. Yetkili kurslar, alanlar vs. hepsini düzenleyecek. Uygunluk standartları olanlara her türlü desteği sağlayacak.

`height=

İşyeri açabilmek için 5 yıllık saha tecrübesi şart;
Örneğin yeni mezun olmuş bir fizyoterapist, ilgilendiği sahada 5 yıl aktif çalıştıktan ve mesleki tecrübeyi kazandıktan sonra TFD`nin izniyle (...ki bu konuda yeterlilik sınavı yapılabilir) Sağlık Bakanlığı onayı ile kliniğini açabilecektir. Bu şekilde verilen fizyoterapi hizmetlerinin kalitesi hasta memnuniyeti de aynı oranda artış gösterecektir.
Aynen yurt dışında olduğu gibi hekim, bir fizyoterapi kliniğine, uygun gördüğü teşhisi konulmuş hastayı doğrudan yönlendirebilecek veya teşhisi konmuş hasta fizyoterapi kliniğine kendisi direkt başvuru yapabilecektir. Hizmet bedeli de duruma göre özel ücretli, sosyal güvenceli ya da özel sağlık sigortaları tarafından sağlanacaktır.

`height=
Vizyoner Çalıştayı 2019`da...
TFD ve özel bağımsız çalışan fizyoterapistler olarak tüm bunları daha geniş kapsamda ele almak ve gerekli raporlamaları yapmak için 2019 un ilk ayında daha geniş katılımlı bir çalıştay yapacağız.
Çalıştayımız fizyoterapistlerin otonomisine uygun olarak sahada nasıl çalışılması gerektiği, hekim fizyoterapist ilişkileri, yetki sınır ve sorumlulukları, fizyoterapistlerin girişimcilikte bilinçlendirilmesi, fizyoterapi uygulamalarında kalite standartlarının geliştirilmesi ve daha birçok konu masaya yatırılacağı mesleki vizyoner çalıştayı olacak.
Bu vizyoner çalıştayımızla birlikte mesleğimizin en büyük atılımını yapacağımıza hepimizin inancı tamdır.
2019 vizyoner çalıştayımızda sektörde yön vermiş girişimci meslektaşlarımız mesleğimize yön vermede ve politika oluşturmada önemli katkı sağlayacaktır. Buna güveniyor ve inanıyoruz. Bilgi, gayret, cesaret ve inancımızla açtığımız bu yolda ilerlemekten başka şansımız yok...
Bu kulvarda inşallah gençmeslektaşlarımıza deneyimlerimizi aktaracağız... Ortaya koyduğumuz kurallarla mesleklerini daha güçlü ve başarılı icra etmelerini sağlayacağız...
Bütün gayretimiz ve amacımız bizden şifa bekleyenlere daha güzel, daha saygın daha yüz güldürücü bir hizmet içindir;
***
'Her şey üstüne gelip seni dayanamayacağın bir noktaya getirdiğinde, sakın vazgeçme çünkü orası gidişatın değişeceği yerdir' Hz. Mevlâna