Yemen, Suudi Arabistan a komşu ve Körfez deki deniz yollarının yanında olması nedeniyle ABD ve Körfez deki Arap müttefikleri açısından stratejik bir ülke. Cemal Kaşıkçı,  ülkesi Suudi Arabistan`a 'Yemen deki savaş İslam dünyasındaki liderliğimize zarar veriyor' uyarısında bulunmuştu. Çünkü Yemen`deki durum acilen bir siyasi çözümü gerektiriyor. Cemal  Kaşıkçı`nın öldürülmesinden sonra  Avrupa devletleri Suudi Arabistan`a silah satışının durdurulmasını tartışırken, Yemen`i görmezden geliyorlar. Dünya`nın bir numaralı gündem maddesi arasında Yemen`deki insani dram gelmelidir.

****

Çünkü BM, Yemen deki durumu 'dünyanın en büyük insani krizi' olarak değerlendiriyor. BM nin verilerine göre, savaşta 28 binden fazla insan hayatını kaybetti. Bu sayı içindeki yaklaşık 10 bin sivilin bombalı saldırılarda öldüğü belirtiliyor.

***

İçsavaş başlamadan önce de Yemen dünyadaki en fakir ülkelerden biriydi. Savaştan önce kamu en büyük işverendi. Ancak artık maaşlar güçlükle ödeniyor. Şimdi kişi başına düşen milli gelir 2014 yılına göre yarı yarıya düşmüş. 2004 yılından bu yana devam eden içsavaş son üçyılda tamamen bir  fekâlet  savaşına dönüştü. Suudi Arabistan ın öncülük ettiği uluslararası koalisyon güçleri, Yemen Cumhurbaşkanı  Abdurabbu  Mansur Hadi yi desteklemek için Mart 2015 ten bu yana isyancı  Husilereyönelik hava saldırıları düzenliyor. Şii  Husilere  ise İran destek veriyor.  Husiler  Yemen in kuzeyinin büyük bir bölümünü, Sana ve liman kenti  Hudeyde yi  kontrol ediyor.  Hudeyde  limanı gıda ve yardımların ulaştığı ana giriş kapısı konumunda bulunuyor.

 

****

Savaşın başlamasından bu yana koalisyon güçleri  Husilere  17 bin hava saldırısı düzenledi. Eylül ayında yapılması planlanan barış görüşmeleri gerçekleşmedi. Şimdi bombalamalar devam ederken ve fiyatlar hızla artarken ülke 'yüzyılın en ölümcül açlık krizi' ile karşı karşıya. Yemen de birçok insan taze meyve ve sebzenin tadını unutmuş.

****

Yıllardır savaşın pençesinde olan Yemen`de gıda fiyatları fahiş bir şekilde artmış ve daha da artmaya devam ediyor. Ü lkede gıda kıtlığı olmasa da yükselen fiyatlar nedeniyle nüfusun büyük bir kısmı artık bu fiyatları karşılayacak gücü yok. Nüfusun neredeyse yarısından fazlası açlığın eşiğinde! Açlık nedeniyle yeteri kadar beslenemeyen çocuklar, gelişim sorunları yaşıyorlar.

****

Yemen in 30 milyona yakın nüfusunun 8,5 milyonunun gıdası Birleşmiş Milletler (BM) gıda programı tarafından sağlanıyor.   BM yardımları da yetersiz kalıyor. Ayrıca bazı yerlerde güvenlik nedeniyle de yardımlar insanlara ulaşmıyor.   BM Acil Yardım Koordinatörü Mark  Lowcock  tarafından New  York daki  BM Güvenlik Konseyi nde, Yemen deki tehlikeye dikkat çekildi.  Lowcock, ülkedeki durumun 'şoke edici' olduğunu söylüyor, BM yetkilisi  'İnsani yardım ulaştırılabilmesi için en kısa sürede ateşkes sağlanması şart'  diyor.

 

Geçenlerde BM Yemen  Koordinatörü Lisa  Grande'Birkaçhafta önce yiyecek satın almakta zorlanan on binlerce aile artık kendini besleyemiyor' dedi ve ilaveten 'Yemen de yüzbinler hatta milyonlarca kişinin hayatta kalmasının tehlikede olduğu' uyarısında bulunmuştu.

****

Husi  yönetimi askerler dışında kimseye ödeme yapmıyor. Memur ve öğretmenler maaşlarını alamıyor. Doktor ve tıbbi personel yardım kuruluşlarının desteğiyle hayatını idame ettiriyor. Ancak savaşın zarar verdiği sağlık tesisleri de tekrar hizmet verecek şekilde onarma imkânından yoksun durumda. Sağlık hizmetlerinin sekteye uğradığı ülkede aynı zamanda kolera, difteri ve kızamık gibi bulaşıcı hastalıklar Yemen`de kol geziyor.

***

BM ve yardım örgütleri sık sık Yemen deki insani krize yönelik uluslararası topluma çağrıda bulunuyor ama bu çağrılar sonuçsuz kalıyor. Cemal Kaşıkçı cinayetinden sonra oluşan hassasiyet belki Yemen deki savaş maduru çocukların yüzünü güldürür ve Cemal Kaşıkçı nın ruhu şad olur.