'Trump   sosyal medyadan Türkiye, Kürtleri vurursa onları mahvederim demiş. Türkiye tarihinde kimse böyle tehdit edememiştir. Trump a şu tavsiyede bulunuyorum. Bu Türk ve Türkler hakkında konuşurken tarihi bir okusun. Amerikan Senatosundaki Kanuni portresine baksın.

Kanuni Sultan Süleyman`ın saltanatının (1520-66) ilk senelerinde Nişancı Sait Bey, kanunları incelemiş, bir araya getirerek düzenlemişti. Kendisinden sonra nişancı olan Koca Nişancı Celalzade Mustafa Bey, mevcut kanunları yeniden inceledi, eksiklerini tamamladı artık uygulanamayacak olanların yerine yenilerini koydu.

Kanunlarda yapılan bu toplama ve yenilemedir ki, Sultan Süleyman`a, Türk Tarihide 'Kanuni' unvanının verilmesine yol açtı.

Birleşik Amerika ve Amerikalının sembolü Capitol (Kapitol) binası, Washington`daki Senato ve Temsilciler Meclisi salonlarının bulunduğu binadır.

17 temmuz 1945`te meclis binası ıslah heyetince, Temsilciler Meclisi galerisine dünyanın meşhur kanun yapıcılarının portrelerinin konulması karar altına alınmış ve bu karar Birleşik Amerika Kongresi tarafından tasvip edilmişti. Galeriye konacak kanun yapıcılar, Colombia Tarih Cemiyeti, Pennsylvania Ü niversitesi ve Birleşik Amerika Temsilciler Meclisi Kütüphanesi uzmanlarının çalışmaları sonunda tespit edildi. Bu seçimden sonra, büyük kanun koyucuların listesi meclis mimarına verildi. Halen Birleşik Amerika Temsilciler Meclisi salonunun duvarlarında bütün dünyaya ün salan kanun yapıcılarından 23` ünün mermerden yapılmış plakaları vardır.

Osmanlı lmparatorluğu`nun en kudretli devrinin hükümdarı olan ve « Kanuni» unvanı ile anılan Birinci Sultan Süleyman, dünyanın büyük kanun yapıcıları arasında gösterilmekte, sivil ve askerî kanunlarda yaptığı ıslahat ve yeniliklerle tanınmaktadır.

Temsilciler Meclisi nin toplantı salonu duvarlarını süsleyen mermer plakalar, Birleşik Amerika kanun yapıcılarına Amerika nın aynı zamanda bütün dünya hukuk sisteminin menşeini her gün canlı olarak hatırlatmaktadır.

Plakaların hazırlanması için birçok heykeltraşlar görevlendirilmiştir. Önce yedi sanatkâr resimlerden alçı kabartma modeller hazırlamış, sonra dört heykeltraş, Bruna Mankovski, Edward H. Rattı, Arthur Lorenzani, R. C. Wakeman mermer plakaları yapmıştır.

Kanunî Sultan Süleyman`ın kabartma portresini yapan, meşhur heykeltraşlardan Joseph Kiselewski`dir. Müteakiben portre mermere işlenmiştir. Bu heykeltraş, bilhassa Roma hukukçusu Gainus un ve Fransız hukukçusu Pothier`in modelleri üzerindeki etraflı çalışmalarıyla ünlüdür.

1793 senesinde Amerika`nın ilk cumhurbaşkanı George Washington tarafından inşaatı başlatılmış olan Capitol, Amerikalılar`ın en fazla saygı gösterdiği millî binalardan biridir.

https://www.aoc.gov/art/relief-portrait-plaques-lawgivers/suleiman