İhtişamı ve dış görüntüsü ile Azerbaycan ın savunma kuleleri içerisinde eşi olmayan kız kulesi, planının eşsiz biçimi ile Azerbaycan`ın en önemli tarihi yapılarındandır. Bu eşsiz görüntüyü yuvarlak kuleye bitişik çıkıntı oluşturmuştur. Araştırmacılar olan çıkıntıyı dayanak duvarı, dalga kıran yada gizli hazine yeri olarak düşünmüşlerdir. Fonksiyonu belli olmayan bu ayrıntının üstü kale savunucuları için savaşta ek yerde olabilir diye düşünülmüştür. 
Bakü kız kulesı eski kale duvarlarının güneydoğu bölümünde, sahil parkın yakınında bulunan bir tarihi kuledir.
Kız Kulesiyle bağlı efsane Azerbaycanda birçok manzume ve tiyatro oyunlarının konusu olmuştur. 1940 - yılında büyük besteci Efrasiyab Bedelbeyli bu efsanenin motifleri üzerine ilk Azerbaycan balesi olan Kız Kulesi balesini yazmıştır.[33] Bale ilk defa Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosunda dramatize edilmiştir.
Yüksekliği 28 metredir. Bakü kız kulesinde birinci katta duvarın kalınlığı 5 metreyi bulmaktadır. Kalenin içi 8 kata ayrılmıştır. Bakü kız kulesinde her kat yontma taşlarla inşa edilmiştir.
Bakü kız kulesi 1964 yılından bu yana müze olarak faaliyet göstermeye başlamış ve 2000 yılında Unesco nun dünya mirası listesine girmiştir. Bakü kız kulesi Azerbaycanın amblemlerinden biridir.
Yüzyıllar boyunca çeşitli savaşlarda zarar görmüş Kız kulesi yavaş yavaş restore edilerek ortaçağ da, Bakü Kale duvarı beraber şehrin savunma işine hizmet yapmıştır. 
Birçok bilim adamlarının görüşlerine göre, Kız kulesinin Çıragkale savunma kalesine benzerliğini esas alıp onun Gilgilçay savunma sistemine ait olduğu düşünülmektedir.
Kulenin yapısına dayanarak onun tаrihini eski dönemlere taşıyan araştırmacılar Kulenin Zerdüşt dönemi - Zerdüşt dаhmаsı, аteşperestlik tapınağı, Mitra ve Аnаhitа ilаhileri ile alakadаr yapı olduğunu söylüyorlar. 
Araştırmacılara göre Ateşgah tapınağı olan Kız Kulesi M.Ö. VIII-VII yüzyıllarda Hazara ve Med nın bürclü tapınaklarının etkisiyle Hazar Denizi kıyısında, doğal yanan ateşlerin arasında işte eski ateş şehri 'Ateşi Baquan' olduğu görüşünü ileri sürüyorlar.
Prof. Cafer Kıyasi diyor ki,

'Kız Kalesi nin Daha önce hangi amaçla inşa edilmesi üzerinde durmadan hemen anıtta uzun vadeli pasif savunma için inşa edilen kule tippli kalelerin karakteristik yönleri var: duvarları çok kalındır (aşağıda 5 m, yukarıda 4 m), kuleye baskını zorlaştırmak için birinci ve ikinci kat arasında merdiven yapılandırılmamış, duvarı içerisinde ağzı üçüncü kata açılan su kuyusu kurulup, gövdesine bitişik bürclü kale duvarı gidiyor vs. En önemlisi ise içmekan yapısı bakımından Kız Kulesi Abşeron kalelerinin yuvarlak kuleleri ile bir olup, onlardan nicelik olarak - büyük yüksekliği ve katlarının çoğunluğu ile seçilir.'
Bakü kız kulesinin etimolojisi hakkında çeşitli görüşler bulunmaktadır fakat bunlardan en bilineni kalenin kızla ilgili efsanesidir. Efsaneye göre kardeşi tarafından kalede saklanan kız bir süre sonra bu azaba dayanamadı ve kendini kalenin başından Hazar Denizi nin sularına bırakmıştır.
Bakü kız kulesi kapısının ağzında geçmişte birkaçkuyu olmuştur. Bakü kız kulesine orta çağda girmek isteyen herkes bu kuyuların yanından dikkatlice geçerek merdiven aracılığıyla kapıya kalkmalı, giriş yolu üzerinde olan kapılardan geçmeli ve birinci kata girmelidir. Kale duvarının ortasındaki delikten üst katlara çıkmak için ip merdivenlerden kullanılmaktaydı.