`height=

Alerji nedir, niçin çağın hastalığıdır?

Genel anlatımla dışarıdan vücudumuza giren yabancı maddelere ve mikroplara karşı vücudumuzda bir savunma sistemi vardır. Biz buna 'immün sistemi' veya diğer adıyla 'bağışıklık sistemi' diyoruz.

Bağışıklık sistemi genel olarak vücuda yabancı ve zarar verebilecek bakteri, virüs, mantar, protein ve benzeri her türlü hastalık oluşturabilecek antijene karşı vücudu koruyan sistemdir. Eski insanlarla günümüz insanı arasında fark yoktur. Fark bağışıklık sistemi eski dönemlere göre daha fazla antijenle karşılaşmaktadır. Örneğin bundan elli sene önce insan hayatında olmayan birçok sanayi ürünü, endüstriyel gıda, kimyasallar, ilaçlar çevre kirliliği bugün çığ gibidir; Vücudumuzun bu yeni antijenlere verdiği reaksiyonlar fazlalaşınca sistem bazen kafa karışıklığı yaşamaktadır. Bu reaksiyona biz alerji veya genel olarak otoimmün hastalıklar deriz.

Bu nasıl oluyor?

Sağlıklı çalışan bir bağışıklık sistemi vücutta kendinden olan hücreleri kendinden olmayandan hücrelerden ayırt edebilir. Ama bağışıklık sistemi kafa karışıklığı yaşadığında kendi dokularına yanlış cevap vermeye başlıyor. Mekanizması karışınca alerji ve otoimmün hastalıklar baş gösteriyor.

Alerjinin günümüzle ne alakası var?

`height=

Çünkü günümüzde otoimmün ve alerjik hastalıklarda büyük bir artış var. Ve bütün uzmanlar bu artışın sebebini doğal hayattan kopup modern hayata geçişte çoğaldığına dikkat çekiyor. Alerji gelişmiş ülkelerin temel sorunu olmuş durumda; Hatta ne kadar hijyen ortam o kadar risk denilmeye başlandı günümüzde; Öyle ki son yıllarda çocukların çok büyük oranında alerjik bünye olduğu belirtiliyor;

Ve genetik bilim uzmanları vücudun dışarıdan gelen antijenlere karşı cevap oluşturmada bazen geçkaldığını bazen anında karşılık verdiğini belirtiyorlar ve ekliyorlar, burada farkı bağışıklık sisteminin gücüyle alakalı. Sağlıklı beslenme, doğal hayata dönüldüğü kadar vücudun bakterilere virüslere vb. karşı molekül üretip üstünlük sağlaması artıyor. Yeter ki güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olunsun;

Herkesin alerjisi farklı mıdır?

Tabii bazı alerjiler herkeste görülebilirken, bazıları ise kişiye özeldir. Yani herkesin alerjisi kendine özeldir.

Herkeste olabilen alerjiye örnek, evde sık olarak kullanılan kimyasal maddelerle temas oluştuğunda görülen deri döküntüleri, ev tozuna ve akara karşı hapşırma, nefes darlığı polenlere karşı hassasiyet vb.

Alerjinin belirti yani semptomları da insandan insana ve alerjene göre değişir. Alerjik reaksiyondan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

Baş ağrısı - İshal - Midede gaz - Baş dönmesi ve bayılma - Konsantrasyonda zorluk - Endişe - Depresyon - Bulanık görüş - Sabit duramama (unsteadiness) - Kas ağrıları - Uykusuzluk - Hızlı kalp atışı - Terleme &ndash Astım, Sedef Hastalığı gibi.

Diğer yandan stres, şişkinlik, kabızlık, hazımsızlık, unutkanlık, kronik yorgunluk, gezici eklem ağrıları, kollarda bacaklarda uyuşma ve ağrı gibi şikâyetlerimizin büyük bir çoğunluğu da boyun, sırt, bel omurları, sindirim sistemi hastalıkları ile gizli alerjiden kaynaklanmaktadır.

Gizli alerji nedir?

Yemesine içmesine, yaşam tarzına özen gösterdiği, dikkat ettiği halde vücutta gaz şişkinlik gibi şikâyetleri oluşan kimseler vardır. Bu kişilerde genelde korkulacak endişe edilecek, ciddi hastalık belirtisi sayılabilecek bir durum yoktur. Biyolojik bir hastalık düşünülebilir. Örneğin mide ülseri, kalın bağırsaktaki bir kolit, karaciğerdeki yağlanma, enfeksiyon hastalık, pankreasın yeterli salgı salgılamaması, ilaçalımına bağlı olarak bu organların çalışmalarındaki düzensizlik gaz ve şişkinliğe sebep olacak etkenler arasında sayılabilir. Ayrıca kişinin bütün dikkatine rağmen, yaşayışındaki düzene ve hoşluğa rağmen bağırsaklarındaki gaz şişkinlik ve kabızlık gibi düzensizlikler varsa ve yapılan tahlil tetkik röntgen vs. sonucunda da net bir bulgu elde edilemiyorsa, rahatlıkla o şahısta potansiyel gizli alerji riski olduğunu söyleyebiliriz.

Gizli alerji olup olmadığını nasıl anlayacağız?

Bir kimsede gizli alerji olup olmadığını anlamak için birkaçipucu verebiliriz: Bir kimse 'yıllardır doktora gidiyorum sonuçalamıyorum. Ama bende gaz ve şişkinlik oluyor' diyorsa, 'yazın bile el ve ayaklarım üşüyor, geceleri çorapla yatmak zorunda kalıyorum' diyorsa, 'sıcakta iyiyim ama aniden soğuğa çıktığımda çok rahatsız oluyorum' diyorsa bu ve benzeri şikâyetleriniz varsa, o kimsede gizli alerji olduğundan söz edebiliriz. Yukarıda anlattığımız sebepler doğrultusunda birçok rahatsızlığın temelinde gizli alerji olduğu halde, bu durum genelde hep gözden kaçar. Oysa immün sisteminin dengelenmesi açısından gizli alerjinin de tedavisi çok önemlidir. Bütün bu anlattıklarımızdan sonra diyebiliriz ki bir kimsenin dolaşım sistemi, sindirim sistemi, solunum sistemi vb. iyi çalışırsa immün sistemi iyi çalışıyor demektir. Bu kimsenin sağlık durumu da temelde iyidir.

Akupunktur tedavisinin alerjiye ne gibi bir yararı vardır?

`height=

Alerji ve astımda ne kadar az ilaçkullanılırsa, bağışıklık sistemi o kadar çok korunmuş olur. Bu arada hastada halsizlik, kas ağrıları, sabah yorgunluğu, unutkanlık, çarpıntı veya tansiyon oynamaları da olabilir. Bu durumlar astım krizlerine bağlı da oluşmaktadır. Astım tedavisinde de akupunktur ve lazer tedavisi, medikal yöntemlere göre çok daha etkilidir. Akupunkturun alerji ve astımda nasıl etkili olduğu konusunda çeşitli araştırmalar yapılmış şu sonuçlar elde edilmiştir:

1- Akupunktur vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek direnci arttırmakta böylece hasta enfeksiyona daha az yakalanmaktadır. Daha az enfeksiyon daha az (alerjik) kriz demektir.

2- Hastanın duygusal durumu kontrol altına alınmakta, stres, sıkıntı ve depresyonu önlemekte var ise tedavi edilmektedir. Bardağı taşıran reaksiyonu engellemektedir.

3- Vücudun kendi steroidini salgılaması sağlanmakta ve böylece içtedavi gerçekleşmektedir. Dışarıdan alınan steroidin mideden karaciğere, böbrekten kas ve kemik sistemine kadar birçok yan etkisi vardır.

4- Alerji reaksiyonları oluşturan salgıların akupunktur tedavisiyle azaldığı tespit edilmiştir.

5- Bunlarla beraber akupunktur tedavisiyle vücudun genel dengesi düzelmekte, diğer hastalıklarla beraber alerjik rahatsızlık görülme oranı da azalmaktadır.

6- Akupunkturun kendi var oluş mantığı çerçevesinde, akupunktur tedavisiyle vücudun 'Çi' enerjisi artar, enerji meridyenlerdeki tıkanıklık giderilir, 'yin' &ndash 'yang' dengesi sağlanır.