`src=

Sohbetlerin konusu seçim dolayısı ile siyaset ve ülkemizi yasa boğan deprem….

Bugün siyasette son gelinen noktada, toplumun ittifaklara bakışına ait görüşlerini toparlamak istiyoruz..

1/ CB Kabinesi Sn Bakanlarının (ikisi hariç) Ak Parti’de liste başlarına ve memleketleri dışında illere konulmasının eleştiri konusu olmaya devam ediyor.

İtirazlar, gerilimler, istifaları her gün basından izliyoruz… Kimi yerini, kimi ittifakı, kimi liderin kendi kararıyla uygulamalarını v.b. gerekçe gösterip istifa ediyor. Yani, geçen yazımızda belirttiğimiz gibi “vatan için aday oluyorlar”, ama seçilecek yere konulmayınca istifa ediyorlar. Yani, seçenlerin kararlarına saygı duymuyorlar. Aday listeleri; “siyasetçilerin, siyasi partilerin turnusol kağıdıdır” derler…Sonuçda, listelerin eksi-artısını tartan seçim olacak ve liderler oylanacak.

2/ Ak Parti, MHP’nin, Yeniden Refah Partisi’nin ve Büyük Birlik Partisi’nin son anda tek başına, adaylarıyla seçime gireceğini açıklamaları ile büyük bir oy kayına uğrayacak gözüküyor.

3/ Ak Parti’nin, 21 yıldır yüzüne bakmadığı YRP ve yıllar önce bir çok sansasyonel olayda adı geçen Hüdapar ile ittifak kurması seçmende hoş karşılanmadı.

Özellikle kadınlar 6284’e karşı olan bu partilere soğuk bakıyor. Biliniyor ki, Ak Parti’yi yıllarca kadınlar sırtında taşımıştı. Fatih Erbakan’ın bu konudaki açıklama linki..

https://www.sondakika.com/politika/haber-6284-sayili- kanuna-neden-karsi-cikiyorlar-fatih-15693313/

Hüdapar’ın belgesinde, 6284’ün kaldırılması, zinanın suçolması, kadının fıtratına uygun çalışması, karma eğitimin zorunlu olmaması için HÜDA PAR'ın Meclis’te olması gerektiği savunulmuştu.

https://www.indyturk.com/node/623711

3/ MHP,YRP ve BBP’nin bağımsız olarak seçime girmesi, kendi seçmenleri açısından iyi oldu, hiçdeğilse oylarının gücünü test edecekler. Ama, 3 partinin de barajı aşamayacağı anketlere de yansıyor.

4/ Hüdapar’ın, birdenbire değer verilip, Ak Parti içinden aday ( 5 kişi deniyor) gösterilmesi, seçmende ve adaylarda şok etkisi yarattı. Açıkça söylemeseler de, seçim sonucuna göre çok açıklama yapacaklar var…

5/ Ak Parti, aday tercihlerinde hatalar yaptı. Kadroyu 3. dönem kuralını işleterek yenileştirdi, bu iyi tarafı. Ama,  İstanbul’u kaybeden İl Başkanı’nı sıralamaya soktu.

Teşkilat içinde koşturan, yıllarını o ile/ilçeye veren parti yönetimlerinin biletini kesebilen listeler oldu. Bir zamanların siyaset okulu” bu defa yoktu. Zaten, en iyi derece ile bitirenler de değerlendirilmiyordu.

Sn.Erdoğan; “Aktif, teşkilatta çalışan, tanınan yeni isimler bulun” dedi, ama mesela Tokat’da yine aynı MV’ni (ikisi de avukat) sıraya koydu, kadın MV adayı yok. Sn.Erdoğan sık sık “kibirli olmayın” derdi, ama Ak Parti’de kibir denince ilk akla gelen Sn. Ömer Çelik ve Sn. Faruk Çelik, Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek v.b. isimleri aday yapmaktan çekinmedi.

6/ Bir MV dahi, “artık ben yoruldum, yerime şu arkadaşı alalım” demedi.. Temayül yoklamaları bile dikkate alınmadı. Sadece seçmene heyecan verilip, gazları alındı. Sn. Erdoğan MV aday listeleri eleştirilerini hafifletmeye çalıştı, sorumluluğu üzerine aldı; “bazı illerimizde çok az da olsa bazı hatalar oldu” dedi.

SONUÇ: Cumhur İttifakı son anda dağıldı ve ortaklar tek başlarına seçime girme kararı verdi. Bu durum hepsini olumsuz olarak etkileyecek. Ak Parti içinde yer alan Hüdapar adayları da sevinmesinler, belki bu etki ile seçilemeyecekler….