ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela ya asker göndermenin seçenekler arasında olduğunu söyledi.

Kremlin den yapılan açıklamada ise Avrupalı ülkelerin Guaido yu geçici devlet başkanı olarak tanıması yabancı devletlerin Venezuela nın 'içişlerine müdahalesi' olarak değerlendirilirken Venezuelalıların kendi içsorunlarını çözebileceği belirtildi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, 'Gasp edilmiş iktidarı meşrulaştırma girişimleri Venezuela nın içişlerine müdahale anlamına gelmektedir. Bu tür bir müdahale, Venezuelalıların içinde bulundukları krizin barışçı, etkin ve kalıcı bir şekilde çözülmesine fayda sağlamayacaktır' açıklamasında bulundu.

AB ülkelerinin erken seçim açıklaması yapması için Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ya tanıdığı sekiz günlük mühletin dolmasıyla birlikte Avrupa ülkeleri birbiri ardına muhalif lider Juan Guaido yu geçici devlet başkanı olarak tanıdığını açıkladı.

İngiltere, İspanya ve Avusturya nın ardından Almanya, Fransa, Danimarka, İsveç, Letonya ve Litvanya ve Hollanda da kendisini geçici devlet başkanı ilan eden meclis başkanı Guaido yu tanıdığını açıkladı.

Maduro ya erken seçim açıklaması yapması için ültimatom veren Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, Portekiz, Hollanda ve Belçika, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde muhalif lider Juan Guaido yu geçici devlet başkanı olarak tanıyacaklarını açıklamışlardı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel Japonya ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerinin Maduro ya verdiği mühleti hatırlatarak, 'Düne itibarıyla devlet başkanlığı seçimleri için bir çağrı yapılmamıştır. En kısa zamanda bir seçim süreci başlatılmasını bekliyoruz. Guaido Almanya nın ve pek çok diğer Avrupa ülkesinin gözünde bu görevi yerine getirecek meşru geçici devlet başkanıdır' dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass da Twitter dan 'Madoru nun AB nin özgür ve adil devlet başkanlığı seçimleri çağrısına yanıt vermemesi üzüntü verici. Bizim için Guaido Venezuela anayasası uyarınca özgür, adil ve demokratik devlet başkanlığı seçimlerini organize etmek için geçici devlet başkanıdır' deyi açıklama yaptılar.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de yine Twitter paylaşımında Guaido yu 'net bir çerçevede, özgür ve demokratik seçimler yapılana kadar' Venezuela geçici devlet başkanı olarak tanıdığını belirtti.

İsveçDışişleri Bakanı Margot Wallstrom da aynı şekilde muhalif lider Guaido yu geçici devlet başkanı olarak tanıdıklarını duyurdu.

Muhalif lider Juan Guaido, 23 Ocak ta kendisini devlet başkanı ilan etmişti.

ABD, Kanada, birçok Latin Amerika ülkesi ve Avrupa Parlamentosu (AP) Guaido yu geçici devlet başkanı olarak tanıdığını açıklamıştı. Türkiye, Rusya ve Çin in de aralarında bulunduğu bir grup ülke ise bu süreçte Maduro ya destek veriyor.

Maduro yaptığı açıklamada 2020 yılının sonunda düzenlenmesi planlanan parlamento seçimlerini öne çekme önerisini kabul ettiğini açıkladı. Ancak, Avrupalı ülkeler devlet başkanlığı seçimlerinin yeniden yapılmasını talep ediyor.

AB ülkelerinin seçimlere gidilmesi için kendisine yaptığı çağrı içinse Maduro 'Kimsenin ültimatomlarını kabul etmiyoruz' diyor.

Nicolá s Maduro ise devlet televizyonuna verdiği mülakatta 'Ü ltimatomlara boyun eğmeyiz' dedi ve erken seçime gidilmeyeceğini söyledi.

Maduro, 'Seçimler 2024 te yapılacak. Avrupa nın ne dediği umurumuzda değil' dedi.

Venezuela ya yönelik yeni yaptırımları devreye sokan ABD Başkanı Donald Trump ı da hedef alan Maduro, 'Beyaz Saray ın eline kan bulaşmıştır' dedi. Maduro, Ü lke içsavaşa gidebilir mi? sorusunu ise şöyle yanıtladı: 'Bugün kimse bu soruya net bir yanıt veremez. Herşey kuzeydeki emperyalist Amerika ve Batılı müttefiklerinin delilik ve saldırganlık derecesine bağlı. Biz sadece ülkemizde yaşıyoruz ve kimsenin içişlerimize karışmasını istemiyoruz ve ülkemizi korumak adına gerekli hazırlıklarımızı yapıyoruz.' diyor.

Maduro ise ABD nin Venezuela ya yönelik olası bir askeri harekatına karşı Donald Trump ı uyardı ve 'Vietnam da yaptığınız hatayı tekrarlamayın' dedi.

1988 yılında yürürlüğe giren ABD ile Rusya arasındaki silahsızlanma anlaşmasının feshedildiği bir dönemde, ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela ya asker gönderme fikri çılgınca.

Venezuela ordusu Maduro yu desteklemeye devam ediyor. Ancak Cumartesi günü Hava Kuvvetlerinden general Francisco Yanez istifa ederek kendisini geçici başkan ilan eden Guaidó ya desteğini açıkladı.

Yanez bugüne kadar muhalefeti destekleyen en üst düzey ordu mensubu oldu.

Juan Guaidó geçen hafta Venezuela ordusu yetkilileriyle Maduro nun devrilmesi için gizli görüşmeler yürüttüğünü açıklamıştı. Guaidó , Çin le de temasa geçerek Pekin yönetiminden Maduro ya sağladıkları desteği kesmelerini talep etmişti.

Guaidó Venezuela nın herhangi bir bölgesini kontrol etmiyor. Amacı, üke dışında insani yardım merkezleri oluşturarak toplanan yardımların Venezuela ya sokulması için ordu üzerinde baskı kurmak.

Maduro ise söz konusu yardımların ülkeye sokulmayacağını söylüyor. Devlet Başkanı Cumartesi günü destekçilerine 'Biz hiçbir zaman dilenci, bir toplum olmadık, hiçbir zaman da olmayacağız' diye seslenmişti.

Dünya hiçiyi ye gitmiyor. Venezuela`daki krizin tırmanması ve Rusya ile ABD arasında yeniden silahlanma yarışı girmesi dünyadaki kutuplaşmayı tetikleyecektir.