Fransa da yaşayan Müslümanlar, ülkenin ekonomik, siyasal ve kültürel yapısında vazgeçilmez bir yer tutuyorlar. Çoğu Kuzey Afrikalı 4 milyonun üzerinde Müslüman ın yaşadığı Fransa, Avrupa da Müslümanların en fazla bulunduğu ülkelerin başında geliyor.

İnsan Hakları Ulusal Danışma Komisyonu, Fransa da Müslümanların diğer dine mensup kişilere göre daha fazla dışlandığını bildirdi.

Le Monde gazetesi, komisyonun, toplumda ırkçı ve yabancı düşmanı görüşleri değerlendirdiği yıllık raporuna dayandırdığı habere göre, Fransa da Müslümanlar diğer dine mensup kişilere göre daha fazla dışlanıyor.

Müslüman karşıtı saldırılar hakkındaki verilerin paylaşıldığı haberde, Merkezi İstihbarat Servisine göre geçen yıl 72 Müslüman karşıtı saldırı kayıtlara geçti.

Geçen yıl bir önceki yıla göre Müslüman karşıtı saldırılarda yüzde 7,5 oranında artış gösterdiği bildirildi.

Komisyon ankete katılan kişilere İslam hakkında sorular sordu. Buna göre, ankete katılanların yüzde 44 ü İslam ın Fransa nın kimliği için bir tehdit olduğu ve yüzde 61 i başörtünün toplumda sorun oluşturabileceğini düşünüyor.

Ü lkede 2004 yılından bu yana başörtüsü devlet okullarında ve kamu binalarında yasak durumda bulunuyor.

Güler misin, ağlar mısın? Fransız spor malzemeleri firması Decathlon, başörtülü kadın koşucular için piyasaya sürmeyi planladığı ürünü, ülkedeki kamuoyu baskısı sonrası durdurdu.

Decathlon, başörtülü kadın koşucular için tasarladığı ürünü tehditler sonucu piyasaya süremedi.

Şirketten konuya ilişkin yapılan açıklamada, kararın görülmemiş tehditler ve hakaret dalgası sonrası alındığı belirtildi.

BBC Türkçe nin haberine göre, Fransız kamuoyunda tartışma yaratan ürün, bazı politikacılar tarafından ülkenin laik değerlerine aykırı bulundu.

Hatta bazı siyasetçiler Decathlon markasının boykot edilmesi görüşünü de savundu.

Dünya genelinde birçok ülkede mağazaları yer alan Decathlon, Fas ta hali hazırda bu ürünü satıyordu. Şirketin sözcüsü kararla ilgili olarak, RTL radyosuna yaptığı açıklamada, 'Bu ürünü Fransa da satışa sunmama kararı aldık' dedi.

Fransız şirket, satış noktalarındaki bazı çalışanlarının hakaret ve hatta fiziki tehdide maruz kaldığını da duyurdu.

MACRON UN SÖZCÜ SÜ BOYKOTU SAVUNDU

Sağlık Bakanı Agnè s Buzyn de RTL radyosuna yaptığı açıklamada, ürünün yasak olmadığını belirttikten sonra, 'Bir Fransız firmasının başörtüsü reklamı yapmasını istemezdim' dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron un parti sözcüsü olan Aurore Bergé de boykot kararını savundu ve 'Değerlerimize karşı gelen bir markaya ne kadın ne de bir vatandaş olarak artık güvenemem' dedi.

Twitter üzerinden Bergé ye yanıt veren Decathlon firması ise, 'Bizim amacımız çok basit: uygun olmayan spor kıyafeti ile koşmaya çalışan başörtülü kadınlara, önyargısız bir şekilde bir ürün sunmak' mesajını paylaştı.

Fransa da Müslüman kadınların kıyafetleri ile ilgili tartışmalar, daha önce de ülke geneline yayılmıştı.

Ü lkede 2004 yılından bu yana başörtüsü devlet okullarında ve kamu binalarında yasak durumda bulunuyor.

Başta Fransa olmak üzere, bütün Avrupa ülkeleri, kendi ülkelerinde yaşayan Müslümanların kutsallarına karşı saygısızlık iyice artmaya başladı. Fransa nın seküler kültürün anavatanı olması, kendisine bütün kutsal değerleri, ölçü ve sınır tanımaz bir biçimde aşağılama hakkı vermez.

Ü lkenin bir parçası haline gelen Müslümanların değerlerini kabul etmeye mecburlar. Sarı yeleklilerle başları dertte olan Fransız hükümeti, Müslümanların değerlerine saldırarak gündem değiştirmeye mi çalışıyor acaba?