Gazze de İsrail ile Hamas arasında son 4 yılın en şiddetli çatışmaları yaşandı. Taraflar arasında gerilim, BM ve Mısır ın arabuluculuğuyla nispeten hafiflemişti. İsrail, Gazze nin elektrik santraline dizel yakıt ikmaline izin vermiş, böylelikle Gazze deki çok sayıda eve elektrik ulaştırılabilmişti.

İsrail ayrıca Katar ın Hamas yönetimine 15 milyon dolar nakit yardımının da çantalarda Gazze ye götürmesine onay vermişti. Böylece geçen hafta Cuma günü Gazze de Hamas hükümeti için çalışan binlerce Filistinli memur, Katar ın gönderdiği nakit parayla aylardır ödenmeyen maaşlarını almışlardı.

Maaş ödemesiyle bölgedeki ağır ekonomik zorlukların hafifletilmesi ve gerilimin azaltılması amaçlanıyordu. Ancak Mart ayından bu yana, çoğu protesto gösterilerinde İsrail keskin nişancılarının saldırılarının hedefi olan 200 den fazla Filistinli şehit oldu.

ABD Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İsrail e destek çıktı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ndan Salı günü yapılan açıklamada, 'Gazze de 11 Kasım 2018 tarihinden bu yana tırmanan gerilim sonucunda ortaya çıkan yeni şiddet dalgasından derin endişe duyuyoruz' diyerek acil çözüm istemişti.

Hamas ve İslami Cihad Hareketi gibi grupların silahlı kanatlarının yer aldığı Filistin Direniş Grupları Ortak Operasyon Odası ndan yapılan yazılı açıklamada, Mısır ın arabuluculuğunda İsrail le ateşkese varıldığı duyuruldu. Açıklamada İsrail ateşkese bağlı kaldığı sürece kendilerinin de buna uyacağı belirtildi.

Hamas lideri İsmail Heniyye de kısa süre önce yaptığı açıklamada, İsrail in Gazze Şeridi ne yönelik saldırılarını durdurması halinde ateşkes durumuna dönülebileceğini kaydetmişti.

Abluka altındaki Gazze Şeridi nde gerginliğin fitili ateşleyen olay pazar günü İsrail ordusuna bağlı özel kuvvetlerden bir grup askerin sivil bir araçla Gazze ye sızması oldu. Gazze nin 3 kilometre kadar içerisine sızan İsrail askerlerinin Hamas a bağlı birlikler tarafından fark edilmesi üzerine çıkan çatışmada 7 Filistinli şehit oldu ve 1 İsrail askeri öldürüldü.

Olaydan bir gün sonra Hamas ve İslami Cihad ın da aralarında bulunduğu Filistinli direniş grupları tarafından düzenlenen roket saldırısında 1 İsrail askeri ağır yaralandı. Filistinli gruplar, İsrail tarafında bir otobüsün hedef alındığı bu saldırıyı, pazar günü şehit olan üyelerinin intikamına almak için düzenlediklerini açıkladı.

Bu olayın ardından İsrail, Gazze ye hava saldırısı başlatırken Filistinli gruplar da saldırıya roket atarak karşılık verdi.

Çatışmalar, İsrail özel kuvvetlerinin hafta sonu düzenlediği operasyonda biri Hamas yöneticisi 7 Filistinlinin hayatını kaybetmesinden sonra tırmanmıştı.

Hamas, Gazze Şeridi nde İsrail e yönelik 370 roket attı, İsrail de 100 Hamas hedefini vurdu. Operasyonda biri Hamas yöneticisi 7 Filistinli hayatını kaybetti. Şehit edilen 37 yaşındaki Nur Baraka, Hamas ın üst düzey komutanıydı.

Çatışma, Gazze Şeridi nin güneyindeki Han Yunus yakınlarında Hamas ile İsrail komandoları arasında çıktı. İsrail, bölgedeki tanklarla Gazze Şeridi ne saldırdı. Çatışmada bir İsrailli yarbay hayatını kaybetti, bir İsrailli yetkili de yaralandı.

İsrail in bu operasyonu, 2014 Temmuz undaki Koruyucu Hat Operasyonu ndan sonra Gazze ye yönelik ilk saldırısı oldu.

Hamas Sözcüsü Fevzi Barhum Pazar günkü operasyon için 'İsrail in alçakça bir saldırısı' olduğunu belirtiyor.

37 yaşındaki Nur (Nureddin) Baraka, Hamas ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları nın üst düzey komutanları arasındaydı. Ayrıca Han Yunus bölgesindeki yerel tugaylar da Baraka nın komutası altındaydı.

Baraka nın daha önce yaşadığı evi 2009 yılında İsrail in füze saldırısında yıkılmıştı. Hafta sonu İsrail özel kuvvetlerinin düzenlediği operasyonda, İsmail Ebu Şanab Camii yakınlarında öldürüldü.

İsrail in Gazze deki operasyonundan sonra Hamas roket saldırısıyla karşılık verdi. Pazartesi öğleden sonradan itibaren Gazze den 400 e yakın roket atıldığını duyuran İsrail in savaş uçakları da Gazze de 100 den fazla Hamas hedefini vurdu.

İsrail de Hamas ın Gazze deki ana güvenlik ve istihbarat karargâhını hedef aldı. İsrail savaş uçakları ayrıca Hamas ın yayın organı El Aksa Televizyonu nu da vurdu. Kanal çalışanları, saldırı ihtimali nedeniyle binayı önceden boşaltmıştı.

İsrail in hava saldırılarında sivillerin yoğun yaşadığı bölgeleri hedef aldı ve bir çok masum insan hayatını kaybetti.