New York Times CEO’su Mark Thompson’a göre basılı gazeteler ömrünü doldurmak üzere. Thompson 10 yıl gibi kısa bir süre içinde basılı gazetelerin yok olabileceğini düşünüyor. 

Ülkemizde ise, Habertürk gazetesinin baskıyı durdurup sadece dijital yayına devam etme kararı, basın dünyasındaki gelişmeleri yakından izleyenleri karamsarlığa sevk etti. Bu durum ‘Basılı gazetelerin sonu mu geldi?’ tartışmasını tekrar gündeme getirdi.

Gerçekten dijital dünya karşısında basılı, kâğıt gazeteler kepenk indirmek zorunda mı?

Tabii ki hayır!

Dünyadaki gidişatı incelediğimizde medya kuruluşlarının dijital gelişmelerle basılı gazeteyi birlikte devam ettirdiklerini görüyoruz.

Her ne kadar dünyada ve ülkemizde, basılı gazeteye son verip tamamen dijitale dönen haber yayıncıları varsa da her şeye rağmen medya kuruluşları gelirlerinin büyük bir kısmını hala basılı gazetelerden sağlıyor.

The New York Times’ın da dâhil olduğu medya grubunun yöneticilerinden Mary Jacobus 'Gazetelerimize yatırım yapmayı sürdürüyoruz, zira daha çok uzun bir süre bizimle birlikte olacaklar' diyerek basılı gazeteden vazgeçmeyeceklerini vurguluyor. 

Dünyadaki en başarılı web gazetelerinden biri olan Daily Mail, basılı gazete olarak da devam ediyor. 

Bunun yanı sıra Amerika da ‘The Wall Street Journal, The New York Times’, İngiltere de ‘The Financial Times’, Almanya da ‘Bild’, Norveçte Schibsted grubunun ‘VG’ gazetelerini sayabiliriz.

Bu gazeteler baskı ve dijital in bütün imkânlarını kullanmakta ve basılı reklamların kaybını, dijital alanda telafi yönüne gitmektedirler.

Dijital dönüş trendine rağmen bugün özellikle Pakistan, Hindistan, Çin ve Uzakdoğu da hala baskı tirajını ve reklamlarını artıran gazeteler var.

Rakamlar da gösteriyor ki, 'basılı gazetelerin sonu' için daha uzunca bir süre beklemek gerekecek.

Facebook, Google ve Microsoft gibi dijital devler, reklam pastasından önemli payı almayı başarsalar da halen aslan payı yazılı basında!

Dünya medya çevrelerindeki gidişat, dijital gelişmeleri dikkate alıp bunlardan yararlandıkları ve çağın şartlarına uygun davrandıkları sürece yazılı basının öyle yakın bir gelecekte ölmeyeceği yönünde;

Basılı kâğıt gazetenin kapatılıp dijital yayına geçilmesi çare değil!

Asıl zorunluluk gazetenin dijital uygulamaları hayata geçirmesi ve yeni medyaya uygun içerik üretmesi;

Sosyal medyanın böylesine yaygınlaştığı, herkesin kendi çapında yazar haline geldiği günümüzde gazetemizi nasıl okuturuz? Günümüzün şartları çerçevesinde okuyucuların kimler olduğunu tespit edip, yeni nesil okuyucunun neler istediğini araştırmak ve bunlara cevap vermek zorundayız.

Haberin ötesine geçerek konuları derinlemesine araştırmak ve konunun uzmanlarından görüş alıp haber ve röportaj yapmak bir alternatif olabilir. Yoksa hızla artan haberin peşinden koşmak, haber akışının hızına yetişip okuyucu kazanmak, bu rekabet ortamında mümkün değil.

Biz ise tam Kâğıt baskıdan ‘dijitale geçiş’, ‘dijital gazetecilik’ tartışmalarının alevlendiği zamanda basılı gazeteyle yayın hayatına başladık. Çünkü gazeteciliğin çok ciddi bir iş olduğunu ve ölmek bir yana tüm dünyada giderek önem kazandığını düşünüyoruz. 

Tabi ki şimdilerde okuyucunun artık habere ulaşmak için gazete bayilerine koşup günlük gazete almak alışkanlığı yok. Ellerinin altındaki, web, tablet, akıllı telefon, video ve web TV dijital portallardaki 24 saat kesintisiz gazetecilik sayesinde, anında her türlü haberi okuyabiliyorlar. Bu sebeple de eski alışkanlıkları geri getirmek elbette ki mümkün değil.

Bütün bu zor şatlara rağmen İttifak Gazetesi’ne yatırım yapıp büyütmek için çalışacağız. Basılı geleneksel gazeteciliğin ölmediğini bu sektörde halen yapılacak çok başarılı işler olduğunu göstereceğiz.