Libya nın doğusundaki askeri güçlerin lideri Hafter, başkent Trablus u ele geçirmek için 4 Nisan da saldırı emri vermiş, bunun üzerine UMH birlikleri de karşı operasyon başlatmıştı.

Hafter güçleri geçen günlerde Sabrata, Surman, Gıryan ve el-Asabia bölgelerine girdikten sonra, Trablus un batısındaki Zaviye ile Canzur kentleri arasındaki 27. güvenlik noktasına gelmişti.

Dünya Sağlık Örgütü, Hafter in Trablus u ele geçirmek için saldırı başlatmasının ardından Libya daki çatışmalarda son 3 günde 47 kişinin hayatını kaybettiğini, 181 kişinin yaralandığını aktarmıştı.

Hafter, radikal militanlara karşı mücadelesiyle Bingazi de ün kazanmıştı. Ü lkeyi kaostan kurtarıp istikrara kavuşturacak kişi olarak görülmesini sağlamıştı.

Ancak şimdi ülke çapında kontrolü elinde toplama isteği bazı çevrelerde kaygıya neden oluyor.

Eski tarz asker olarak General Hafter kendisini Libya yı içinde bulunduğu kargaşadan kurtaracak tek kişi olarak görüyor.

Gazetecilere beyanat verirken askeri üniformayla boy gösteriyor.

Çatışmaların tırmanması halinde Trablus ve çevresine zarar verme riski artıyor. Bingazi, başta tarihi merkezi olmak üzere çatışmalar ve top atışlarıyla büyük bir yıkıma uğradı.

Trablus şartları ile Bingazi`nin şartları aynı değil. Hafter Trablus ta da aynı taktikleri uygularsa operasyonlarda binlerce kişi ölebilir. Bingazi de durum karışıktı cinayetler, patlamalar, şiddet günlük yaşamın bir parçası haline gelmişti.

2014 baharında General Hafter, Onur Operasyonu adıyla büyük bir harekat başlatmış, Libya daki rakip yönetimleri destekleyen farklı gruplar arasındaki çatışmalarda yüzlerce kişi ölmüştü.

Mareşalliğe terfi eden Hafter, ordusunu Bingazi nin bin kilometre batısındaki Trablus a yönlendirdi. Ü lkenin uluslararası arenada tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti nin merkezi buradaydı.

Libya Ulusal Ordusu adıyla topladığı askerleri, Pazartesi günü Mitiga da ülkenin tek çalışan havaalanına saldırı düzenledi.

Perşembe den bu yana siviller de dahil en az 27 kişi öldü. Birleşmiş Milletler 2 bin 800 kişinin şehri terk ettiğini, pek çok kişinin de acil ihtiyaçlardan mahrum bir halde çatışmaların ortasında kaldığını tahmin ediyor.

40 yılı aşkın bir süredir Libya siyasi arenasında yer alan General Hafter, 1969 da askeri bir darbeyle Kral İdris i deviren Albay Muammer Kaddafi önderliğindeki subaylar arasındaydı. Libya nın eski lideri Muammer Kaddafi nin hem yükselişinin, hem de düşüşünün arkasındaki isimdi.

Ama 1980 lerde Çad ile çatışmalara giren Libya askerlerinin başında görevlendirilmesi ile kaderi değişti. Libya, Fransızların desteklediği Çad a yenildi, 1987 de 300 askeri ile birlikte Hafter de esir alındı.

Serbest bırakıldığında Kaddafi onu hain ilan etmişti. Hafter eski Libya liderini devirmek için elinden geleni yaptı.

1943 te Ecdebiye kentinde doğan Hafter, yıkılmadan önce Sovyetler Birliği nde askeri eğitim gördü. Daha sonra Komutan Kaddafi nin liderliğindeki orduya katıldı.

1969 da Kaddafi nin Kral İdris i devirmesine yardım etti.

O günden sonra Kaddafi nin en güvendiği isim oldu. Kaddafi başa geçtikten kısa süre sonra onu Genelkurmay Başkanlığı na atadı. Kaddafi nin Hafter i oğlu gibi gördüğü söyleniyordu.

Kaddafi, Albay rütbesi verdiği Hafter i 1986 da Çad ile çatışan güçlerin başına getirdi. Hafter in düşüşü de böylece başladı.

Muhalif Libya Ulusal Kurtuluş Cephesi nin askeri lideri olarak görev yaparken ABD istihbarat teşkilatı CIA ile işbirliği halinde çalıştığı tahmin ediliyordu.

Hafter, Kaddafi ye karşı ayaklanmanın başladığı 2011 de Libya ya dönerek ülkenin doğusundaki muhalif güçlere komuta etti.

Kaddafi düştükten sonra Hafter iki yıldan uzun süre yargılandı. Şubat 2014 te televizyona çıkıp kurulan hükümete karşı ayaklanmaları çağrısı yaptı.

Şehri 'teröristlerden temizleyinceye dek' mücadeleye devam edeceğini vaat etmişti. Ama bir yandan da Libya Ulusal Ordusu askerlerini bir arada tutmaya çalışıyordu - kısmen zorla, kısmen de diğer ülkelerden aldığı destek sayesinde dağıttığı para ve imtiyazla.

'Onların birliklerinin yüzde 95 ini ortadan kaldırdık' dedi mülakatında.

Şubat 2016 da Bingazi yi alıp doğudaki Derne ya kadar ilerledi.

Sahil şeridinde Petrol Hilali adıyla bilinen bölgedeki limanları ele geçirdikten sonra Eylül de mareşal rütbesine yükseldi. Bu göreve gelen ilk Libyalı asker olmuştu.

Geçen ay ise ülkenin güney batısına gönderdiği askerleriyle petrol yataklarını ele geçirdi. Ama batı bölgesini kontrol altına alması zor bir misyon olarak görülüyor.

Başbakan Fayez el-Sarraj, Hafter e ve ordusuna karşı Gazap Volkanı adıyla karşı saldırı başlattığını ve tüm toprakların kontrolünü geri alacağını ilan etti.

Trablus, Misrata, Sirte yi korumak için Hafter e karşı mücadele etmek için muhalifleri ciddi hazırlık içindeler.

General Hafter in Ulusal Mutabakat Hükümeti etrafında bir araya gelen milisler karşısında bu yıl kazandığı askeri zaferleri yitirebilir.

Trablus saldırısı, bu yıl sonunda ülkede genel seçimlere gidilmesini öngören Birleşmiş Milletler destekli barış planı yönünde atılan ilk adım olarak görülen ulusal konferanstan 10 gün önce başladı.

Kaddafi döneminde Hafter tipik bir hain olarak görülüyor, ABD ye kaçışı ile askeri okullarda olumsuz örnek vaka olarak anlatılıyordu.

Bu hala akıllarda olduğu için Kaddafi yanlısı birçok asker onu desteklemeyi reddetti. Ü lkenin yeni Kaddafi si olmayı mı planlıyor diye sorduğumda kızmış, 'Hayır' diye yanıtlamıştı öfkeyle.

Ama 'Eğer bu arzu halkın iradesi ile uyumluysa olabilir' diye konuşarak ağzındaki baklayı çıkardı.