Geçtiğimiz günlerde vapurda gelirken Burgazada dan iki İstanbul beyefendisi sessizce konuşuyor biri diyor ki:

' Azizim bugün hiçinsan kokusu alamadım.'* Öbürü de diyor ki:

' ~Yahu sen bugün anlamamışsın ben yıllardır alamıyorum maneviyat-tasavvuf - Anadolu İrfanı bunlar kaybolunca insan da kayboldu.'~

Sevgili okurlar, bu söz bana çok ağır geldi ve yerimden kalktım bu iki İstanbul beyefendisinin elini öptüm. Sakın ha yok abi ya kurgu bu demeyin, bizzat yaşadım ve işittim.  Biraz daha sohbet edince insan kokusunun ne demek olduğunu uzun uzun izah ettiler. Bu satırları fazla uzun süre meşgul etmemek için kısaca yaptığımız sohbetlerden size aktarmak istiyorum.

Günümüzde insanlarımız, birbirine olan saygı ve sevgisi kalmadığı için onun yerine çıkar ilişkisi hakim olmaya başladı. Bu da insanın insanlık özelliğini ortadan kaldırıyor. Kuran-ı Kerim`de Allah cc 'Biz, hakikaten insanoğlunu şan ve şeref sahibi kıldık. Onları, (çeşitli nakil vasıtaları ile) karada ve denizde taşıdık kendilerine güzel güzel rızıklar verdik yine onları, yarattıklarımızın birçoğundan cidden üstün kıldık.' İsrâ Sû resi 70 ) diyor. Yaratılış itibariyle insan İNSAN olmak için yaratılmış peki, ne oldu da bu insan olma özelliği kayboldu. İşte yine onu yine Kuran-ı Kerim veriyor cevabını Tin suresinde veriyor.  ' 'Biz, gerçekten insanı en güzel bir biçimde yarattık. Sonra onu, aşağıların aşağısına indirdik.' (Tî n Sû resi, 4 &ndash 5. Ayetler)  İnsan, dünyada yaratılış gayesini unutursa, dünyadaki kendisine verilen görevini, rolünü unutup dünyanın sahibi sandığı için aşağıların aşağısına iniyor. O zamanda Allah`ın yaratılışta verdiği insan kokusu kalmıyor. Biz o kokuyu, parfümlerde, misklerde, ya da kolonyalarda arıyoruz o da ayrı bir gülünçdurum. 'Gökleri ve yeri yerli yerince yarattı. Sizi şekillendirdi ve şekillerinizi de güzel yaptı. Dönüş ancak O`nadır.' (Tegâbün Sû resi, 3. Ayet)   Allah cc şekillerinizi güzel yaptı diyor. Ama günümüzde bakalım şekillerimizden memnun olmadığımız için estetik uğrunua ya da güzellik uğruna İHTİYACI olmadığı halde neler yapılıyor. 

Kısaca,  özümüze dönmeliyiz nasıl mı? Ikra diyor ya hani Kuran`da Allah cc okuyarak. Ama önce kendimizi okuyarak. Kendimizi tanıyarak. Ne kadar kendimizi tanırsak o kadar Allah cc ulaşırız.  Yoksa yine ayet-i kerime de belirtildiği gibi hayvadan da aşağı oluruz: '; ..İşte bunlar hayvanlar gibi, hatta daha da aşağıdadırlar. İşte bunlar gafillerin ta kendileridir. Araf suresi 179. 

En büyük marifet kendini bilmektir. Çünkü kendini bilen Rabbini bilir. Haddini bilir hayatını ve davranışlarını ona göre düzenler. Kendisinde olması gereken insan kokusunun farkına varır ve o kokunun tüm evrene yayılmasını sağlar.