`height=

Küçükçekmece Belediyesi Güzel Sanatlar Akademisi yöneticisi, tezhip sanatkârı Hakan Dağlı ile müesseselerinin dönem sonu sergisi 'iz'e dair gerçekleştirdiğimiz mülakatın ikinci bölümüyle huzurlarınızdayız. Bu bölümün öznesinde Küçükçekmece Belediyesi Güzel Sanatlar Akademisi yer alıyor.

2013 ve 2019 yılları arasında Geleneksel Sanatlar Akademisi markası ile faaliyet yürüten kurum 2019 yılından itibaren Güzel Sanatlar Akademisi`ne dönüştürülmüş.  

Akademi`de neler yapıyor?

Sanatı, akademik bilgiyi kamu yolu ile halka sunmak ve buradan başarı elde etmek bir idealdi. Bu ideali gerçekleştirmek amacıyla 2013-2019 yılları arasında 2000 yetişkin öğrenciye eğitim verildi, yaklaşık 4.000 çocuğa atölye çalışması yapıldı, 500 öğrenciye yaz eğitimi verildi. Ulusal ve uluslararası 140 adet söyleşi, workshop, sergi, sempozyum, panel ve müzik programı tasarlanarak uygulandı. 

Bu bağlamda Akademi 2020-2021 yılında hangi branşlarda ne türden çalışmalar yaptı?

2020-21 yılı etkinliklerimize bakmadan evvel 2019 yılına bakmamız gerekli. 

`height=

Lütfen, buyurunuz Hakan Bey.

2019 yılında planladığımız şekilde başladığımız dönemimize Mart 2020 tarihinden itibaren pandemiden dolayı tüm faaliyetlerimize ara vermek durumunda kaldık. Faaliyetlerimize ara vermemize rağmen çalışmalarımıza devam ettik. Haziran 2020 tarihi itibari ile kurumumuzda eğitimin durması ve akademinin boş olmasını fırsat bilerek büyük bir inşaat faaliyeti yürüttük, aralık ayına geldiğimizde tüm inşaat işlerini sonlandırdık. Eğitimlerimiz eylül ayına kadar çok fazla etkilendi. Eylül ayından itibaren hiçbir tecrübemizin olmadığı çevirimiçi sanat eğitimine geçtik. Uzaklarda sanat sınıfları oluşturduk ve yeni bir sistem denedik. Bu sistemin verimimizi düşüreceğini düşünüyordum ama eğitim dönemimiz sona erdiğinde hissedilmeyecek oranda bir etkilenme olduğunu gördük. Eğitmenlerimizin çok tecrübeli olmaları ve çabaları ile 2021 Haziran ayına kadar tüm faaliyetlerimiz çevirimiçi olarak devam etti. 

Pandemi büyük ölçüde kontrol altına alındı. Şimdi yaz mevsimini yaşıyoruz. Şimdiki zamanda neler yapıyorsunuz?

Çocuklara yönelik yaz eğitimlerimizi yüz yüze şeklinde yapmaya planladık, 12 Temmuz tarihi itibari ile başlayacağız. 

`height=

En çok hangi branş rağbet görüyor?

Dönemine göre değişkenlik gösteriyor ama branşların hemen hepsinde talep görüyoruz.

Kursiyerleriniz el emeği göz nuru çalışmaları nasıl değerlendiriyor?

Akademik bir eğitim alan öğrencilerimiz ilk iki yıl eğitime yönelik çalışmalar yapmaktadırlar. Sonraki yıllarda çok daha güçlü çalışmalar ortaya çıkarıyorlar. Çok fazla kategoride çalışmasını değerlendirme şıkkı var. Kendi evinde değerlendiren, satış yapan, sergi açmayı hedefleyerek çalışmalarını biriktiren öğrencilerimiz var. 

Kademe/ihtisas eğitimlerinizi de konuşalım;

Akademimiz kurulduğu ilk günden bu yana kademeli sanat eğitimi vermektedir. İlk üçyıl temel eğitim alan ve başarı elde eden 3 veya 4 öğrenciyi proje grubuna dâhil ediyoruz. Buradan da başarılı olan öğrenciyi daimi üyemiz olan sanat gruplarımıza dâhil ediyoruz.

Usta öğreticileri nasıl ve hangi kriterlere göre belirliyorsunuz?

Bu çok zor bir soru, bir eğitim kurumunun en önemli noktası bence hocalarıdır. Çok fazla kriter var esasen ama en anlaşılır ve sade tanım ile bahsedeyim. Hoca adayımızın hem eğitmenlik tarafı olması hem de sanatçı olması aradığımız kriterlerin en önemlisi. Bu tanıma takdir edersiniz ki çok az kişi girebiliyor. Akademide yakaladığımız başarının en önemli tarafını açıkçası bu kriter belirlemiştir.

Yılsonu sergisi 'İz`i de konuşalım. Sergi hakkında detaylı bilgiler istirham ediyoruz.

Süreci size aktarmak isterim. 2013 yılından itibaren çok fazla etkinlik yaptık, rahatlıkla şunu söyleyebilirim yaptığımız en zorlu proje oldu. 2019 yılında çevre teması ile başladığımız sergi pandemiden dolayı çevirimiçi devam etti. Çalışmalara çevirimiçi devam ettik, bu esnada pandeminin etkisinin de çalışmalara yansıdığını gördük. 2020-2021 eğitim döneminde ise süreçtamamen çevirimiçi sisteme ile devam etti. Bu sergideki çalışmaların tamamı çevrimiçi sistemde üretildi. Süreci yöneten bizler ve eğitmenlerimiz çalışmaları sergi esnasında gördüler. Çok belirsiz ve önümüzü göremediğimiz bu zamanda çok güzel çalışmalar yapıldı. 

`height=

Ne güzel, elleriniz dert görmesin;

İz sergisi hayata, sanata, çevreye, doğaya, pandemiye ait izlerin görüldüğü disiplinlerarası bir sergi oldu. Sergimizi geleneksel, çağdaş ve video art çalışmaları gibi geniş bir yelpazede ele aldık. 

Sanırım, Güzel Sanatlar Akademisi`nin ilk sergisi;

Evet. Güzel Sanatlar Akademisi`nin ilk sergisi olması sebebi ile çok önemli bir sergiydi. İlk defa bu kadar geniş bir perspektifte bir sergi yapmış olduk. 

İz`i ve iz`in arka planını da konuşalım;

İz kelimesi tüm sergiyi çatısı altına alan bir kelime oldu.  Akademimizin en güçlü taraflarından biri kadim bilgiye ve kültüre ait izleri takip etmek olmuştur. Sergimizdeki geleneksel çalışmalarda geleneğin izini görüyoruz. Çağdaş ve video art çalışmalarında ise çevre duyarlılığını, doğaya karşı hassasiyeti ve pandeminin etkilerinin çalışmalara yansımasını gördük.

Sanatseverler sergiye ne kadar teveccüh gösterdi?

Akademi olarak bizlerin açtığı sergiler son derece ilgi görmektedir. Sergimizin duyuru ve tanıtımında özellikle sosyal medyayı kullanarak tanıtım yapıyoruz. Bu projemizde pandemini etkilerine rağmen çok güzel dönüşler aldık. 

`height=

Bu ilgiyi, dönüşleri neye bağlıyorsunuz?

İlginin çok çeşitli sebepleri var, kısa şöyle özetleyebilirim. Samimiyet, kaliteli eğitim, öylesine bir çalışma yapmamak kriterlerini şimdiye kadar hiçesnetmedik. Her türlü organizasyonumuza ve projemize dâhil olan her şeyi önemsiyoruz. Her proje sonrasında ilk başta kendimiz eleştiriyor, sonrasında katılanlardan eleştiri alıyoruz. Bu eleştiriler bir sonraki yıl daha iyi proje yapmamızın alt yapısını sağlıyor. Bu çalışmalar tabii ki önemli ama öğrencilerimiz gerçekten muazzamlar. 

Yeni dönem için başvurular ne zaman başlayacak? Öğrenci adayları müracaatlarını ne şekilde yapmalı?

Yeni dönem kayıtlarımız 1 Eylül 2021 itibari ile başlayacak. Ön kayıtları online olarak alıyoruz, sınav ve mülakatlarımız yüz yüze yapılmakta. Sanata ve estetiğe gönüllerinde açık kapılar bulunanlar sanat eğitimlerimizi ve buna ilişkin tüm duyuruları www.guzelsanatlarakademisi.ist internet sitemiz üzerinden, Küçükçekmece Belediyemizin sosyal medya hesaplarından ve hocalarımızın sosyal medya hesaplarından takip edebilir.

Sizin ilave etmek istediğiniz hususlar nelerdir?

Çok teşekkür ederim, güzel bir sohbet oldu. 

Son olarak okuyucularımıza nasıl bir mesaj iletmek istersiniz?

Kaliteli bir eğitim almak ve sanat adına iyi bir başlangıçyapmak isteyen herkesi kurumumuza bekleriz. 

İlginiz için teşekkür ediyorum Hakan Bey.

BİTTİ.