'Gönül belediyeciliği' sloganı ile hareket edecek AK Parti, belediye başkan adaylarının başvurularını 5 Kasım dan itibaren almaya başladı ve bugün sona eriyor.

Daha önce açıklanan takvime göre de 18 Kasım da parti teşkilatının katılımıyla temayül yoklaması yapılacak.

Hafta içinde parti lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantılarda bölgelerden gelen anketler ve saha analizleri aday tespit çalışmaları hızlandı.

Partinin anketleri ve içdeğerlendirmelerde hangi isimler öne çıkıyor, bunların seçmendeki karşılığına göre adaylar belirlenip açıklanacak.

Hamza Dağ ile İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener in ismi de konuşuluyor.

Özgener in CHP adayından memnun olmayan seçmenden oy olma potansiyeli açısından tercih edilebileceği belirtiliyor.

Özhaseki öne çıkıyor

Partide Ankara için eski Kayseri Belediye Başkanı da olan Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki nin adaylığı ön plana çıkmış görünüyor.

Bu il için partinin yaptırdığı kamuoyu ölçümlerinde Özhaseki nin yanı sıra Soylu nun ve hatta eski bakanlardan Ali Babacan ile geçen seçimlerde de adı büyükşehir için geçen Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki nin isimlerinin çıktığı ifade ediliyor.

Yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı olan Özhaseki nin adaylık için istekli olduğu konuşuluyor.

Kulislerde Soylu ya da en az Özhaseki kadar şans tanınsa da bu kent için muhalefetin çıkaracağı adaylara göre hesaplar değişebilir.

Muhafazakar-milliyetçi tabanda karşılık bulan Mansur Yavaş ın CHP den, Turgut Altınok un İYİ Parti den, Melih Gökçek`in de MHP`den aday gösterilmesi halinde Süleyman Soylu büyük ihtimalle Ak Parti Ankara adayı olabilir.
AK Parti de İstanbul için TBMM Başkanı Binali Yıldırım.

AK Parti de Adana için eski bakanlar Jülide Sarıeroğlu ile Fatma Güldemet Sarı, İl Başkanı Fikret Yeni, Mahmut Tezcan, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ın isimleri gündemde. Kayseri için eski bakan Taner Yıldız ismi kulislere yansıyor.

Gözler Gökçek`te

Bazı belediyelere atanan kayyumlar için de AK Parti de özel bir çalışma yürütülüyor. Yapılacak çalışmalar sonucu kayyum atanan belediyelerin adayları belirlenecek. Bu belediyelerin adayları ilk önce açıklanabilir.

MHP de 1 Eylül den itibaren aday adaylarının ön başvuruları alınmaya başlandı. MHP nin resmi başvuru tarihi, YSK nin belirlediği takvime uygun şekilde belirlenecek. Bu çerçevede birkaçgün içinde şekillenecek başvuru süreci, Genel Başkan Devlet Bahçeli nin teşkilatlara göndereceği genelgeyle duyurulacak.

MHP de yerel seçim çalışmalarını Genel Başkan Yardımcıları Semih Yalçın, Sadir Durmaz ve Feti Yıldız dan oluşan komisyon yürütüyor.

Şu ana kadar sadece Adana için Hüseyin Sözlü ismini açıklayan MHP de en çok merak edilen Melih Gökçek`in aday gösterilip gösterilmeyeceği;

MHP`de mevcut belediye başkanlarının büyük çoğunluğu tekrar aday gösterilecek.

CHP de kamu çalışanları hariçadaylık başvuruları geçen hafta tamamlandı. Kamu çalışanları için başvuruların ayrıca alınacağı açıklanan CHP de, en çok merak konusu ise yine üçbüyük şehir.

Geçtiğimiz günlerde Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan Parti Meclisinde (PM) ilk etapta aralarında ilçe ve beldelerin bulunduğu 105 seçim bölgesinde adaylarını açıklayan CHP de, İstanbul için Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara için Mansur Yavaş, İzmir için de Abdül Batur isimleri ön planda.

Tuncay Özkan, Kamil Okyay Sındır, Erdal Aksünger gibi isimler İzmir için konuşulsa da Genel Başkan Kılıçdaroğlu nun pek sıcak bakmadığı söyleniyor.
İzmir de, uzun yıllar Narlıdere Belediye Başkanlığı yapan Abdül Batur, gençbelediye başkanlarından olan ve Bergama yı yöneten Mehmet Gönençile Seferihisar Belediye Başkanı TunçSoyer isimleri kulislere yansıyor. Mersin de ise anketlerde eski Kültür Bakanı İstemihan Talay ın ismi öne çıkıyor. Ayrıca eski milletvekilleri Aytuğ Atıcı, Vahap Seçer ve Fikri Sağlar, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığı açıklaması yaptı. Partinin Bolu da yaptırdığı anketlerde ise milletvekili Tanju Özcan ismi öne çıktı. CHP nin Sinop ta Baki Ergül, Giresun da Kerim Aksu isimleriyle yola devam edeceği vurgulanırken Genel Başkan Kılıçdaroğlu nun Kocaeli de milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet i aday göstereceği konuşuluyor.

Tabanda ittifak olabilir

CHP adaylarını ara ara toplanacak Parti Meclisiyle (PM) belirlemeyi planlıyor. Bu kapsamda kasım ayı ortalarında yine bir olağanüstü PM toplantısı yapılması bekleniyor. Bu PM toplantısında 100 den fazla adayın belirlenmesi bekleniyor. CHP de adayların resmiyet kazanabilmesi için PM onayı gerekiyor. Aydın da Özlem Çerçioğlu, Eskişehir de Yılmaz Büyükerşen ve Hatay da Lütfü Savaş ın yerini koruyacağına kesin gözüyle bakılan CHP de Ankara, İstanbul ve İzmir adaylarının bizzat Kemal Kılıçdaroğlu tarafından belirlenecek. Kılıçdaroğlu, üçbüyükşehir adayının belirlenmesinde İYİ Parti, Saadet Partisi ve HDP ile görüşmeyi düşünüyor. CHP de adaylar belirlenirken resmi bir ittifak olmasa da diğer üçpartiden oy alabilecek adaylar seçilerek 'tabanda ittifak' yapılması planlanıyor.