'Yeni binyılın en büyük kaynak. 

Düşünen İnsanın Düşündüğü Konularda Eşsiz Bir Kaynak Kitabı' altında editör Nejat Muallimoğlu yazıyor.

Dikkat ederseniz kitabın kapağında kendini editör olarak tanımlamış kitabın yazarı olarak değil! 1470 sayfa kitabın her satırını zevkle okumuştum.

Kimdir Nejat Muallimoğlu?

Benim için bir kahraman, bir muallim!

Kültür dünyama büyük ölçüde istikamet veren isimleri başında gelen bir düşünce ve dava adamı!

Nejat Muallimoğlu, fikirlerini ucuz polemiklerle değil, yayınladığı kitaplarla ifade eden şuurlu bir mütefekkir!

Bütün ömrü seyahatler, fikir mücadelesi ve neşriyatla dolu geçti herkese nasip olmayacak kadar kaliteli bir yayın listesi bıraktı bize;

Kitaplarının ismini özenle seçer, kitabın kapağından, dizgisine kadar titizlikle kendisi alakadar olurdu.

Türkçe Bilen Aranıyor` adlı kitabının kapağında, günümüz Türkçesinin en büyük kaynak kitabı ve şimdiye kadar benzeri yazılmamış ve bundan sonra da, asla yazılamayacak diye ibare düşmüştü.

Kitapta evvelâ dil inkılabı`, tahlil ve tenkit ediliyor. Sonra da Türkçe`nin tahribatın üzücü sonuçlarına dikkat çekiliyor. Türkçedeki yanlış telaffuz ve imlâ hataları üzerinde duruluyor ve bu hususta hata yapmamak için nelerin yapılması gerektiği konusunda çare ve çözümler sunuyor.

Hâlâ büyük zevk duyarak okur ve istifade ettiğim bir kitap Politikada Nükte, onun en önemli eserlerinden birisidir. Eser, 'siyasi nükte' kavramının, özellikle batılı siyaset kültüründe nasıl yankılandığını birbirinden nefis örneklerle anlattıktan sonra siyasi mizah bakımından Türk siyaset kültürünün fukaralığı üzerinde duruyor.

İlk defa bu kitapta rastladığım humour` kelimesini Türk dil literatürüne kazandırıyor. Sırf bu kelimenin ifade ettiği derin manayı kavramak için bile bu kitap okunur.

Gelelim Bütün Yönleriyle Hitabet` kitabına;

Bizim kendisiyle şahsen tanışıp, dost olmamıza vesile olan kitap!

Türk Ocağı`nın bahçesinde ceviz ağacının altında tanıştık ve kitap hakkında uzun sohbetimiz oldu. Ve onu kaybedene kadar, bitmeyen dostluğumuzun temelini oluşturdu bu sohbet.

Çocukluğunda kekeme olduğunu ve kekemelikten kurtulmak için ağzına çakıl taşı koyarak, konuşma eksersizleri yaptığını uzun uzun anlattı bize;

Halen sesi çınlanır kulaklarımda.

Ve halen özlerim güzel Türkçesini ve hoş sohbetini;

Ölümünün üzerine 15 yıl geçmiş!

Ruhuna Fatiha gönderelim.

Mekânı Cennet olsun.