Andy Ruiz Jr- Anthony Joshua maçının tüm dünya tarafından gördüğü ilgiyi fırsata çevirmek isteyen Muhammed bin Selman`ın, kurmayı hayal ettiği spor şehri projesi için dudak uçuklatacak bir bütçe ayırdığı konuşuluyor.

Muhammed bin Selman ın, bahsi geçen spor şehri projesi için yaklaşık 400 milyar sterlin bütçe ayırdığı öne sürüldü.

Spor şehri yönetiminin ülkenin geri kalanından bağımsız olarak bir nevi özerk yapı olacakmış.

Daha önce de Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Manchester United ı satın almak için Glazer ailesine 3.5 milyar euro luk (22.5 milyar TL) bir teklif yaptı ancak reddedilmişti.

Neom ismi verilmesi düşünülen komplekste sporseverler, alkol kullanabilecekmiş.

Ne diyeyim Allah akıl versin. Ancak tarihin akışını böyle değiştirmek geliyor aklına. Bu haberleri okurken, İngiltere deki 5 sterlinlik banknotlar üzerinde Mayıs 2017 ye dek yer bulan Elizabeth Fry geldi. Fry a bu onurun bahşedilmesinin nedeni ise tarihin akışını değiştiren güzel harekete imza atması.

Elizabeth Fry zengin bir quaker ailenin kızı olarak dünyaya gelmiş, Joseph Fry la dünya evine girmiş, çiftin 11 çocuğu olmuştu. 19 uncu yüzyılın başlarında Fry, tüm dikkatini yoksullara çevirdi, yardım çalışmalarında bulunmaya başladı, çocuklar için okullar açtı.

Fry ın gündeminde 1813 e kadar cezaevi reformu gibi bir konu yoktu. Ancak kadın mahkumlara kıyafet dağıtmak için Newgate Cezaevi ne gittiğinde, buradaki tutsakların yaşadıkları koşullar onu dehşete düşürdü. Özellikle ölü bir bebeğin kıyafetlerini çıkarıp yaşayan bir bebeğe giydirmeye çalışan iki kadının o hali Fry ı derinden etkiledi.

1816 yılında cezaevini tekrar ziyaret ettiğinde çok az şeyin değişmiş olduğunu gördü. Kadınlar çoğu zaman vahşi birer canavar gibi, sarhoş ve düzensizlerdi ve sık sık şiddete başvuruyorlardı.

Tarihçi Rosalind Crone, Elizabeth Fry ın bunun üzerine harekete geçtiğini anlatıyor:

'Çocuklar için bir okul organize etti, mahkumların denetimi için bir yönetici atadı. Kadınların dikiş ve örgü işleriyle meşgul olmasını sağladı, Newgate Kadınlar Derneği ni kurdu. Hapishanede yeni davranış kuralları getirildi: Dilenmek, küfür etmek, kumar oynamak, kavga etmek, ahlaksız şekilde konuşmak ya da uygunsuz kitaplar okumak yasaklandı. Mahkumlar gönüllü olarak bu kurallara uydular. Elizabeth de hem cezaevinin hem de şehirdeki yetkililerin desteğini kazandı.'

Şimdi sorarım, Suudi Arabistan Veliaht Prensi`nin aklına bu kabil iyilik hareketleri neden gelmez? Mesela binlerce çocuğun açlıktan kırıldığı Yemen`de bir sosyal reform projesiyle tarihe ismini yazdırıp tarihin akışını değiştirebilir.

Veliaht Prens Bin Selman`ın petrol odaklı ekonomiyi çeşitlendirip farklı projelere yönelmesini anlıyorum. Ama Ortadoğu`nun bugün için en büyük ihtiyacı insani iyilik hareketleridir. Bu tür güzel hareketleri düşünmeye başladıklarında ülkesinin geleceğine daha güvenle bakabilirler yoksa ne kadar büyük paraya sahip olurlarsa olsunlar korku ve endişe duyarlar geleceklerinden.