Yeni iletişim teknolojileri herkese, düşüncelerini ve eserlerini paylaşacakları bir medya imkanı vermektedir. Sosyal medya olarak adlandırılan bu sanal ortam, kullanıcı tabanlı olmasının yanında kitleleri ve insanları bir araya getirmesi ve aralarında bağ kurmaktadır.

***

Yapılan araştırmalar insanların, bu sanal gerçeklik içinde gün geçtikçe daha fazla vakit harcadıklarını, bu sanal gerçeklik içinde gerçek yaşam ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını ve yine bu sanal gerçeklik içinde yeni bir dünya kurarak yaşıyorlar.

****

Bazen sanal dünyayla, gerçek dünya birbirine karışıyor. Öyle ki bu dünyada arkadaş bulma, bu dünyadaki insanlarla sosyal ve siyasi düşünce alışverişinde bulunma hatta bu dünyadan birileriyle tanışıp evlenme gibi ciddi kararlar alınabilmektedir.

***

Özellikle gençler arasında kullanım değeri bakımından hızlı bir yükseliş gösteren sosyal medya, diğer yandan da günümüzün geleneksel medyasına rakip olmuştur.

Uzmanlar, ruh halinizi ve ruh sağlığınızı iyileştirmek için sosyal medya kullanımını günde 30 dakika ile sınırlandırmanızı tavsiye ediyorlar.

***

Pensilvanya Ü niversitesi ndeki araştırmacılar tarafından ortaya konulan çalışma, sosyal medya ile depresyon, kaygı ve yalnızlık arasındaki bağları ortaya çıkarıyor.

****

Son yıllarda sosyal medya ve depresyon arasında bir bağ olduğu sürekli konuşulsa da somut bir çalışma yapılmamıştı. Araştırmacıların yaptığı bu çalışma sosyal medya ve depresyon arasında doğrudan bir alaka olduğunu ortaya koyuyor.

****

Öncelikle 143 öğrenci, deneyin başlangıcındaki anketleri tamamladı ve daha sonra öğrenciler, her zamanki gibi sosyal medya sitelerini sık kullanan ve sınırlı kullanan olarak iki ayrı gruba rastgele atandı. Facebook, Snapchat ve Instagram, deneye katılan öğrenciler arasında en popüler üçsosyal medya sitesiydi ve deney üçhafta sürdü.

****

Ü çhafta sonra öğrenciler refahlarını ölçmek için aynı araçları kullanarak tekrar ankete tabi tutuldular. Bu araçlar, depresyon, yalnızlık, kaygı gibi sonuçları ölçmek için kullanıldı. Sosyal medya kullanımlarını kısıtlayan öğrenci grubunun kaygı ve kaçırılma korkusunda önemli düşüşler meydana geldi.

****

Özellikle, çalışma başlangıcında daha yüksek düzeyde depresyona sahip olan kişiler, sosyal medya zamanlarını kısıtladıklarında depresif belirtilerde bir azalma olduğunu gösterdiler.

****

Daha önce, bu konuda yapılan çalışmalar sosyal medya kullanımı ile depresyon ve yalnızlık hissi arasında korelasyon olduğunu ortaya koyarken, bu çalışma her ikisi arasındaki 'nedensel ilişkiyi' ortaya koyuyor.