ABD de bugün yapılacak Temsilciler Meclisi ve Kongre ara seçimlerine kutuplaşma ortamında gidiliyor. Trump başkan olduğundan bu yana da, kendisini başkanlığa taşıyan kesimleri güçlendirmek için her türlü imkanı seferber etti. Beyaz üstünlüğüne inanan, ırkçı şoven milliyetçi, Evanjelik Hristiyan bir seçmen de Trump ın politikaları ciddi bir karşılık buluyor.

ABD içve dış politika açısından tam bir referandum özelliği taşıyor. Çünkü Demokrat Parti, bu ara seçimlerde Kongre ve Meclis te çoğunluğu ele geçirebilirse Trump ı azletme sürecini başlatabilir.

Bu ara seçime ABD yi o kadar önem veriliyor ki, eski başkan Obama nın bile, eski başkanların siyasetten uzak durma geleneğini bir kenara bırakarak Trump a karşı Demokrat Parti kampanyasını desteklemek için sahaya indiğini görüyoruz.

ABD de her başkanlık döneminin ortasında, Temsilciler Meclisi nin 435 üyesini, senatonun 100 üyesinden 35/39 unu yenileyen bir 'ara seçim' yapılır.

Bu ara seçimde, iki yıl önce seçtikleri başkanın ve partisinin performansını değerlendirme, hoşnut değillerse Mecliste veya Senato da hatta ikisinde birden çoğunluğu muhalefet partisine oy vererek, başkanı dengeleme fırsatı verir Amerika halkına;

Öte yandan, Başkanın partisi eğer her iki mecliste çoğunluğa sahip ise, başkan parlamentoda eli çok güçlenir. Bu süre içinde teorik olarak başkan, sistemin doğasını etkileyebilecek radikal kararlar alabilir, hatta Anayasa yı değiştirmeye kalkabilir.

ABD de bugüne kadar, hem başkanlar, hem de Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti merkez sağ ve merkez sol çizgilerde kaldıkları için, her iki meclisin çoğunluğunun başkanın partisinin elinde olduğu dönemlerde bile rejim ve düzen açısından ciddi bir sorun çıkmadı.

Ancak, bu ara seçimlerde durum farklı.

Çünkü iki mecliste çoğunluğu elinde tutan Cumhuriyetçi Parti de gittikçe artan oranda merkez sağ çizgiden uzaklaşarak Trump ın siyasi çizgisinin etkisi altına giriyor.

Demokrat Parti de de, merkez solun temsilcilerinin partinin tabanının ağırlıklarını kaybettiler. ABD de siyasetin yelpazesinde merkez sağ ve merkez sol iyice zayıfladı, iki tarafta sertleşti.

Demokrat Parti seçim sonrası Trump ın ile Rusya arasındaki bağlara ilişkin soruşturmayı genişleterek Trump`ı azletmeye kadar götürme hesapları yapıyor.

Eski ABD Başkanı Barack Obama, Demokrat adaylara destek için 'sahaya indi'.

Eğer Cumhuriyetçiler Kongre ve Meclis teki çoğunluklarını koruyabilirlerse, yalnızca Trump ın başkanlığı güvence altına alınmış olamayacak.

Trump ın çatışmacı, toplumu kutuplaştırıcı tarzının, aşırı politik çizgisinin seçim kazandırdığı yönünde bir algı oluşacağından partinin sert politikası daha da hızlanacak ve Trump ın başkanlığıyla hızlanan kutuplaşma ve değişim eğilimi giderek daha da güçlenecek.

Seçimlerden Cumhuriyetçi Parti zaferle çıkarsa, dünyayı sıkıntılı bir dönem bekliyor. ABD İklim Değişikliği Anlaşması, İran la nükleer anlaşma, Rusya ile Orta Menzilli Nükleer Füzeler Anlaşması gibi tüm insanlık için hayati öneme sahip anlaşmalardan çekilmiş ve başta Çin olmak üzere ticaret savaşları başlatan, Avrupa Birliği nde, ırkçı ve birlik karşıtı akımları desteleyen dış politikalar gerilimi arttıracaktır.

Seçimlerden Demokrat Parti zaferle çıkarsa, Cumhuriyetçi partiden senatör ve temsilciler, Trump politikaları yüzünden kaybettiklerini iddia edecekler.

Böylelikle Demokrat Parti`nin eline Trump ı azletme, en azından etkisiz hale getirme yönünde önemli adımlar fırsatı geçecek.