Depremden etkilenen yerel üreticilerin ürünlerini Türkiye pazarına sunmasını ve bölge ekonomisine katkıda bulunmasını sağlamak amacıyla Güvenilir Ürün Platformu, Üreten Yöre Üreten Türkiye projesinin ikinci buluşmasını Adıyaman'da gerçekleştirdi. Genel Başkanlığını duayen gazeteci Celal Toprak ve Genel Sekreterliğini ise Yüksek Gıda Mühendisi yazar Elif Aşlamacı Attepe ‘nin yürüttüğü ve benim de üyesi olduğum platform, üreten yöre üreten Türkiye, Güvenilir ürün zirvesi, sektörler konuşuyor gibi ürün güvenliğiyle ilgili bugüne kadar yüzlerce etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Whatsapp Görsel 2024 01 28 Saat 16.07.20 1Bdb03Bc

Adıyaman’da yerel üretim 
Türkiye’de ürün güvenliğiyle ilgili çok güzel çalışmalara imza atan “Güvenilir Ürün Platformu” bu kez de Adıyaman’da yerel üreticilerle ülkenin önde gelen satış kanallarının yetkililerini buluşturdu. Yerel ürünlerin görücüye çıktığı bu toplantı, dev markaların yerel üreticilere umut olduğu bir etkinlik oldu. İstanbul’dan gelerek Adıyaman’da dayanışma sergileyen iş dünyası, depremin izlerini silme gayretinde olduğunu gösterdi. Adıyaman’a iner inmez Koç Topluluğu’nun deprem bölgesinde farklı disiplinlerdeki uzmanlardan görüş alarak gerçekleştirdiği, odağında eğitim, istihdam, spor ve sosyal hayata katılımın yer aldığı Umut Kent projesini gezdik. Ben şahsen çok etkilendim, emeği geçenleri gönülden bir kez daha tebrik ediyorum. 

Whatsapp Görsel 2024 01 28 Saat 16.07.20 28Bc700C
Whatsapp Görsel 2024 01 28 Saat 16.07.20 F55A75B7Depremden etkilenen üreticileri desteklemek amacıyla Güvenilir Ürün Platformu tarafından koordine edilen “Üreten Yöre, Üreten Türkiye” projesinin ikinci buluşması 24 Ocak 2024’te Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirildi. Adıyaman TSO ve Sosyal Zincir işbirliğiyle düzenlenen buluşmada, yerel üreticiler Türkiye'nin önde gelen satış kanallarıyla buluşma fırsatı yakaladı. Toplantıya katılan üreticilerin bir kısmı, ürünlerini satış kanallarına ulaştırma için tanıtma amaçlı stant açtı. Toplantıya katılan satış kanalları temsilcileri ise yerel üreticilerle iş birliği fırsatlarını değerlendirdi. Gerçekleşen buluşma, depremden etkilenen üreticilere moral ve motivasyon kaynağı oldu. Toplantı, üreticilerin ürünlerini Türkiye pazarına sunmasına ve pazar paylarını artırmasına katkıda bulunması bekleniyor.

Whatsapp Görsel 2024 01 28 Saat 16.07.21 B1Afecc1

Kamu ve özel sektör destek için bir arada
Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, TBMM Tarım Komisyonu, Güvenilir Ürün Platformu, Sosyal Zincir ve Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde düzenlenen buluşmada, Türkiye'nin önde gelen satış kanalları temsilcileri ile yerel üreticiler bir araya geldi. Heyette yer alarak programa destek olan Migros, CarrefourSA, BİM, A101, Onur Marketler, Trendyol, Hepsiburada, ShopSA, Getir, Oğuz Holding, Çiğköftem, Em Group, Muratbey, Ahsaf Gıda, Arnica, Türkiye İş Bankası, WOW İstanbul, BEE’O Propolis ve daha birçok firmanın üst düzey yetkilisi üreticilerle gün boyu ticari görüşmeler yaptı. Görüşmelerde, yerel üreticilerin ürünlerinin satış kanallarına ulaşabilmesi için gerekli adımlar atıldı. Ayrıca, üreticilerin ürünlerini geliştirmeleri ve pazarlama stratejilerini güçlendirmeleri için de destek sağlandı. Gerçekleşen buluşma, depremden etkilenen üreticilere moral ve motivasyon kaynağı oldu. Toplantının, üreticilerin ürünlerini Türkiye pazarına sunmasına ve bölge ekonomisine katkıda bulunması bekleniyor.

Whatsapp Görsel 2024 01 28 Saat 16.07.21 699C9700

Adıyaman TSO Başkanı Mehmet Torunoğlu 
Etkinliğin açılışından konuşan Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Torunoğlu, “6 Şubat’ta ülkemiz büyük bir yıkıma uğradı. Bu yıkımdan nasibini alan iller arasında da Adıyaman vardı. Adıyaman’da yapı stokunun yüzde 60’ından fazlasını kaybettik. Yaklaşık bir yıldır tekrardan ayağa kalkmanın mücadelesi içerisindeyiz. Bugünde o mücadelenin en önemli günlerinden birindeyiz. Bugün aramızda çok kıymetli misafirlerimiz var. Hepsi birbirinden değerli kurumların başındalar. “Adıyaman’a ne yapabiliriz”i konuşmak için buradalar. Duyarlılıklarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Adıyaman 650 bin nüfusa sahip. Türkiye’nin suç oranının en düşük olduğu ilden bahsediyoruz. Huzurun ve barışın şehri olarak adlandırılan aslında tam kabuğunu kırmak üzereyken büyük bir felaketle karşılaşıp şu anda tekrardan ayağa kalkmaya çalışan bir il. Çok sayıda üreticimiz var. Bugün onlara destek olmak için hem zincir marketlerimizin hem e-ticaret platformlarımızın çok ciddi kurumlarımızın inşallah stantlarında sanal mağazalarında Adıyaman’ın ürünlerini görmek için buradayız. Biz Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası olarak bütün misafirlerimize iletişim bilgilerimizi vereceğiz. Her konuda bizler sizin emrinizdeyiz. Sizler nasıl bugün en kötü günümüzde yanımızdaysanız Adıyamanlı hiçbir zaman kendisine yapılan iyiliği unutmaz. Bizler her zaman sizin yanınızda olmaya çalışacağız” dedi.

Whatsapp Görsel 2024 01 28 Saat 16.07.21 E49C054E

“Farkındalık oluşturmak istiyoruz”
Deprem bölgesinin dayanışma ile ayağa kalkacağını söyleyen Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak “Güvenilir Ürün Platformu çok sayıda sivil toplum liderinin desteklediği bir platform. Yapmak istediğim şey farkındalık oluşturmak. Üreten Yöre Üreten Türkiye toplantısının ikincisini Adıyaman’da yapmak istedik. Biz sıkıntılı süreçte dayanışmayı çok iyi başarıyoruz. Burada bir üretim var ve bu üretimin satışa dönüşmesi mümkün. Dayanışma, üretim, üretimin satışa dönüşmesi gerek. Başka türlü ayağa kalkmamız mümkün değil. Onun için daha sıkı dayanışma içerisinde olmamız gerekiyor. Bu etkinliğe destek veren bütün kurum ve kuruluşların yöneticilerine teşekkür ediyorum. Buradaki üreten insanlara moral veriyorsunuz. Onların üretmelerini teşvik ediyorsunuz. Biz deprem bölgesini unutmadık ve sizlerin de desteği ile unutturmayacağız.” 

Whatsapp Görsel 2024 01 28 Saat 16.07.22 2Dd7D208

 “Potansiyeli çok yüksek bir şehir, Adıyaman”
ATSO Meclis Başkanı Abdulgani Bereket; “Bildiğiniz üzere 6 Şubat depreminde çok sıkıntılı günler geçirdik. O dönemki ihtiyaçlarımız çok farklıydı şimdiki ihtiyaçlarımız çok farklı olmaya başladı. Tabi konumuz gıda, üretim. O dönemde biz o gıda zinciri o gün tamamen kaybolmuştu. Sağ olsun Ticaret ve Sanayi Odamız ikinci günden sonra o zinciri bir nebze de olsa kendi çapında halletmeye başladı. Çünkü biz depremin ilk günü bir bisküvi bile bulamadık. Zincir kırıldı derken bunu demek istiyordum. Belki sıcak bir çorbaya dördüncü gün ulaştık. Dolayısıyla öyle kötü günlerden geldik ki bir sloganımız vardı ‘Konuşacak kimse yok.’ Hakikaten konuşacak kimse bile yoktu. Şimdi çok şükür sizler varsınız iyi ki buradasınız tekrar hoş geldiniz şeref verdiniz. Tabi Adıyaman gerçekten biraz ihmal edilmiş ama potansiyeli çok yüksek olan bir şehrimiz. Tarımsal üretimi marka değeri çok yüksek ürünlerimiz var. Ben önce yerel ve yöresel olmadan evrensel olunmayacağına inanıyorum. Önce yerel ve yöresel olacağız. Özellikle alıcılardan bir ricam var. Adıyaman’ın içinde bulunduğu durumu biraz daha dikkate alalım. Üreten insanlar gerçekten çok zor şartlarda üretmeye başladılar. Bu coğrafyada üretmek çok zor satmak daha da zor. Çok şükür üreten ve satanı bir araya getirdik” dedi.

Whatsapp Görsel 2024 01 28 Saat 16.07.21 8F5180D3

“Çiftçilerin yanındayız”
Daha sonra söz alan Sosyal Zincir Yetkilisi Hülya Demirbaş Yelmen, Sosyal Zincirin 6 Şubat depremlerinden etkilenen üretici ve KOBİ’leri desteklemeyi amaçladığını ifade ederek sivil toplum, özel sektör ve kamu kuruluşlarını deprem bölgesinden satın alma çerçevesinde işbirliğine davet ettiğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik ise, 6 Şubat depremlerinden sonra Bakanlık olarak çiftçilerin kayıplarını telafi ettiklerini belirterek çiftçilerin yanında olduklarını belirtti. ATSO’yu ziyaret eden heyet, ATSO Başkanı Mehmet Torunoğlu ve Meclis Başkanı Abdulgani Bereket ile bir süre görüşerek yeni proje ve iş birlikleri üzerine istişareler gerçekleştirdi. Program öncesi ikili iş görüşmeleri ve stant ziyaretleri gerçekleştirilirken, program sonrası yöresel ürün üreticilerine teşekkür sertifikası verildi.

Whatsapp Görsel 2024 01 28 Saat 16.07.21 C0C1Fb69
Stant kuran bazı yerel üreticiler
Munch Türkiye, Çikolata üretimi
Dr Nar, Nar ekşisi ve türevleri
Munzur Et, sucuk ve Kavurma gibi et ürünleri 
Atmalı Girişimci kadınlar Kooperatifi,  Yöresel lezzet Ürünleri
Adıyamanlı Üreten Girişimci Kadınlar Kooperatifi, Yöresel lezzetler
Siverek Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 
S.S Ay Kadın Girişimi Kooperatifi 
Yaptat kahvesi, yerel kahve, 
Osso Kahve, Kahve ürünleri
Dr. Coffee, kahve ürünleri
Saray Kahve, yerel kahve, 
Tarihi Adıyaman kahvecisi
Gurmezar, Adıyaman köy peyniri, 
Kaysan süt Ürünleri
Arapgir Belediyesi, Mor Reyhan ürünleri
Tek lezzet, Tel kadayıf ve yufka ürünleri
Taşkur Gıda, Nar Ekşisi, 
Moon Grup, Çikolata ve yerel ürünler, 
Moringantep, Moringa ürünleri, 
Fadime Arslan, el işi ürünleri, 
Arsemia, tahin helva, lokum, 
Adıyaman Mermer, 
Gelebek Gıda, Durmuşoğulları, Külek Pekmez, 
Adıyaman Arı Üreticileri birliği, 
İnci Pastanesi, yerel lezzetler
Marpado Maraş, tatlı, dondurma ve Pastahane ürünleri,