Cumhur İttifakı nı yerel seçime taşıyan AK Parti ile MHP nin hangi illerde ittifak yapacağı, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli nin yaptığı görüşmenin ardından büyük oranda netleşti. Buna göre, AK Parti İstanbul dışında bugüne kadar açıklamadığı 6 ilden 4 ünün il belediyesinde aday göstermeyecek. Bu iller, Adana, Osmaniye, Mersin ve Manisa. AK Parti henüz adayını açıklamadığı Muğla ve Aydın da ise aday gösterecek. MHP ise İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum, Denizli, Muğla ve Aydın da büyükşehir belediyesine aday göstermeyecek. AK Parti ile MHP arasındaki seçim işbirliğinin kapsamının, muhalefetin ittifak yapacağı tüm illeri kapsayacak şekilde genişlediği belirtiliyor.

AK Parti`de yerel seçim çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Bu kapsamda ilçe belediye başkan adaylarıyla ilgili çalışmalar yüzde 90 oranında tamamlandı. Bu zamana kadar 74 şehirde belediye başkan adayını kamuoyuna duyuran AK Parti, MHP ile ittifak yapacağı iller ve İstanbul ile buraların ilçe belediye başkan adaylarını da önümüzdeki süreçte açıklayacak. Çalışmaların tamamlanması için yeni haftada da ilçe mesaisi sürecek. Son yapılan açıklamada Başkan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 14 il belediye başkan adayını açıkladı. Başkan Erdoğan, 6 Aralık ta Aksaray, Ağrı, Bilecik, Erzincan, Edirne, Iğdır, Isparta, Kars, Kırşehir, Kütahya, Siirt, Tunceli, Van, Zonguldak belediye başkan adaylarını duyurdu. AK Parti Ankara`dan Mehmet Özhaseki`yi, İzmir`den Nihat Zeybekci`yi aday gösterdi. MHP`nin Adana Büyükşehir şehir belediye başkan adayı Hüseyin Sözlü, MHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamit Tuna oldu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, yaptığı yazılı açıklamada, partinin, MHP Genel Merkezi Seçim Komisyonu nun değerlendirmesi ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli nin onayının ardından, 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimleri nde, 9 u il ve 41 i ilçe olmak üzere toplam 50 adayın kesinleştiğini bildirdi.

'Manisa Büyükşehir Belediye Başkan adayımız halen başkan olan Cengiz Ergün, Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Germencik Belediye Başkanı Ü mmet Akın, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Prof. Dr. Serdar Sevimli Genel Başkanımızın onayıyla aday olarak kabul edilmiştir.

Bartın Belediye Başkan adayımız halen Belediye Başkanı olan Cemal Akın, Isparta Belediye Başkan adayımız halen Belediye Başkanı olan Yusuf Ziya Günaydın, Osmaniye Belediye Başkan adayımız halen Belediye Başkanı olan Kadir Kara, Karabük Belediye Başkan adayımız da halen başkan olan Rafet Vergili olarak tespit edildi.'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. TBMM Başkanı Binali Yıldırım ın, aday olması durumunda, görevinden istifa etmesine gerek olmadığını söyleyen Erdoğan, 'Milletvekili belediye başkanı seçilinceye kadar devam eder. Seçildiği zaman istifası gerekir. Öncesinde istifa gerekmiyor' diye konuştu. Erdoğan, İstanbul adayının 29 Aralık ta açıklanıp açıklanmayacağına yönelik soruya 'İnşallah' yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Her seçimde milletimizin karşısına en doğru en ideal adaylarla çıkma gayretindeyiz. Şu ana kadar 74 il belediye başkanımızı açıkladık. Önümüzdeki günlerde şehir şehir bölge bölge açıklamaya başlıyoruz. Hedefimiz ocak sonuna kadar bu süreci tamamlamaktır. Yapmamız gereken tek şey bir AK Partili gibi davranmaktır. 31 Mart ta AK Parti bayrağını zirveye dikeceğinize yürekten inanıyorum.'

Bildiğiniz üzere açıklanan belediye başkan adayları arasında İstanbul yer almadı. AK Parti nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Binali Yıldırım ın olması artık kesin gibi. AK Parti İstanbul Belediye Başkan Adayının 29 Aralık ta açıklanacak.

İstanbul`da iki ilçede kadın aday gösterilmesi bekleniyor. Diğer ilçelerde gösterilecek aday şöyle:

Adalar AK Parti belediye başkan adayı

ÖZLEM ÖZTEKİN VURAL - İLÇE BAŞKANI - AVUKAT

Arnavutköy AK Parti belediye başkan adayı

AHMET HAŞİM BALTACI - ARNAVUTKÖY BELEDİYE BAŞKANI

Ataşehir AK Parti belediye başkan adayı

İSMAİL ERDEM - SANCAKTEPE BELEDİYE BAŞKANI

Avcılar AK Parti belediye başkan adayı

İBRAHİM ULUSOY - AVCILAR MURAT KÖLÜ K DEVLET HASTANESİNDE BAŞHEKİM

Bağcılar AK Parti belediye başkan adayı

LOKMAN ÇAĞRICI - BAĞCILAR BELEDİYE BAŞKANI

Bahçelievler AK Parti belediye başkan adayı

HAKAN BAHADIR - İSTANBUL İL BAŞKAN YARDIMCISI - DOKTOR

Başakşehir AK Parti belediye başkan adayı

YASİN KARTOĞLU - BAŞAKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI

Bayrampaşa AK Parti belediye başkan adayı

ATİLLA AYDINER - BAYRAMPAŞA BELEDİYE BAŞKANI

Eyüpsultan AK Parti belediye başkan adayı

DENİZ KÖKEN - GAZİANTEP BÜ YÜ KŞEHİR BELEDİYESİ GENEL SEKRETERİ

Güngören AK Parti belediye başkan adayı

BÜ NYAMİN DEMİR - İL BAŞKAN YARDIMCISI - MİMAR

Ü sküdar AK Parti belediye başkan adayı

HİLMİ TÜ RKMEN - Ü SKÜ DAR BELEDİYE BAŞKANI

Zeytinburnu AK Parti belediye başkan adayı

ÖMER ARISOY - KÜ LTÜ R ve TURİZM BAKAN YARDIMCISI

Ü mraniye AK Parti belediye başkan adayı

İSMET YILDIRIM - KİPTAŞ GENEL MÜ DÜ RÜ

Beyoğlu AK Parti belediye başkan adayı

HAYDAR ALİ YILMAZ - 26. DÖNEM İSTANBUL MİLLETVEKİLİ

Kadıköy AK Parti belediye başkan adayı

ÖZGÜ L ÖZKAN YILMAZ - İSTANBUL KALKINMA AJANSI - GENEL SEKRETERİ

Küçükçekmece AK Parti belediye başkan adayı

TEMEL KARADENİZLİ- KÜ ÇÜ KÇEKMECE  BELEDİYE BAŞKANI

Büyükçekmece AK Parti belediye başkan adayı

MEVLÜ T UYSAL - İSTANBUL BÜ YÜ KŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI

Şile AK Parti belediye başkan adayı

CAN TABAKOĞLU - ŞİLE BELEDİYE BAŞKANI

Kağıthane AK Parti belediye başkan adayı

MEVLÜ T ÖZTEKİN - İLÇE BAŞKANI - MÜ HENDİS

Pendik AK Parti belediye başkan adayı

AHMET CİN - İL BAŞKAN YARDIMCISI

Sancaktepe AK Parti belediye başkan adayı

FAZLI KILIÇ - KÂ ĞITHANE BELEDİYE BAŞKANI

Beykoz AK Parti belediye başkan adayı

MURAT AYDIN - ZEYTİNBURNU BELEDİYE BAŞKANI

Çekmeköy AK Parti belediye başkan adayı

AHMET POYRAZ - ÇEKMEKÖY BELEDİYE BAŞKANI

Esenler AK Parti belediye başkan adayı

MEHMET TEVFİK GÖKSU - ESENLER BELEDİYE BAŞKANI

Esenyurt AK Parti belediye başkan adayı

AZMİ EKİNCİ - 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ

Tuzla AK Parti belediye başkan adayı

ŞADİ YAZICI - TUZLA BELEDİYE BAŞKANI