Yeni Zelenda da 49 kişinin hayatını kaybettiği cami saldırılarının baş zanlısı Avustralyalı Brenton Tarrant, saldırılar öncesi yayımladığı manifestosunda, Hristiyan-Batı kültürünün tarih içindeki en büyük düşmanlarından biri olarak Osmanlıları gördüğünü söylemişti. Bu terör saldırı bir dengesizin yaptığı eylem diye geçiştirilemeyecek derin ve planlıdır. Son yıllarda ırkçı eğilimlerin ve radikal hareketlerin Doğu Avrupa ülkelerinde hızla güçlendiği biliniyor. Osmanlı Türk egemenliğine karşı Doğu Avrupa daki direnişi incelemiş. Bu ülkelerin ulusal kahramanlarını da saldırılarında kullandığı silahının üzerine yazmış.

Bu isimler arasında 15. yüzyılda Osmanlı ordusuyla savaşan iki Macar ulusal kahramanının, Janos Hunyadi nin ve Mihaly Szilagyi nin de adları var.

Tarrant ın saldırısında kaydettiği videoda, araçla camiye yaklaşırken arka planda Sırp ırkçı radikallerinin marşının çaldığı da dikkat çekiyor.

Son yıllarda gerçekleşen İslam düşmanı saldırıları iyice artı. Hafızamızı zorladığımızda bizim hatırladığımız başlıca saldırılar.

Almanya, 2019: Bottrop ve Essen da saldırı

2018 i 2019 a bağlayan yılbaşı gecesinde 50 yaşındaki Andreas N., Almanya`nın batısındaki Ruhr bölgesinde otomobilini kasıtlı olarak göçmenlerin üzerine sürdü. Saldırı sonucunda dört kişi yaşamını yitirirken, 20 yi aşkın kişi de yaralandı. Fail, Bottrop ta çocuklu bir Suriyeli ve Afgan aileyi hedef aldı. Essen da da aracını otobüs durağında bekleyen yayaların üzerine sürdü. Birçok insan saldırıdan kurtulmayı başardı. Saldırgan, eylemini ırkçı sözlerle savundu. Kanada, 2017: Quebec te cami saldırısı

Kanada nın Quebec bölgesindeki İslami kültür merkezinde bulunan altı kişi akşam namazı sırasında silahlı bir saldırıda katledildi, 18 kişi ise yaralandı.

ABD, 2017: Charlottesville de aşırı sağcı eylemler

ABD nin Virginia eyaletinde bulunan Charlottesville kentindeki sağcı bir eylemde bir otomobil karşıt görüşlü eylemcilerin arasında daldı. Saldırı sonucunda bir kişi hayatını kaybetti, 33 kişiyse yaralandı. Saldırgan 20 yaşında bir Ohiolu idi. Charlottesville deki eylemler, Neonaziler ve Ku Klux Klan mensupları gibi aşırı sağcı ve ırkçı grupların mevcudiyetiyle akıllara kazındı.

İngiltere, 2017: Finsbury de camiye saldırı

19 Haziran 2017 tarihinde 47 yaşındaki bir kişi, Londra nın kuzeyindeki Finsbury Park Camii yakınlarında araçlı saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda bir kişi yaşamını yitirirken, 10 kişi de yaralandı. Sözü edilen kişilerin tamamı, Ramazan dolayısıyla teravih yolunda olan Müslümanlardı. BBC ye konuşan bir görgü tanığı, saldırganın 'Müslümanları öldürmek istediğini' söylediğini kaydetti. Daha sonra saldırı gerekçesi olarak da 'İslam nefreti' tabirini kullandı.

Almanya, 2016: Münih te AVM saldırısı

Münih teki Olympia Alışveriş Merkezi nde düzenlenen saldırıda en az on kişi hayatını kaybetti. 18 yaşında bir öğrenci olan saldırgan, saldırının ardından intihar etti. 22 Temmuz 2016 tarihinde düzenlenen saldırıda saldırganın 60 el ateş ettiği belirlendi.

ABD, 2015: Chapel Hill de suikast

Ü çöğrenci, North Carolina eyaletindeki Chapel Hill deki evlerinde 46 yaşındaki komşuları tarafından vurularak öldürüldü.

Norveç, 2011: Breivik katliamı

Aşırı sağcı Norveçli terörist Anders Breivik, 22 Temmuz 2011 tarihinde düzenlediği iki saldırıda 77 kişiyi öldürdü. Breivik in kurbanları ağırlıklı olarak gençlerdi. Söz konusu saldırı, İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa tarihindeki en kanlı saldırılardan biri olarak tarihe geçti. Hükümet binalarının bulunduğu bölgede bombalı saldırı düzenleyen Breivik, Utoya adasında da gençleri hedef aldı. Saldırılarını titiz bir biçimde planlayan Breivik, manifestosunda çok kültürlülüğü ve 'Avrupa nın İslamlaşmasını' sona erdirmek istediğini yazdı.

Almanya, 2009: Mahkeme salonunda bıçaklanarak öldü

Eczacı Merve el Şerbini, eşiyle birlikte Almanya nın Dresden kentinde yaşıyordu. El Şerbini, 1 Temmuz 2009 tarihinde Dresden eyalet mahkemesinde ırkçı nefretin kurbanı oldu. Saldırı düzenlendiğinde üçaylık hamileydi. El Şerbini, Almanya da ilk İslamofobik motifli saldırı kurbanı olarak kayıtlara geçti. 31 yaşındaki kadın, bir hakaret davasında mahkemede ifadesini verdikten hemen sonra, Alman-Rus Alexander W. tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Katil kendisine daha önce 'İslamcı' ve 'terörist' sözleriyle hakaret etmişti. Saldırganın mahkeme salonuna bu bıçağı nasıl sokabildiği sorusu bugün hâlâ yanıtlanabilmiş değil. Aynen El Şerbini ye yardım etmeye yeltenen eşinin neden vurulduğu sorusu gibi.

Bugünlerde, İslam düşmanlığının kurumsal boyutunu oluşturan aşırı sağ hareketlerin göçmen nüfusun entegrasyonu yerine izolasyonundan yana uyguladıkları dışlayıcı politikalar maalesef prim yapmaktadır. Bu düşmanlık artık kurumsallaşmıştır.

Yeni dönemde artan saldırıların arka planında bu Batının İslam düşmanlığı politikalar yatmaktadır.