Başta gençler olmak üzere Cezayir halkının bir kesimi 21 Şubat tan beri ülkenin kentlerinde, sokaklarda, Buteflika nın aday olmaması için, 'Cezayir hayır diyor', 'Artık git' sloganlarıyla protesto ediyorlardı.

Bir süredir İsviçre de bir hastanede tedavi görmekte olan Buteflika, 3 Mart gecesi, başkan adaylığı için başvurusu süresi sona ererken, tüm protestolara, istikrarsızlık, hatta toplumsal çatışma riskine karşın 5. kez adaylığını koydu. 2013 te felçgeçiren ve sağlığı giderek zayıflayan Buteflika, son 7 yılda kamuoyu önüne çıkıp hiçkonuşmadı.

82 yaşındaki Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika, 18 Nisan da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 5. kez aday olacağını açıkladı.

Şimdi Cezayir rejimi ve halkı çok tehlikeli bir yol ayrımında.

Cezayir Başbakan, Ahmed Uyahya mecliste yaptığı konuşmada, 'Cezayir deki protesto gösterilerini, Suriye deki içsavaşın başlangıcındaki olaylarla' mukayese yaparak, sonunuz 'Suriye gibi olur' diyordu. Savunma Bakanı da 'Suriye de de isyan güllerle başladı' diyerek halkı korkutmaya çalışıyor.

Cezayir ile Suriye`nin şartlar çok farklı, Suriye ile kıyaslamak doğru olmaz.

Cezayir halkını uzun ve sancılı bir dönem bekliyor. İktidardaki yapı yeni bir mutabakat arayışı içinde değil. İktidar partisinin elinde, 81 yaşındaki hasta Buteflika dan başka, sürekliliğini sağlayacak bir aday yok.

Ü lkede ekonomik büyüme yüzde 3 sınırının altına inmiş durumda.

İşsizlik nüfus genelinde yüzde 11, ama gençlerin (16-24 yaş) arasında yüzde 30 düzeyinde. Şimdi hızla sorunları derinleşmekte olan bir ekonomiyle karşı karşıya.

Cezayir in hidrokarbon gelirleri, ihracatının yüzde 95 ini kamu maliyesinin gelir kaleminin yüzde 60 ını oluşturuyor. Hidrokarbon gelirini bir ekonomik yapı geliştirmek kullanamadı bu iktidar.

Döviz rezervlerinin 2013 de 170 milyar Euro düzeyinden, geçen yıl 75 Euro düzeyine gerilemiş olması da, Buteflika rejiminin manevra alanının hızla daralmakta olduğunu gösteriyor.

Cezayir parası Dinar in 2014 den bu yana yüzde 40 değer kaybetmesi, enflasyonist baskıları arttırarak bu daralmayı ağırlaştırıyor. Bu koşullarda, bütçe ve cari açıkların 2019 da GSMH nın yüzde 10 una ulaşması bekleniyor.

Peki nasıl oluyor da bu şartlarda Yaşayan ölü olarak adlandırılan Buteklifa nasıl oluyor da, seçimlerin favorisi oluyor. Çünkü Ceyazirde muhalefet cephesi paramparça.

Sol kanatta, Sosyalistler Cephesi (FFS) adlı demokratik eğilimli bir parti, bunun daha solunda, Buteflika rejimini anti emperyalist bir zeminde eleştiren, İşçi Partisi (PT) var.

Bu iki sol parti 1992 de, İslamcıları iktidara taşımaya başlayan seçim sürecini kesintiye uğratan ve içsavaşı tetikleyen 'darbeye' karşı çıkmışlardı. Kültür ve Demokrasi Birliği 1992 sonrasında, bir süre Buteflika rejimiyle birlikte yürümüş, sonra giderek yolunu ayırmış.

2011 de kurulan Jill Jadid (Yeni Kuşak Partisi), sosyal demokrat eğilimi temsil ediyor. Barış için Toplumsal Hareket Partisi, (MSP) Müslüman Kardeşler eğilimin temsilcisi. İslami Selamet Partisi nin (FIS) de, 1992 den sonra kapatılmış ve yöneticileri tutuklanmış olmasına karşın, toplumda önemli bir destekçisi var.

Talaie Al Houriyate (Özgürlüklerin Öncüsü) partisinin lideri bir ara Buteflika rejiminde başbakanlık yapmış, Ali Benflis. Gençlik ve Değişim için Hareket (MJC) akımını kuran Raşid Nekkaz ın daha önceki siyasi girişimleri başarısızlıkla sonuçlanmış olmasına karşın, hâlâ sosyal medya üzerinden, gençler arasında belli bir etkisinin olduğu görülüyor.

Cezayir de halk, yaşlı, hasta, rejimi yolsuzluklara batmış Buteflika nın 5. dönemine karşı ama seçim analizcilerine göre, Buteflika nın 18 Nisan daki seçimleri kazanması ihtimali yüksek.