Işgın daha önce bildiğim fakat mutfakta kullanmaya fırsatım olmadığı mucize bitkilerden biridir. Geniş ve kalın yapraklı bitki, karların erimesi sonucunda ortaya çıkıyor. Bu bitkinin meyvesi kuzukulağı familyasından gelen ışgın en çok bu mevsimde bulunuyor. Işgını mutfakta kullanma imkanını, Arzu Cihangir hanımefendinin, Uluslararası Hasankeyf Gastronomi Festivali için Batman`a davetiyle buldum.

`height=

Daha önce Hasankeyf`e ve Batman`a gitmemiştim, bu sebeble yörenin güzelliklerini ve lezzetlerini görmek için heyecanlanıyordum. Programa katılmak üzere 21 Mayıs Cuma günü İstanbul`dan Batman havaalanına hareket ettik. Batman havaalanına iniş yaptığımızda bizi Mehmet şef (Mehmet Kudat) karşıladı ve şehiriçinde kalacağımız otele kadar eşlik etti. Kendisine sıcak karşılamasından dolayı teşekkür ediyorum. Otele giriş yapıp valizlerimizi yerleştirdikten sonra, akşam yemeği programından önce, Paris in Şanzelize (Champs-É lysé es) Caddesi`ni aratmayacak genişlikteki Batman`nın caddesinde arz-ı endam ettik. Basın İlan Kurumun`dan Arzu Cihangir, Yenişafak Gazetesi`nden Ayşe Olgun, Akşam Gazetesi`nden Gülcan Tezcan ve Sabri Çelebioğlu birlikte kısa şehir yürüyüşümüzde, cadde kenarında seyyar satıcılardan satın aldığımız ışgınları soyarak tadına baktık. Bu yörede ışgını soyarak çiğ olarak yeme alışkanlığı yaygındın. Işgının kendine has rayihasını ve eksiğini damağımda hissettiğimde, bu nefis tadı mutfakta niye kullanmadım diye hayıflandım. Akşam yemeğine gitmek için otele döndüğümüzde damağımda ışgının tadı, aklımda ışgından ne yemekler ve içecekler yapabileceğim fikri dolaşıyordu. Yöresel yemeklerin ikram edileceği Ziyade adlım lokantaya doğru yol alırken, bu akşam yemeğinde ışgından yapılmış bir yemek de ikram ederler mi acaba' diye düşündüm. Yemekler lezzetliydi fakat benim aklım ışgındaydı hala. Başlangıçolarak yöreye ait bir hamur işi Şemşemotik, Batman mutfağına ait bir hamur işi görüntüsüyle çiböreğe ya da mantıya benzeyen şemşemotik içharcıyla farklılaşıyor çünkü içine etin yanı sıra pirinçde ekleniyor. Ardından kağıt kebabı, pide üstü tandır kebabı, erikli kuzu incik, dev şewiti (ağızı yandı) tatlısı, sumak şerbeti vardı. Yemeğin sonuna kadar bekledim ışgının kullanıldığı bir yemek veya içecekten tatmayı. Maalesef festival boyunca ışgının mutfakta kullanılarak yapılmış bir ürünün tadına bakma imkanımız olmadı. Bu düşüncelerle yanımda seyyar satıcılardan aldığım ışgınla İstanbul`a döndük. Dönüşümüz Diyarbakır havaalınından oldu. Batman`da bizi yalnız bırakmayan ve Diyarbakır`a kadar arabasıyla refakat eden Abdulvahap Turan beyefendiye şahsım ve beraberimdeki arkadaşlar adına teşekkür ediyorum.

C vitamini yönünden zengin olan ışgın, A, B1, B2, E ve K vitaminlerini de bol miktarda içeren ışgını mutfağımın başköşesine aldım.

`height=

Taze olarak tüketilebilen gıdalardan biri olan ışgın, ekşiliği yönünden çağla niyetine yemesi yaygın olsa da pişirerek de tüketilebilir. Bu bitkiyi şifa niyetine kullanmanın birçok yolu var. Yemeklerde ve salatada sos olarak kullanabilirsiniz. Işgınlı omlet harika oldu. Reçeli, şurubu, turşusu, tatlısı, yemeği, çorbası, mezesi, cacığını denedim. İnşallah vakti gelince bu tarifleri paylaşırım. Ama hepsinden öte şerbeti harika oldu ve bu şerbeti Türk mutfağına hediye ediyorum. Lezzet ve şifa kaynağı ışgın şerbetinin patent tescili için müracaatımızı da yaptık.