Taksim Cami I. Mahmud tarafından 1731 yılında inşa edilmiş Taksim Maksemi nin hemen arkasında yükselmiştir. Bu cami inşaatı ile ilgili birçok tartışma ve proje planlaması yapıldı. Mimarlığı Şefik Birkiye ve Selim Dalaman`a nasip oldu. Bu güzel projeden dolayı tebrik ediyorum.
Cami, 3 katlı olarak planlanmıştır. 3000 kişi cami içerisinde olmak üzere, toplam namaz kapasitesi 4000 kişidir. Kadınlar için ayrılan bölümde 620 kadın aynı anda namaz kılabilmektedir. Bodrum ve zemin katlarında salon, sergi salonu, kütüphane ve aşeviyle Taksim`e ayrı bir zenginlik kazandırmıştır. Caminin yapımında başta cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.
Bütün engellemelere rağmen Taksim`e güzellik katan bu güzel eser tamamlandı ve bütün tartışmalar noktalandı. Taksim Meydanı nda bir cami inşa edilmesi ilk olarak 1968 yılında gündeme geldi. Projenin gerçekleştiği alan imar planında 1977 yılından itibaren cami olarak belirlendi. Ama nasip bu dönemeymiş. Çünkü Danıştay ın 1983 yılında aldığı karar sebebiyle inşaat gerçekleştirilemedi.

1990 lı yıllarda tekrar inşaatı gündeme gelen cami projesi hususu 2011 yılında tekrar bir dava konusu oldu. Beyoğlu`nun birçok bölümü 1993 yılında 'Kentsel Koruma Alanı' olarak ilan edildi. Bu ilana bağlı olarak koruma amaçlı imar planı hazırlanmasına başlandı. 2011 yılında Taksim Cami projesinin de dayanağı olan 1/1000 ölçekli 'Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama Planı' ile 1/5000 ölçekli 'Beyoğlu Nazım İmar Planı yürürlüğe girdi. Aynı yıl bu planların iptal edilmesi amacıyla Cihangir Güzelleştirme Derneği ve Galata Derneği, Beyoğlu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi aleyhine dava açtı. İstanbul 10`uncu İdare Mahkemesi 25 Eylül 2013`te oybirliğiyle bu planları iptal etti. Beyoğlu Belediyesi karara itiraz ederek temyize gitti ve yürütmenin durdurulmasını talep etti. Temmuz 2015 te Danıştay 6. Dairesi Beyoğlu imar planlarının iptaline ilişkin İstanbul 10`uncu İdare Mahkemesi nin kararını bozdu.
Taksim cami projesi İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu nun onayına sunuldu. Bu sunum 19 Ocak 2017 tarihinde kuruldan ada pafta parsel numarası ile kabul edildi.
İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu nun 19 Ocak 2017 tarihindeki toplantısında cami inşaatına onay vermesinin ardından, projenin inşana başkandı ve bu güzel eser tamamlanarak hizmete açıldı.
Yolunuz Taksim`e düşerse burayı mutlaka ziyaret ediniz.