Sağlık Bakanlığı yeni bir uygulamaya geçiyor.

Nedir o?

Bir kısım şifalı kabul edilen bitkinin satışını eczacılara verip aktarların bu satışı yapmasının önüne geçecek bir adım atıyor.

Çalışma bitince ne olacak?

Yıllar yılı insanlara anlata anlata bir seviyede kabul görmeye başlayan aktarların dile getirdikleri ürünler, insanlar tarafından aranmaya ve medikal ilaç yerine tercih edilmeye başladı ya…

Hop eczacılar bir kanun ile bu bitkilerin satıcısı konumuna gelecek…

Yani bir vatandaş önceden bir müsekkin ilaç için eczaneye gidebildiği gibi dilerse aktara gidip müsekkin olduğuna kanaat getirilen bitkiyi aktardan alma konusunda serbestti.

Şimdi?

İster müsekkin ilaç için ister müsekkin bitki almak için her ikisinde de eczaneye gitmek durumunda olacak.

Eczacı için durum kebap… Ama aktarlar için aynı mı?

Birisi bütün müşterileri kendinde toplayacak… Birisi bütün müşterilerini kaybetmek zorunda kalacak.

Çünkü onun satmaya yetkisi olmayacak…

İnsan ister istemez merak ediyor.

Arkadaş, daha düne kadar siz değil miydiniz bu bitkisel ürünler için ot çöp diyen? Bunlara inanmayın, bunları almayın, diyen…

Ne oldu da bir kanun bir yasa desteğiyle bu ürünlerin satışını kendinize bağlamayı yeğlediniz?

İpek yolu üzerinde olan ülkemizin asırlardan beri sürdürdüğü aktarlık geleneğinin yok olması bile vicdanları sızlatmadı mı?

Ne oldu? Eczane rafları bu bitkisel ilaçları mı kıskandı? Bu bitkisel ilaçların müşterilerini mi?

Yoksa afili reklamlarınıza ve reçete yönlendirmelerinize rağmen insanların ota çöpe (!) gitmesinin önüne geçemediniz mi?

İnsanlar sizden daha çok mu inandı aktarlara yoksa?

Bakın adam diyor ki:

Yılların aktarıyım. Bitkileri ve onların neye iyi geldiğini bilirim. Eğer bizi yasaklarsanız sadece karabiber mi satacağız? Amacınız ekmeğimizi elimizden almak değilse bizlere şifalı bitkileri yasaklamak yerine, eğitim ve sertifika zorunluluğu getirin!

Tamam aktarlarda satılan bazı bitkilerin açıklayıcı bir bilgi olmadan halka sunulmasının yanlış olduğunu söylüyorsunuz, insanları böyle tehlikeye atmamak gerektiğini dile getiriyorsunuz.

İyi de halkın sağlığını bu kadar düşünüyor idiyseniz niye bu konuda bu kadar beklediniz?

Yoksa o yıllarda kayda değer bir pazar payı mı yoktu?

Yoksa eczaneler bu konularda eski önemini mi yitiriyor?

İşin bir başka boyutu daha var…  Eczacıların bitkilerle tedavi konusunda ne kadar fikri var?

Eğitimlerinde farmakognozi, farmasötik botanik, fitokimyasal analizleri tatbik ve tetkik etme konusunda yeterli dersler gördüler mi?

Aktar diyor ki herhangi bir eczacıya fitil ovul veya kapsül yap deseniz öylece kalır. Hadi onu da geçtim ilaç ile bitki etkileşimleri konusunda herhangi bir fikir sahibi doktor bile yok denilebilir.

Niye? Çünkü doktorların birçoğu eğitimleri sırasında böyle bir bilgi almadılar ki… Hangi bitki ne tür ilaçla ne zaman veya ne sıklıkta kullanılır veya kullanılmaz? Bu gibi konularda hemen hiçbir fikir beyan edebilen yok.’’

Bu iddiaya eczacılarımızın veya doktorlarımızın bir cevabı elbet vardır.

Tamam öte yandan hayli bir çoğunluk ‘bitkisel tedavi’ diyerek internet üzerinden veya televizyonlarda program vb. işgal ederek halka kendi kontrolsüz ürünlerini pazarlamak istiyorlar.

Elbette ki bunları onaylamamız mümkün olamaz…

Bu konularda Çin’de olduğu gibi, daha eskilere gidildiğinde Uygur tababetinde olduğu gibi bitkiler üzerine üniversiteler kurulmalı. Osmanlı tababetinin ihyasına çalışılmalı…

Nitekim ülkemizde modern eczacılık üzerine eğitim yaptığı gibi Osmanlı tababeti üzerine de araştırma yapan uzmanlarımız var.

Bugün Sağlık Bakanlığımız bünyesinde faaliyet gösteren GETAT merkezleri var.

Bu merkezlerde eminim ki biyokimya, fitokimya, fitoterapi, aromaterapi, moleküler biyokimya gibi bilgiler de veriliyordur.  Bu konulara hâkim uzmanlar yetişiyordur.

Eğer eczacılarımız şifalı bitkilere de raflarını açmaya ve baharatçıların elinden bu emeği almaya kararlılarsa önce bu konularda da yetkin olduklarına kamuoyunu ikna etmeliler.

Dolayısıyla müşterisi benim olsun diyerek sadece ürün pazarı konusunda mücadele etmek gerçekten sağlık ciddiyetiyle bağdaşır bir durum değildir.

Yarın bir gün bağışıklık sistemine iyi geliyor diye soğan ve sarımsağı da pazarcılara mı yasaklayacağız?

Maydanozun şifası kanıtlandığında manavlara da mı yasak getireceğiz?