Türkiye’nin en lezzetli şehirlerinden biri olan Adana, yöresel lezzetleri ve zengin kültürüyle İstanbullularla buluşuyor. 4-7 Ocak tarihleri arasında Yenikapı Etkinlik Alanı’nda düzenlenen benim de katıldığım Adana Kültür ve Lezzet Buluşmaları, Adanalılara memleketindeymiş gibi hissettirirken, İstanbullulara da Adana’nın eşsiz lezzetlerini ve kültürünü tanıma fırsatı sunuyor. Beni takip edenler bilir geçen yılda Adana Lezzet festivaline katılmış ve adana lezzetleri hakkında güzel bir yazı yazmıştım. Bence Adana’ya gastronomi kenti pekâlâ diyebiliriz. Umarım yakında hakkı olan bu unvanı resmi olarak alır. 

Whatsapp Görsel 2024 01 06 Saat 23.01.26 43190B9F

İki gün öncesinden Sarıyer’de Adana lezzetlerinin lansmanı yapıldı
Yenikapı'da düzenlenen Adana Kültür ve Lezzet Buluşmaları, önce 2 Ocakta Sarıyer sahilinde düzenlenen bir lansmanla başladı. Burada Adana'nın meşhur lezzetin olan kebabını İstanbullularla buluşturan Kaburgacı Yaşar Usta ve ekibi İstanbul’un plakası diye 34 metrelik Adana Kebabı pişirerek vatandaşa ikram etti. Ardından Piton Mehmet Usta 100 kilograma yakın tavuk döner takarak ziyaretçilere aynı hizmeti sundu. Etkinlik kapsamında yenilen yemekler eşliğinde, davul ve zurna çalındı, halay çekildi. Etkinliğe katılan vatandaşlar, 34 metrelik devasa kebabın hazırlanışını merakla izlediler ve ardından kendilerine ikram edilen lezzetlerin tadına bakarak epey keyifli anlar yaşadılar.
Adana Kültür ve Lezzet Buluşmaları, Yenikapı'da coşkulu bir açılışla başladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Adana Kültür ve Lezzet Buluşmaları, Yenikapı Etkinlik Alanı'nda coşkulu bir törenle başladı. 7 Ocak'a kadar sürecek olan etkinlikte

A D A N A Y E M E K

Adana'nın tarihî-kültürel değerleri, sanatçıları ve lezzetleri tanıtılacak. 
Açılış törenine Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem, Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç'in yanı sıra sinema oyuncusu Menderes Samancılar, Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü ve Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Seniha Baban katıldı. 
Kozan Belediyesi tarafından Kozan'dan getirilen 10 ton portakal ve limon açılışın ilk gününde, etkinliğe katılanlara dağıtıldı.
Yenikapı etkinlik alanında İstanbul halkı lezzete doyacak
Törende Adana lezzetleri konuklara ikram edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bandosunun da mini bir konser verdiği açılışta kurdele yerine mangal ateşi yakılarak tören tamamlandı. İlk gün etkinlikleri kapsamında Yönetmen Ümit Güç'ün Taşköprü'yü Kim Yaptı belgeseli gösterildi. Gazeteci-Yazar Mazlum Vesek de Ceyhan'dan Adana'ya Bir Kenti Yazmak konulu panelde konuştu. Adana Kültür ve Lezzet Buluşmaları'nda Adana'nın tarihi ve kültürüne dair birçok etkinlik düzenlenecek. Etkinlikler kapsamında Adana'nın yöresel yemekleri, müziği, tiyatrosu ve sineması İstanbullularla buluşacak.
Etkinlik kapsamında lezzetler çadırları bulunuyor. Adana'nın ünlü esnafları, Adana Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri, etkinlik alanındaki çadırda stant açarak ürünlerini ve hizmetlerini tanıtıyorlar. Adana'nın meşhur lezzetlerinin yer aldığı stantlarda Adana kebabı, mumbar dolması, şırdan, fellah köftesi, şalgam, ciğer kavurma, cezerye gibi yöresel lezzetler ziyaretçiler tarafından tadılacak.

A D A N A Y E M E K2 
Adana'nın tarihi ve kültürüne dair zengin bir program 
Kültür çadırında ise Adana'nın dünyaca ünlü yazarları Orhan Kemal ve Yaşar Kemal'e özel stantlar açıldı. Adanalı usta sinemacı Yılmaz Güney de hazırlanan stantta anıldı. 7 Ocak'a kadar sürecek buluşma kapsamında Orhan Kemal, Yaşar Kemal panelleri, belgesel gösterimleri, Adana lezzetleri ile ilgili etkinlikler gerçekleştirilecek. Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü, Orhan Kemal'in Adana'sı başlıklı bir panelde konuşma yapacak. Yazar Feridun Andaç, Yaşar Kemal'in Coğrafyasından İzler ve Renkler, Araştırmacı Tahir Şilkan, Orhan Kemal'in Gerçekçiliği, Yazar Nevzat Hız, Golcü Raşit'ten Orhan Kemal'e, Gıda Mühendisi-Yazar Berin Hız ise Tariflerle Adana Lezzetleri konularında sunumlar yapacak.
Akademisyen Bedri Aydoğan, Kültür, Sanat, Edebiyat Kenti Olarak Adana konulu bir sunum gerçekleştirecek. Tıp Tarihçisi Rana Babaç Çelebi ise Adana'nın Geleneksel İlaç Tarifleri'ni anlatacak. Adana Buluşması'nda Ahmet Selçuk İlkan, Şafak Sönmez, Orçun Mutlu-Mega Band Orkestrası, Uğur Yıldırım ve Cemil Sağyaşar gibi sanatçılar da konserler verecek.
Özetle etkinlik, İstanbullulara Adana'nın zengin kültürünü ve lezzetlerini yakından tanıma fırsatı sunacak.