Amr bin Abese radıyallâhü anh ilk Müslümanlardandır. Müslüman oluşunu şöyle anlattı:

'Kalbimde putlara tapmanın batıl olduğu yerleşmiş idi. Benim putlara tapmanın doğru olmadığını söylediğimi işiten birisi:

'Ya Amr, Mekke`de bir zat var. Senin söylediğin gibi sözler söylemektedir' dedi. Hemen Mekke`ye yola çıktım. Bu Resû lullâh Efendimizin peygamberliğinin başlarında idi. Müslümanların henüz pek zayıf bulundukları bir zamandı. 'Sen onun yanına gündüz gidemezsin, müsaade etmezler. Ancak o gece Kâbe-i Muazzama`yı tavaf ederken gidebilirsin' dediler. Kabe-i Muazzama`nın önünde bekledim. Onu ancak tehlî l getirdiği (Lâ ilâhe illallah dediği) sırada sesinden tanıdım. Hemen huzuruna vardım ve:

- Siz kimsiniz, diye sordum.

- Ben Allah`ın Nebisiyim, buyurdular.

- Allah`ın Nebisi ne demektir?

- Allah`ın Resû lü demektir.

- Allâh sizi ne ile gönderdi?

- Allâhü Teâlâ`ya hiçbir şeyi ortak koşmadan yalnız ona ibâdet etmek, putları kırmak ve kan dökmemek ile.

- Bu hususta kim sizinle beraberdir?

- Hür ve köle. (Yani Hazret-i Ebû bekir ve Hazret-i Bilâl radıyallâhü anhümâ.)

- Elinizi açınız, size biat eyliyeyim! dedim ve İslâm üzere Resû lullâh Efendimize bî at eyledim. Öyle zannediyorum ki Müslümanların dördüncüsü idim. Sonra:

- Ya Resû lallâh! İzin veriniz, maiyetinizde ikamet edeyim, dedim

- Hayır. Bilakis kavminin yanına dönüp onları irşâd eyle. Benim çıktığımı işittiğin vakit Medine`ye gelirsin, buyurdular.

Kavmimin yanına döndüm ve haberinin bana ulaşmasını bekledim. Medî ne-i Münevvereden bazı ahbablarım geldiler, Muhammed aleyhisselâm Mekke`den Medine`ye hicret ettiğini haber verdiler. Ben de Medine`ye gittim. (Ü sdü`l-Gâbe)